Φυσικοθεραπεία
Αυτή ανάλογα με τη βαρύτητα μπορεί να γίνεται στο σπίτι του ασθενούς, ή σε Φυσικοθεραπευτήριο, ή ακόμη και σε εξωτερικό χώρο, όπως πάρκο, ή κάτι άλλο. Σημαντικό είναι να προσαρμόζεται το πρόγραμμα στις ικανότητες και στην ιδιοσυγκρασία του ασθενούς με στόχο την όσο περισσότερη αυτονομία του.
Είναι πολύ σημαντικό να γίνει ξεκάθαρο τόσο στον ασθενή όσο και στους οικείους του, ότι η Φυσικοθεραπεία δεν αντιμετωπίζει τη νόσο, αλλά βοηθάει τον ασθενή να χρησιμοποιεί το σώμα του με τις δυνάμεις και τις ικανότητές του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Οι ασκήσεις πρέπει να περιλαμβάνουν βελτίωση της ισορροπίας, ανάλυση βάδισης με στόχο τη βελτίωση του κινητικού προτύπου βάδισης (δηλαδή του τρόπου που περπατάει ο ασθενής). Επίσης πρέπει να τον μάθουν να ελέγχει το σώμα του στην περίπτωση που λόγω της σπαστικότητας αρχίσει να επιταχύνει ή να μπερδεύει τα βήματά του, οπότε θα πρέπει να μάθει να σταματάει εκεί που είναι, να ηρεμεί και να ξεκινάει από την αρχή. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να γίνεται με ηρεμία και χωρίς άγχος, φωνές και πίεση τόσο από το θεραπευτή, όσο και από τους οικείους.
Οι ασκήσεις μπορούν να γίνονται σε όρθια θέση, σε ξαπλωτή, αλλά και καθιστή, ανάλογα με τις ικανότητες και το τι θέλουμε να γυμνάσουμε κάθε φορά. Η συχνότητα της θεραπείας καθορίζεται και πάλι από διάφορες παραμέτρους εκ των οποίων πολύ σημαντική είναι ο ψυχισμός του ασθενή, αλλά δεν είναι ανάγκη να είναι καθημερινή. Εάν ο ασθενής και οι οικείοι είναι συνεργάσιμοι, μπορεί μια ή δυο φορές την εβδομάδα να είναι αρκετές για τη συντήρηση της κατάστασης, δεδομένου ότι δεν έχουμε εξέλιξη της νόσου, μιας και όπως είπαμε ο αγώνας είναι μαραθώνιος. Συχνά χρειάζεται η βοήθεια και άλλων ιατρικών ειδικοτήτων για την αντιμετώπιση των λοιπών προβλημάτων που συχνά συνοδεύουν τη ΣΚΠ.
Επίλογος
Η ΣΚΠ είναι μια νόσος που λόγω της ιδιομορφίας της επηρεάζει όχι μόνο τον πάσχοντα, αλλά και το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον του. Χρειάζεται υπομονή, προετοιμασία και καλό σχεδιασμό στη συντηρητική της αντιμετώπιση, καθώς και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων σε αυτή. Στόχος είναι η κατά το δυνατόν αυτονομία του ασθενή, η διατήρηση της ηρεμίας του και της οικογένειάς του ώστε οι επιπτώσεις της να είναι όσο πιο ανώδυνες γίνεται.
https://www.iatronet.gr/ygeia/nevrologia/article/34366/zwntas-me-ti-sklirynsi-kata-plakas-endeiktikes-askiseis.html