Η ανοσία της αγέλης και τα αναποτελεσματικά περιοριστικά μέτρα

Ο κύριος αν όχι ο μοναδικός λόγος των αλλεπαλλήλων κυμάτων της επιδημίας είναι το ότι το πρώτο κύμα δεν αφέθηκε ελεύθερο να δημιουργήσει πληθυσμιακή ανοσία. Μάλιστα όσο πιο “επιτυχώς” είχε καταπιεσθεί το πρώτο κύμα τόσο πιο μεγάλο θα είναι το αμέσως επόμενο, το ίδιο ισχύει και για κάθε ακόλουθο κύμα.

“Μα θα πέθαιναν άνθρωποι!” Γιατί τώρα δεν πεθαίνουν;

“Μα θα κατέρρεε το σύστημα υγείας!”
Αυτό ήταν όντως ενδεχόμενο ειδικώς στη χώρα μας που είχε τα χάλια του και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο (κι αφού το Μάρτη ήμασταν τυχεροί κι η επιδημία μας ήρθε ξώφαλτσα) όταν έχουμε επιδημίες είναι καλύτερο να βελτιώνουμε το σύστημα υγείας από το το να επιδοτούμε τα ΜΜΕ για να μας υμνούν.

Συμπερασματικά στη χώρα μας αν δεν είχαμε πάρει τόσο δρακόντεια μέτρα το Μάρτη, πέραν του ότι θα είχαμε αποφύγει μια τεράστια οικονομική καταστροφή, θα είχαμε δημιουργήσει μαζί με τους επόμενους εύκολους επιδημιολογικά μήνες ένα σημαντικό ποσοστό πληθυσμιακής ανοσίας που θα μας επέτρεπε τώρα ευκολότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

COVID-19: Η εξασθένηση του ιού και η ανοσία αγέλης

“Ναι αλλά το Μάρτη δεν ξέραμε ότι η επιδημία εδώ θα είναι ήπια!”
Αυτό είναι αληθές, το καταλάβαμε όμως τον Απρίλη αλλά ο κος Τσιόδρας (και η κυβέρνηση!) έκαναν πρωταθλητισμό σε παγκόσμιο επίπεδο με τους λίγους τότε θανάτους μας εις βάρος της οικονομίας και των συνταγματικών μας ελευθεριών χωρίς τελικά κάποιο κέρδος!

Όσοι δεν πέθαναν από/με τον ιό την Άνοιξη θα πεθάνουν τώρα ή στο επόμενο κύμα όσο επιμένουμε να παρεμβαίνουμε σ’ αυτά.

Πλέον το παραδέχεται και ο ίδιος, Τσιόδρας – Λύτρας: Ανοσία της αγέλης ο μοναδικός τρόπος να κλείσει ο κύκλος της πανδημίας

“Μα αφού έρχεται τώρα το εμβόλιο!”
Να περιμένουμε μήπως πρώτα να δούμε πότε θα έρθει και τι αποτελεσματικότητα και ασφάλεια θα έχει; Διότι για το μόνο που είμαστε σίγουροι μέχρι τώρα είναι ότι έκανε πλούσιους τα στελέχη των εταιρειών που δηλώνουν ότι ΘΑ το έχουν σύντομα…

Εμβόλιο για τον Covid-19: Χωρίς καμμία απολύτως ευθύνη για τις φαρμακευτικές

Θυμάμαι την Άνοιξη που αν τολμούσες να υποστηρίξεις το Σουηδικό μοντέλο αντιμετώπισης της επιδημίας και συγκρίνοντας το με τα αποτελέσματα του Βελγίου να συμπεράνεις ότι οι τελικές απώλειες μάλλον δεν έχουν σχέση με το πόσο ανελεύθερα μέτρα λαμβάνονται (πλέον το δέχεται κι ο Π.Ο.Υ. αυτό, η Ελληνική κυβέρνηση μόνο δεν το δέχεται) οι σωστοί καραντινάκηδες είχαν την απάντηση έτοιμη, πως “Το Βέλγιο όμως είναι πυκνοκατοικημένη χώρα, αν η Σουηδία πρέπει να συγκριθεί με κάποιες άλλες χώρες αυτές είναι οι όμορές της Νορβηγία και Φινλανδία!”, οι οποίες όντως είχαν σημαντικά λιγότερες απώλειες.

Για να έρθει πρόσφατα κοινωνιολογική μελέτη από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που μέτρησε τον βαθμό ανελευθερίας σε κάθε κράτος κατά το 2020, όπου το 100 ήταν η απόλυτη ανελευθερία, για να βρει ότι η Νορβηγία κι η Φινλανδία είχαν εφαρμόσει ακόμα λιγότερα περιοριστικά μέτρα κι από την Σουηδία!

Το γιατί είχαν λιγότερους θανάτους ανά πληθυσμό το ξέραμε ήδη.
Επειδή τα προηγούμενα χρόνια είχαν πλεονάζοντες θανάτους σε αντίθεση με την Σουηδία που το 2019 είχε 3.000 λιγότερους του μ.ο. των 5 τελευταίων ετών με αποτέλεσμα να έχει το 2020 2.000 περισσότερους.

Η χώρα μας είχε έναν από τους μεγαλύτερους βαθμούς ανελευθερίας (νομίζω γύρω στο 80/100, όταν η Νορβηγία είχε 38/100 και η Σουηδία 42/10) και οι μόνες χώρες που βρισκόταν πάνω μας με αξιολογήσεις ανελευθερίας που άγγιζαν το 100/100 ήταν κάποιες λατινοαμερικάνικες (που πέρασαν όλο το χειμώνα τους βέβαια) που ωστόσο παρά τα ανελεύθερα μέτρα είχαν ταυτόχρονα και μεγάλο αριθμό θανάτων ανά 100.000 κατοίκους.

Με λίγη προσπάθεια από την κυβέρνηση στην θέσπιση ακόμα πιο ανελευθέρων μέτρων κι από τους “ειδικούς” της σε ακόμα πιο κακή διαχείριση της ίδιας της επιδημίας νομίζω ότι μπορούμε να τις ξεπεράσουμε και στους δύο αυτούς κακούς δείκτες.