Γνωρίστε την τυφλή κολυμβήτρια Αναστασία Παγώνη και το σκύλο-οδηγό της που θα πάρουν μέρος στους Παραολυμπιακούς του Τόκιο

να από τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή είναι να μην το βάζεις κάτω ό,τι και αν σου τύχει. Πράγμα δύσκολο φυσικά. Γιατί συχνά πολλοί, αν τους συμβεί κάτι άσχημο που αλλάζει ριζικά τη ζωή τους και την καθημερινότητά τους, απογοητεύονται. Μερικοί μάλιστα δεν βλέπουν νόημα πια στη ζωή τους και πέφτουν σε κατάθλιψη.

Υπάρχουν όμως και οι μαχητές. Αυτοί που προσπαθούν, ακόμα και σε μια ατυχία, να παλέψουν και να μη χάσουν την αγάπη τους στη ζωή. Να βγάλουν από τα άσχημα κάτι καλό. Και αγωνίζονται για αυτό.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Μια τέτοια γυναίκα είναι και η 16χρονη ομογενής Αναστασία Παγώνη, η οποία ζει στη Νέα Υόρκη. Η Αναστασία έχασε την όρασή της πριν από δυο χρόνια, στα 14 της. Το σοκ ήταν μεγάλο. Και για αυτή αλλά και φυσικά για την οικογένειά της. Έπρεπε να ζήσει πλέον με αυτό.
Για κάποιους μήνες μετά ήταν χαμένη. Δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει τι της συνέβη. Γιατί ήταν τόσο άτυχη. H κατάθλιψη και η αγωνία για το μέλλον της έκαναν την εμφάνισή τους. Με τη βοήθεια των γονιών της, και ειδικά της μητέρας της, που δεν έφυγε ούτε στιγμή από δίπλα της, η Αναστασία άρχισε και πάλι να ονειρεύεται. Και ονειρεύτηκε να γίνει κολυμβήτρια.

Φωτογραφία: GUIDE DOG FOUNDATION

guide dog paired with blind Paralympian
https://app.asana.com/0/1135954362417873/1192015011253033/f
Credit: Courtesy Guide Dog Foundation

Τον καιρό που έχασε το φως της γεννήθηκε ο φύλακας-οδηγός της. Ο Radar, ένα υπέροχο σκυλί λαμπραντόρ, που έμελλε να γίνει ο συνοδός της, ο φύλακας άγγελός της. Η οργάνωση Guide Dog Foundation ήταν αυτή που της τηλεφώνησε για να της γνωρίσει τον Radar. Είναι μάλιστα το πρώτο σκυλί με ένα σκοπό, « Puppy with a purpose». Το σκυλί που θα τη βοηθήσει να πραγματοποιήσει το όνειρό της. Έτσι μαζί ξεκίνησαν έναν αγώνα ζωής.
Οι δυο τους πλέον είναι αχώριστοι. Ο Radar δεν φεύγει από δίπλα της όταν εκείνη βρίσκεται στις πισίνες ή κάνει προπόνηση στο σπίτι της. Αλλά και εκείνη δεν κάνει χωρίς αυτόν. Το όνειρο και των δύο; Να πάνε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το 2021. Γι’ αυτό, προετοιμάζονται μαζί σκληρά, με την ομάδα των ΗΠΑ.

Το κολύμπι, όπως λέει η ίδια, της άλλαξε τη ζωή. Την έκανε και πάλι να θέλει να ζήσει. Άρχισε να κολυμπάει ελεύθερο μεσαίων αποστάσεων. Έχει ήδη κερδίσει δύο χρυσά μετάλλια, μεταξύ άλλων, στο παγκόσμιο παραολυμπιακό πρωτάθλημα κολύμβησης (World Para Swimming World Series) στην Αυστραλία. Ο Radar δίπλα της.