Η Ελλάδα από τις πρώτες χώρες της Ε.Ε. που θα δοκιμάσουν το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid

Εξάλλου αποτελεί μία αμιγώς ελληνική πρόταση.
Η Ελλάδα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που θα συμμετάσχουν στις δοκιμές για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό ανέφερε ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος σε ενημέρωση προς τους ανταποκριτές.

Οι χώρες χωρίζονται σε τρία γκρουπ με βάση το κατά πόσο είναι έτοιμες τεχνικά για το πιστοποιητικό, ενώ οι δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου.

Εκτός από την Ελλάδα, μεταξύ των χωρών που ανήκουν στην πρώτη ομάδα, είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Βουλγαρία, η Εσθονία, το Λουξεμβούργο. Η Κύπρος ανήκει στο δεύτερο γκρουπ που θα προχωρήσει σε δοκιμές λίγο αργότερα.

Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό θα είναι τεχνικά έτοιμο την 1η Ιουνίου σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος. Ο στόχος είναι να λειτουργήσει πλήρως στις 30 Ιουνίου.

Θυμίζουμε πως την…αρχή την έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που τον περασμένο χειμώνα εισήγαγε μετά από επίμονες προσπάθειες το θέμα του πιστοποιητικού – διαβατηρίου Covid-19 στο κορυφαίο πολιτικό «σκαλί» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έκτοτε όλα προχώρησαν με ταχύτατες διαδικασίες και μόλις χθες το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε και επίσημα την πρόταση με την προϋπόθεση το ψηφιακό πιστοποιητικό να μην ισοδυναμεί -για αρχή τουλάχιστον- με ευρωπαϊκό διαβατήριο.

EL.GR