ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1969*ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Υπάρχει στην τέχνη συνταγή επιτυχίας;

Η ζωή δεν έχει κανόνες. Δεν υπάρχει μία συνταγή με την οποία πετυχαίνεις και μια άλλη που σε οδηγεί στην αποτυχία. Άλλοι τα κατάφεραν μέσα από συνθήκες τραγικές και παρήγαγαν ένα έργο τεράστιο. Άλλος δεν έχει κανένα πρόβλημα στη ζωή του, έχει όλα τα χρήματα και τις ευκολίες και παρόλα αυτά δεν καταφέρνει να μας αφήσει τίποτα φεύγοντας από αυτό τον κόσμο. Δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές και κανόνες.

Ποιος είναι ο ρόλος που παίζει η τύχη στην επαγγελματική επιτυχία ενός ανθρώπου;

Δεν πιστεύω στην τύχη ως μοίρα, ότι δηλαδή είναι γραφτό στον άνθρωπο να κάνει αυτό και να μην κάνει το άλλο. Ούτε στο αυτεξούσιο του ανθρώπου πολύ πιστεύω. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να σου λέει η θρησκεία θα πας στην κόλαση επειδή ήσουν κακός άνθρωπος. Αυτό μου φαίνεται τρομερά απλοϊκό και λάθος – αν υπάρχει τέτοιος Θεός εγώ δεν τον θέλω καθόλου. Πέρα από το ότι αν υπάρχει κόλαση τότε σίγουρα δεν υπάρχει παράδεισος. Έστω και ένας άνθρωπος να καίγεται στην κόλαση τότε δεν μπορεί κανείς να βρίσκεται στον παράδεισο. Ένα βασίλειο του σατανά από όπου απουσιάζει ο Θεός, σίγουρα κάνει μη πανταχού παρόντα το Θεό. Οι άνθρωποι είμαστε αυτό που φέραμε με τη γέννηση μας, με τα γονίδια μας και τις εμπειρίες που αποκτήσαμε στη ζωή μας. Για πολλά από αυτά δεν είμαστε υπεύθυνοι, αλλά ως ένα βαθμό καθορίζουμε οι ίδιοι την τύχη μας.

Τι είναι για σένα Τέχνη (με κεφαλαίο τ);

Η τέχνη που μπορεί να εκφράσει μεγάλα πράγματα χωρίς να είναι στομφώδης και κατασκευασμένη. Η τέχνη που έχει χαρακτήρα, που έχει λόγο ύπαρξης. Δεν είναι απαραίτητο σπουδαία τέχνη να είναι αυτή η οποία μπορεί να εκφράσει έναν ολόκληρο λαό. Μπορεί να εκφράζει έναν μόνο άνθρωπο.

Αλλά παραμένει Τέχνη επειδή τον εκφράζει απόλυτα και επειδή είναι πλήρης, αυτάρκης και είναι ποιητική με την έννοια ότι ποιεί έναν κόσμο.

Τέχνη είναι αυτή η οποία μπορεί να χτίσει έναν κόσμο γύρω σου, μέσα στον οποίο να μπορείς να ζήσεις. Ένας πίνακας ζωγραφικής μέσα στον οποίο μπορείς να ζήσεις, είναι Τέχνη.

Το ίδιο και ένα κτίριο, το ίδιο και μια σχέση μεταξύ των ατόμων μιας οικογένειας. Γι αυτό ονομάζουμε ποιητή αυτόν που γράφει ποίηση – ο μουσικός κάνει μουσική, ο ζωγράφος ζωγραφίζει, ο γλύπτης σμιλεύει την πέτρα, ο ποιητής ποιεί. Τι ποιεί; Τον κόσμο.

Ο Ταρκόφσκι είναι μεγάλος σκηνοθέτης γιατί έπλασε σε ένα κόσμο ολόκληρο, μέσα στον οποίο μπορείς να μπεις και να ζήσεις, να βρεις τον εαυτό σου 100 φορές…

Βυζαντινή, κλασική μουσική, σύγχρονη… Η μουσική τελικά έχει μια συνέχεια;

Βέβαια. Σίγουρα υπάρχουν κοινά σημεία. Εγώ δεν τα ακούω ως διαφορετικά πράγματα μεταξύ τους. Οτιδήποτε έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και ενέργεια για μένα έχει την ίδια αξία. Δηλαδή, με ευκολία έβγαζα σαν ακροατής τα κατά Ματθαίον Πάθη του Μπαχ και έβαζα το Βack in Βlack των AC/DC κατευθείαν, χωρίς να αναρωτηθώ αν ταιριάζουν αυτά τα πράγματα μεταξύ τους ή όχι. Αυτές τις επιρροές κουβαλάω, αυτή την ευκολία της αλλαγής μεταξύ διαφορετικών πραγμάτων, την έχω και στη ζωή μου και στη μουσική μου.

enfo.gr