Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ 200 ΧΡΟΝΩΝ

«Η Ελλάδα σήμερα, μετά από μια πορεία 200 χρόνων».

Αντικείμενο του άξονα είναι η ανάδειξη των δυναμικών στοιχείων της σημερινής ελληνικής κοινωνίας μέσα από τη δημιουργικότητα και τις δράσεις ομάδων, ατόμων, φορέων, οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων, πολιτιστικών οργανισμών κλπ. Παράλληλα θα επιδιωχθεί η μέγιστη προβολή της σύγχρονης Ελλάδας στο εξωτερικό, με παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις και διεθνείς οργανισμούς, υπό τη γενική ομπρέλα: «1821-2021: This is modern Greece».


«Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον.» Γιώργος Σεφέρης
Πολλές φορές ακούμε γύρω μας τη φράση: «η χώρα αυτή δεν σώζεται». Ευτυχώς για όλους μας, το παρελθόν μας διαψεύδει αυτή τη μοιρολατρική και απλοϊκή αντιμετώπιση του παρόντος.

Μπορεί πολλοί να καταλήγουν στον συγκεκριμένο αφορισμό υπό την πίεση των κακοδαιμονιών του ελληνικού κράτους. Αλλά η ουσία είναι πως είμαστε εδώ και συνεχίζουμε.

Πιθανότατα να εκφράζεται έτσι και το ανικανοποίητο της ελληνικής ψυχής. Γιατί οι κάτοικοι αυτής της χώρας έχουν μάθει να αναζητούν ανοιχτούς ορίζοντες. Και όταν δεν τους βρίσκουν στη στεριά, τους αναζητούν στη θάλασσα.

Όταν δεν τους προσφέρει η πραγματικότητα, τους αναζητούν στη φαντασία. Στην πνευματική και επιστημονική δημιουργία.

Το σίγουρο είναι πως όταν ένας ξένος ακούει αυτή τη φράση παραξενεύεται. Γιατί η Ελλάδα έχει προοδεύσει. Και πολλοί δυσκολεύονται να κατανοήσουν το πώς.

Τώρα μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε το επόμενο βήμα. Μελετώντας σήμερα την πορεία μας, ας χαράξουμε καινούριους δρόμους.

Το χρονολόγιο που βλέπετε είναι απολύτως ενδεικτικό. Ο κάθε πολίτης μπορεί να προσθέσει το δικό του γεγονός και τον δικό του Έλληνα. Να δημιουργήσει τον δικό του σταθμό στην ιστορία. Να κάνει τη δική του αποτίμηση γεγονότων και προσώπων. Να προτείνει τη δική του δράση για το μέλλον…