Η ιστορία του ανθρώπου που είπε όχι στους Led Zeppelin

Όταν στα 19 σου μιλάς καλείσαι να πάρεις την πιο σημαντική απόφαση της ζωής σου, τα πράγματα μπορεί να μην πάνε όπως τα υπολόγιζες.

Την περασμένη Κυριακή, ενώ γύρναγα με το αμάξι μου, άκουσα στον Legend 88.6 το σπουδαιότερο κομμάτι όλων των εποχών, τουλάχιστον για εκείνη την Κυριακή, το ‘Stairway to Heaven’. Και τότε ήταν που σκέφτηκα δύο πράγματα. Πρώτον, υπάρχουν εκεί έξω πολλές μπάντες που μπορούν να διεκδικήσουν το δικαίωμα να αυτοχαρακτηρίζονται ‘εμβληματικές’.

Υπάρχουν όμως λίγες που θα μπορούσαν να κρατήσουν τον χαρακτηρισμό αυτόν και κανείς να μην μπορεί να τον αμφισβητήσει. Μια από αυτές είναι οι Led Zeppelin. Δεύτερον υπάρχουν πολλές ιστορίες ανθρώπων που μπορεί να είναι ενδιαφέρουσες, να σου τραβάνε την προσοχή, να αγωνιάς πραγματικά για την κατάληξη τους. Από όλες αυτές όμως μόνο μια ξεκινάει με τη φράση “κάποτε απέρριψα την πρόταση να γίνω μέλος των Led Zeppelin”.

Ήταν το 1968, όταν ο Terry Reid ήταν μόλις 19 ετών. Σε αυτή την ηλικία που άλλοι δεν ξέρουν ακόμα να βράζουν μακαρόνια, ο Terry είχε να πάρει τη μεγαλύτερη απόφαση της ζωής του. Βλέπετε ο Jimmy Page τον πλησίασε, για να του κάνει την προσφορά του εκατομμυρίου: να γίνει ο τραγουδιστής των New Yardbirds, της μπάντας εκείνης που αργότερα μετονομάστηκε σε Led Zeppelin.

Η φωνή του Reid είναι, βλέπετε, που είχε εντυπωσιάσει τον Jimmy Page. Πραγματικά, αν τον ακούσει κανείς θα ακούσει μια πραγματικά καθηλωτική φωνή η οποία αναμφίβολα θυμίζει την αντίστοιχη του Robert Plant.

Eκείνη την περίοδο ο Reid ετοιμαζόταν για ένα παγκόσμιο tour στο οποίο θα συμμετείχε μαζί με τους Rolling Stones.

Στην πρόταση του Page απάντησε ότι θα μπορούσε να εγκαταλείψει τους Stones, αρκεί εκείνος να τον πλήρωνε όσα θα τον πλήρωναν οι Stones για την ίδια περίοδο και επίσης -ακόμα δυσκολότερο- να έπαιρνε τηλέφωνο εκείνος (o Page) τον Κeith Richards, προκειμένου να τον ενημερώσει για το πιστόλι που θα έπεφτε(πρέπει να ήταν αρκετά τρομακτική διαδικασία η ενημέρωση αυτή).

Για διάφορους λόγους αυτό δεν έγινε και ο ίδιος ο Reid ήταν αυτός που πρότεινε, αντί για τον ίδιο, τον Robert Plant με τα γνωστά για την ίδια την ιστορία της μουσικής αποτελέσματα.

Ο Reid συνέχισε το tour του και γενικότερα συνέχισε να τη σόλο καριέρα, ενώ οι Zeppelin πάτησαν κάθε κορυφή του μουσικού πλανήτη. Πώς το αντιμετωπίζει ο ίδιος; “Δεν είναι ότι κάθομαι απελπισμένος για τόσο παλιά ζητήματα να λέω αχ πώς θα ήταν η ζωή μου αν είχε συμμετάσχει στους Led Zeppelin. Εξάλλου, έχω κάνει καριέρα. Δεν ξέμεινα σε αυτές τις ανοησίες”.