Η ιστορία της γυναίκας που σκότωνε ότι έβρισκε μπροστά της

H Elizabeth Bathory έχει μείνει στην ιστορία ως η «ματωμένη κόμισα», μια από τις πιο αιμοσταγείς γυναίκες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Θεωρείται η πρώτη καταγεγραμμένη serial killer της ιστορίας, με τα εγκλήματα της να είναι πολυάριθμα και φρικτά.

Υπάρχουν πολλοί που αμφισβητούν ότι τα πράγματα έγιναν όπως τα μάθαμε. Είτε ως υπερβολικά, είτε ως ανύπαρκτα. Παρόλο που δεν ξέρουμε πού αρχίζει η αλήθεια και που ξεκινάει ο μύθος, η Elizabeth Bathory έχει μείνει στην ιστορία ως μια αιμοσταγής αριστοκράτισσα, που ο μόνος που μπορεί να την ξεπεράσει είναι ο κόμης Δράκουλας.

Γεννήθηκε το 1560 σε ένα κάστρο της σημερινής Σλοβακίας που τότε ήταν μέσα στην Ουγγαρία, γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, με συγγενείς βασιλιάδες και πρίγκιπες. Οι γονείς της αποφάσισαν να την λογοδόσουν όταν ήταν 11 ή 12 ετών, με τον Ferenc Nádasdy, επίσης γόνο αριστοκρατικής οικογένειας. Δυο χρόνια αργότερα απέκτησε παιδί από κάποιον χαμηλότερης κοινωνικής καταγωγής. Ο σύζυγός της, όπως λεέγεται, τον ευνούχισε και τον έριξε στα σκυλιά. Το παιδί το έκρυψαν από τον κόσμο και το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1575.

The Disturbing True Story Of Elizabeth Bathory, The Blood Countess

@allthatsinteresting.com

Η Elizabeth ήταν ανώτερη στην ιεραρχία από τον σύζυγό της, οπότε επέλεξε να κρατήσει το όνομα Bathory. O Nádasdy ήταν ένας ικανός και φιλόδοξος πολεμιστής και έλειπε συχνά από τα κάστρα που ζούσε η Elizabeth. Έτσι για όλα ήταν εκείνη υπεύθυνη, από τις δουλειές στα χωράφια μέχρι και το εσωτερικό του κάστρου. Είχε διάφορους εpαστες και απέκτησε 4 ακόμα παιδιά.

Οι φήμες για την σαδιστική της δράση, αν υφίσταται αφού δεν έχει αποδειχθεί ποτέ, ξεκίνησαν από το 1585 και μετά. Ο κόσμος που έμενε γύρω από το κάστρο την μισούσε πάρα πολύ και η ίδια έβγαινε μόνο με συνοδεία της φρουράς. Τα θύματα της φέρονται να είναι μόνο νεαρά κορίτσια τα οποία βασάνιζε και σκότωνε και αργότερα έκανε μπάνιο στο αίμα τους. Αρχικά επρόκειτο για υπηρέτριες ή για ντόπιες κόρες αγροτών, αλλά αργότερα στην μανία της μπήκαν και κορίτσια αριστοκρατικής καταγωγής, που στέλνονταν στο κάστρο για να μάθουν καλούς τρόπους.

Κάποιοι πάλι έλεγαν πως έπινε το αίμα τους, αποκαλώντας την βαμπίρ, κι αυτό γιατί ήθελε να διατηρήσει την ομορφιά και την νεότητά της. Μάρτυρες ανέφεραν πως την είδαν να μαχαιρώνει τα θύματά της και να δαγκώνει τα στήθη τους, τα χέρια τους και τα πρόσωπά τους, να τα χαράσσει με ψαλίδι και να τα καίει με σίδερα, νομίσματα ή κλειδιά. Κάποιες κοπέλες τις σκότωνε κυριολεκτικά στο ξύλο, ενώ κάποιες άλλες τις άφηνε να πεθάνουν από την πείνα.

@pinterest.com

Ένας ιερέας την κατήγγειλε στις αρχές το 1610. Τον Δεκέμβριο συνελήφθη μαζί με τέσσερις υπηρέτες της. Οι τρείς υπηρέτες εκτελέστηκαν και ο τέταρτος καταδικάστηκε σε ισόβια. Η Elizabeth από την άλλη, λόγω της αριστοκρατικής καταγωγής της, δεν δικάστηκε και παρέμεινε κλεισμένη στο κάστρο της μέχρι τον θάνατό της, τέσσερα χρόνια αργότερα.

Ο μύθος της μεγάλωνε από τότε και πολλά στοιχεία προστέθηκαν στην ιστορία της. Κάποιοι αναφέρουν πως η Bathory ήταν θύμα συνωμοσίας, ώστε κάποιοι πολιτικοί της αντίπαλοι να βάλουν χέρι στην τεράστια περιουσίας της. Η ομολογία της έχει πολλά κενά, το ίδιο και οι ομολογίες των υποτιθέμενων συνεργών της, οι οποίες αποσπάστηκαν ύστερα από πολλά βασανιστήρια.

Όπως και να έχει η Elizabeth Bathory, πέρασε στη σφαίρα του θρύλου, ως μανιακή δολοφόνος, βαμπίρ, ως δολοφόνος όποιων γυναικών βρίσκονταν μπροστά της. Το ότι έπινε ή έκανε μπάνιο στο αίμα άλλωστε, το πιο πιθανό είναι να προστέθηκαν στην ιστορία της έναν αιώνα περίπου μετά τον θάνατό της. Το όνομά της φτάνει μέχρι το σήμερα και χρησιμοποιείται σε κινηματογράφο, τηλεόραση και μουσική, με κυριότερό παράδειγμα εκείνο του γνωστού συγκροτήματος της σουηδικής Black Metal, που επέλεξε να ονομαστεί «Bathory».