Η “Κυρά Ουρανία” μας δίνει τη συνταγή για τα πιο νόστιμα μπιφτέκια

Μπήκαμε μαζί με την κυρά- Ουρανία στην κουζίνα της παραδοσιακής ταβέρνας που λειτουργεί από τη δεκαετία του 1960 στην Ηλιούπολη για να δούμε πως φτιάχνει τα πιο μαμαδίστικα μπιφτέκια που έχεις φάει.

Ανοίγοντας τη πόρτα της εισόδου με πλημμυρίζουν παιδικές αναμνήσεις. Οικογενειακά τραπέζια, έξοδος για φαγητό με τη γιαγιά και τη θεία μετά από βόλτα στα μαγαζιά, αλλά και καλοκαιρινά βράδια με τα παιδιά από τη γειτονιά που μετά το παιχνίδι που παίρναμε άδεια για να μας αφήσουν να κάτσουμε για μπιφτέκια στη Κυρά Ουρανία.

Τα χρόνια πέρασαν κάποιες συνήθειες άλλαξαν εκτός από τις παιδικές μυρωδιές που έχουν μείνει αναλλοίωτες στο χρόνο. Εξάλλου εκεί δεν επιστρέφεις πάντα;

Με ευλάβεια παρακολούθησα όλη τη διαδικασία για να φτιαχτούν τα περιβόητα μπιφτεκάκια της που είναι τόσο αφράτα και φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι. Κι όπως μου είπε τόσο η ίδια όσο και η κόρη της, Σοφία αν δεν αγαπάς τη μαγειρική δεν βγαίνει νόστιμο το φαγητό. “Ένα κιλό κιμά (μισό μοσχάρι-μισό χοιρινό), αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λίγο λάδι, ξύδι και φρυγανιές σικάλεως” είναι τα υλικά για αυτά τα πεντανόστιμα μπιφτέκια.

Έπειτα ξεκινάει το ζύμωμα που γίνεται με μαεστρία για να δέσουν σωστά τα υλικά. “Τη φρυγανιά πρέπει λίγο να τη βρέξεις πριν τη βάλεις στον κιμά” μου εξηγεί καθώς συνεχίζει το ζύμωμα. “Δεν βάζουμε καν μπαχαρικά” αναφέρει η κόρη της, η οποία έχει μεγαλώσει μέσα στο ταβερνείο και μαγειρεύει εξίσου καλά με τη μητέρα της.

“Η μαγειρική είναι αγάπη και να είσαι πάνω από το φαγητό. Δεν βάζουμε το φαγητό στο φούρνο και το αφήνουμε. Εγώ το πρωί κάνω όλη τη διαδικασία φτιάχνω χόρτα, τη φάβα μου και είμαι πάνω από την κατσαρόλα να δω πως πάει το φαγητό μου” λέει η κυρά Ουρανία που έχει ήδη πλάσει τα μπιφτέκια.

Το επόμενο -τελευταίο- βήμα είναι να μπούνε στα κάρβουνα για να ψηθούν σωστά από το γαμπρό της, Γιώργο, ο οποίος προσέχει πολύ τη φωτιά για να φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Στο παραδοσιακό ταβερνάκι ο κατάλογος είναι περιεκτικό: κρεατικά φτιαγμένα στα κάρβουνα, σαλάτες εποχή, χωριάτικη, φάβα, χόρτα, φρέσκιες πατάτες τηγανιτές και καλό κρασί.

Αξίζει να αναφέρουμε πως το κρασί είναι από τον ίδιο παραγωγό που είχε το 1963 όταν άνοιξε το μαγαζί.

ΠΗΓ ΕΙΔΗΣΗΣ NOU POU.GR