Η Ψυχολογία των ζώων!ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥΣ

-Tο μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα Γκάντι Μαχάτμα

-Αν η καρδιά σου έβλεπε σωστά, κάθε ζώο θα ‘ταν καθρέφτης της ζωής και ιερό βιβλίο. Όλα τα ζώα, όσο μικρά κι ασήμαντα κι αν είναι, αντανακλούν την καλοσύνη Του Κέμπις Τόμας

-Αν οι σκύλοι μιλούσαν, θα δυσκολευόμασταν όσο και με τους ανθρώπους να τα πάμε καλά Τσαπεκ Καρελ

-Αν περιμαζέψεις έναν πεινασμένο σκύλο και τον ταϊσεις, δεν πρόκειται να σε δαγκώσει. Αυτή είναι η βασική διαφορά ανάμεσα στο σκύλο και τον άνθρωπο Τουέην Μαρκ

-Αφ’ ότου συνέζησαν με τον άνθρωπο, ο σκύλος έγινε κόλακας, η γάτα ψωροπερήφανη, ο γάιδαρος γινατσής, το άλογο δουλικό Αποστολίδης Η.

-Δουλεύουν σαν γαϊδούρια, τρώνε σαν γουρούνια, χοντραίνουν σαν αρκούδες, πηδιούνται σαν σκυλιά, γεννοβολούν σαν κουνέλια, μαλώνουν σαν κοκόρια… Αφού πρώτα πρόσβαλλαν όλα τα ζώα, τώρα αυτοαποκαλούνται «άνθρωποι» Χορόσκελης Δ.

-Εάν θα εκτιμάμε τους ανθρώπους από τη δουλειά, τότε το άλογο είναι καλύτερο από τον κάθε άνθρωπο Γκόρκι Μ.

-Εκτός του σκύλου, το βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Εντός του σκύλου είναι πολύ σκοτεινά για να διαβάσεις
Ένα κόκαλο στο σκύλο δεν είναι φιλανθρωπία. Φιλανθρωπία είναι το κόκαλο που μοιράζεσαι με το σκύλο, όταν πεινάς όσο κι αυτός

Αποδεδειγμένα πλέον η επιστήμη ασχολείται με την ψυχολογία των ζώων. Τα ζώα έχουν συναισθήματα, αντίληψη, μνήμη αλλά κυρίως είναι νοήμον όντα. Το πιο εντυπωσιακό όμως, είναι η γλώσσα επικοινωνίας που έχουν μεταξύ τους αλλά και με μας! Το θέμα είναι εμείς μπορούμε να την καταλάβουμε;

Και βέβαια μπορούμε να καταλάβουμε, να ακούσουμε αλλά και να μιλήσουμε μαζί τους. Αν μπορούμε να τα αγαπήσουμε και να τα σεβαστούμε, τότε θα έχουμε μια άψογη σχέση με το κατοικίδιο μας!

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί κάποια ζώα είναι τόσο υπάκουα; Η ακόμη έτυχε να δείτε βίντεο ακόμα και με λιοντάρι που αγκαλιάζει με τόση αγάπη έναν άνθρωπο; Ένας από τους καλύτερους ζωολόγους – ερευνητές, ασχολήθηκε με τα αιλουροειδή ζώα, τα οποία ως γνωστών είναι και τα πιο άγρια. Έχει καταφέρει όμως να σβήσει την κόκκινη γραμμή που διαχώριζε ανθρώπους και ζώα. Έκανε τα ζώα να νιώσουν την αγάπη του και όχι τον κίνδυνο. Είναι συγκλονιστικό να βλέπεις τα λιοντάρια να γίνονται ήμερες γατούλες και να τον αγκαλιάζουν! Αυτός ο άνθρωπος κατάφερε να εισχωρήσει στην ψυχή τους!

Αυτό είναι το θέμα λοιπόν.. να αντιληφθούμε πως το κάθε ζώο έχει ψυχή, νιώθει, πονάει, λυπάται, χαίρεται, φοβάται..!

Η κάθε κίνηση κάποιου ζώου έχει τεράστια σημασία για να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε και να κατανοούμε την ψυχολογία του.
Το κυριότερο όμως είναι να ξέρουμε πως τα ζώα δεν θα μας κάνουν κακό ΠΟΤΕ χωρίς λόγο. Δηλαδή, για κάθε ζώο που θα επιτεθεί σε άνθρωπο υπάρχει μια και μόνο εξήγηση. Ο φόβος!

Τα ζώα καταλαβαίνουν πολύ καλά ποιοί άνθρωποι είναι επικίνδυνοι, ποιοι θα τους κάνουν κακό. Αν λοιπόν νιώσουν ότι κινδυνεύουν και απειλούνται τότε θα επιτεθούν γιατί αυτή είναι η μοναδική άμυνα τους!
adespoto.gr

Εϊναι γενικά αποδεκτό οτι τα ζώα είναι από τις καλύτερες πηγές χαράς. Μας βοηθάνε να χαλαρώνουμε, μας κάνουν και γελάμε με τα κόλπα τους και είναι δίπλα μας όταν περνάμε δύσκολες στιγμές.

Σχεδόν οι μισοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων συμφωνούν ότι οι μικροί τους σύντροφοι βελτιώνουν τη διάθεσή τους και μειώνουν τα επίπεδα άγχους. Τα ζώα παρέχουν μια χαλαρωτική εμπειρία παρόμοια με αυτή του ύπνου. Όταν είμαστε κοντά στους μικρούς μας φίλους, νιώθουμε οτι βρισκόμαστε σε ένα ήρεμο και ασφαλές περιβάλλον και τα χάδια και τα παιχνίδια μας χαλαρώνουν. Τα ζώα δεν κρίνουν και έτσι δεν υπάρχει καμία προσδοκία ή πίεση, κάτι που προσφέρει ηρεμία και ανακούφιση.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα κατοικίδια ζώα μπορούν να απαλύνουν σημαντικά τα συμπτώματα κατάθλιψης. Η επαφή με τα ζώα έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία μας και αλλάζει τον τρόπο σκέψης μας. Τα ζώα προσφέρουν μια καταπραϋντική παρουσία και μια θετική απόσπαση από τις αρνητικές και ανησυχητικές σκέψεις.

Σύμφωνα με την Mayo Clinic στην Αμερική, η θεραπεία με τη βοήθεια των ζώων (Animal Assisted Therapy) είναι ένα αναπτυσσόμενο πεδίο που χρησιμοποιεί σκύλους ή άλλα ζώα για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναρρώσουν ή να αντιμετωπίσουν καλύτερα προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, οι καρκίνοι και οι διαταραχές της ψυχικής υγείας.

Πολλοί θεραπευτές θεωρούν ότι η παρουσία ενός ζώου με έναν ασθενή κατά τη διάρκεια της θεραπείας, μπορεί να καταστήσει τη διαδικασία λιγότερο τρομακτική και πιο αποτελεσματική. Έχει βρεθεί οτι τα ζώα ενισχύουν τη σχέση θεραπευτή-ασθενή. Το να χαϊδέυεις ένα ζώο σε χαλαρώνει, παίρνει το μυαλό από τις ανησυχίες και βοηθάει στην ανάπτυξη του αισθήματος της ενσυναίσθησης.

HUFFPOST.GR