ΓΩΓΩ ΦΟΥΝΤΑ Γιατί μας σοκάρει το γεγονός ότι ένα «ωραίο παλικαράκι» μπορεί να είναι επιδειξιομανής;

Γιατί δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το γεγονός ότι ακόμα και ένα ωραίο αγόρι που μπορεί να έχει μία φυσιολογική σχέση, έχει τη σκοτεινή του πλευρά;

«Η βία δεν έχει συγκεκριμένη θωριά, φάτσα, σουλούπι ή ηλικία. Και είναι πάντα – ΠΑΝΤΑ – τερατώδης», έγραψε ο Αύγουστος Κορτώ σε μία δήλωση που έτυχε ευρείας – ευτυχώς – αποδοχής, μιας και είπε τα αυτονόητα: Τι σημασία έχει η εμφάνιση κάποιου όταν η συμπεριφορά του είναι λάθος;

Το πρόβλημα στην προκειμένη, δεν είναι δυστυχώς τόσο η πράξη του νεαρού – σχεδόν όλες μας έχουμε να διηγηθούμε ένα αντίστοιχο περιστατικό από κάποια στιγμή στη ζωή μας – αλλά το γεγονός ότι τηλεοπτικές εκπομπές και δημοσιογράφοι, επικεντρώνονται στο εξαιρετικό προφίλ του δράστη, στην εμφάνισή του, στην ιδιότητά του ως φοιτητή αλλά και στα λόγια του πατέρα του, ο οποίος επιμένει ότι ο γιος του είναι το καλύτερο παιδί. Η αλήθεια είναι ότι δεν μας αρέσει το γεγονός ότι ένα παιδί που φαινομενικά θα μπορούσε να είναι ο γιος, ο αδερφός, ο φίλος ή ο γείτονάς μας, έκανε μία τέτοια αποτρόπαιη πράξη. Θα μας βόλευε πολύ περισσότερο να ήταν μέλος κάποιας μειονότητας, τοξικομανής ή ακόμα και όχι όμορφος (τουλάχιστον με την ευρεία έννοια του όρου). Μα πού ακούστηκαν όμορφοι να κάνουν τέτοια πράγματα άλλωστε; Μας βολεύει εξάλλου – και όταν λέω «μας» εννοώ την κοινή γνώμη) να δαιμονοποιούμε συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων ώστε να διατηρούμε τις αποστάσεις μας από κάθε τι κατακριτέο και να εφησυχάζουμε τον εαυτό μας λέγοντας «Εντάξει ήταν αναμενόμενο από τον συγκεκριμένο». Είναι άλλωστε πολύ σημαντικό για την ψυχική μας ισορροπία να βεβαιωθούμε ότι σε εμάς δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο. Δυστυχώς όμως αυτό δεν ισχύει.

Είναι άλλωστε πολύ σημαντικό για την ψυχική μας ισορροπία να βεβαιωθούμε ότι σε εμάς δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο. Δυστυχώς όμως αυτό δεν ισχύει.

Το περιστατικό έχει ήδη πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, αν και ο αγώνας είναι μακρύς και δύσκολος. Καμία γυναίκα δεν θα αρχίσει κυκλοφορήσει στο σκοτάδι ατάραχη και καμία γυναίκα δεν θα σταματήσει να αγχώνεται όταν κάποιος άγνωστος αρχίσει να την ακολουθεί. Ας είναι όμως αυτή η αρχή για να εκπαιδεύσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους γιους μας, ώστε όλες οι γυναίκες εκεί έξω να κυκλοφορούν χωρίς φόβο για τη ζωή τους.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram