Η Ελλάδα θα λάβει μέρος στην άσκηση Phoenix Express 2021 υπό την αιγίδα της U.S. AFRICOM

Η άσκηση Phoenix Express 2021 ξεκινά στις 17 Μαΐου 2021 στην Τυνησία και θα λάβει χώρα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο Θάλασσα, τελώντας υπό την αιγίδα της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Αφρικής (US-AFRICOM).

«Ασκήσεις όπως η Phoenix Express 2021 αυξάνουν τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών, προκειμένου να αυξηθεί η ασφάλεια στη θάλασσα και να διατηρηθεί το παγκόσμιο εμπόριο», δήλωσε ο πλοίαρχος Χάρι Νάιτ, διευθυντής της άσκησης Phoenix Express. «Οι θαλάσσιες ασκήσεις μας επιτρέπουν να αναπτύξουμε τις δεξιότητές μας με τους περιφερειακούς μας εταίρους μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλον και συνεργαζόμενοι».

Δεκατρία έθνη θα συνεργαστούν έως τις 28 Μαΐου για να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία, την ευαισθητοποίηση στον τομέα της ναυτιλίας, τις πρακτικές ανταλλαγής πληροφοριών και τις επιχειρησιακές δυνατότητες, ενισχύοντας τις προσπάθειες για την προώθηση της ασφάλειας και της ασφάλειας στη Μεσόγειο Θάλασσα και στα χωρικά ύδατα των συμμετεχόντων χωρών της Βόρειας Αφρικής.

“Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις όπως το Phoenix Express επιβεβαιώνουν και εμβαθύνουν την εξαιρετική διμερή συνεργασία μας με την Τυνησία και διασφαλίζουν ότι θα επιτύχουμε τους κοινούς στόχους μας για ένα ασφαλές θαλάσσιο περιβάλλον μέσω της περιφερειακής συνεργασίας και διαλειτουργικότητας”, δήλωσε ο Ντόναλντ Μπλομ, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Τυνησία.

Η φετινή ομάδα ελέγχου άσκησης θα φιλοξενηθεί στη ναυτική βάση La Goulette στην Τύνιδα. Το θαλάσσιο μέρος της άσκησης θα δοκιμάσει τις ικανότητες των ναυτικών δυνάμεων της Βόρειας Αφρικής, της Ευρώπης και των ΗΠΑ να ανταποκριθούν στην παράνομη μετανάστευση και να καταπολεμήσουν την παράνομη διακίνηση και την κυκλοφορία παράνομων αγαθών και υλικών.

Τα 13 έθνη που έχουν προγραμματιστεί να συμμετάσχουν στο Phoenix Express 2021 περιλαμβάνουν την Τυνησία, την Αλγερία, το Βέλγιο, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Λιβύη, τη Μάλτα, τη Μαυριτανία, το Μαρόκο, την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ απουσιάζει η Τουρκία.

Η άσκηση Phoenix Express είναι ετήσια ναυτική άσκηση που σχεδιάζεται και οργανώνεται από τις ΗΠΑ, και συμμετέχουν χώρες της Μεσογείου κατόπιν προσκλήσεως.

Η Phoenix Express είναι μία από τις τρεις περιφερειακές θαλάσσιες ασκήσεις που εκτελούνται από τις Ναυτικές Δυνάμεις της Αφρικής (NAVAF) των ΗΠΑ ως μέρος μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την παροχή ευκαιριών συνεργασίας μεταξύ αφρικανικών δυνάμεων και διεθνών εταίρων που αντιμετωπίζουν θέματα ασφάλειας στη θάλασσα.

Ακολουθήστε το Ptisidiastima.com στο Google News