ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

Το να έχει ένας ηλικιωμένος καλή ποιότητα ζωής είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για να συνεχίσει να παραμένει υγιής, γι’ αυτό και δεν πρέπει να τον αγνοούμε.

Το να αισθάνεται ικανοποιημένος και ευτυχής είναι εξίσου σημαντικά για την ψυχολογία του και την πορεία της υγείας του με τα… καθιερωμένα τσεκ απ.

Το να βλέπει τη ζωή από τη θετική της πλευρά μπορεί να τον βοηθήσει να έχει περισσότερη ενέργεια, λιγότερο στρες και να διατηρείται σε καλύτερη νοητική κατάσταση.

Ποιός είναι, όμως, οι τρόπος να αποκτήσει κανείς μια καλή ποιότητα ζωής στην Τρίτη Ηλικία; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε εμείς –οι συγγενείς και οι φροντιστές; Οι παρακάτω 5 συμβουλές είναι μια εξαιρετικά καλή αρχή.

1. Αναγνωρίζουμε τα σημάδια της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο σε ηλικιωμένους ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Μεγάλες αλλαγές στη ζωή τους, όπως ο χαμός του συντρόφου τους, η συνταξιοδότηση, αλλά και κάποια ασθένεια ή ο περιορισμός στην κινητικότητά τους μπορεί να είναι οι αιτίες που εμφανίζουν καταθλιπτικά συμπτώματα. Το σημαντικό είναι οι ίδιοι ή οι φροντιστές τους να αναγνωρίσουν τα σημάδια (π.χ. δυσκολία στον ύπνο, «ανήσυχος» ύπνος, πόνος στο στήθος, έντονη κόπωση, πεπτικά προβλήματα, αλλαγή στην όρεξη) και να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση.

2. Τους κάνουμε να νιώθουν χρήσιμοι

Όλοι θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι, σε όποια ηλικία κι αν βρισκόμαστε.

Όσοι φροντίζουμε ηλικιωμένους –είτε είμαστε συγγενείς, είτε φροντιστές- είναι σημαντικό να κάνουμε τους ηλικιωμένους να νιώθουν χρήσιμοι και να μην αισθάνονται ότι γίνονται βάρος. Μπορούμε να τους ζητάμε για παράδειγμα να διπλώνουν τα ρούχα, να μας βοηθούν στην οργάνωση των συρταριών, να συμβάλουν στη λίστα με τα ψώνια της εβδομάδας, να συμμετέχουν στην προετοιμασία του φαγητού.

3. Τους βοηθάμε να διατηρηθούν σωματικά ενεργοί

Η συστηματική σωματική δραστηριότητα των ηλικιωμένων –όσο ήπια κι αν είναι- βοηθάει τόσο το μυαλό όσο και το σώμα να παραμένουν σε ισορροπία.

Με την άσκηση, το αίμα μεταφέρεται στον εγκέφαλο, βοηθώντας μας να νιώθουμε διαύγεια, ενώ περιορίζεται το στρες και η διάθεσή μας βελτιώνεται. Παράλληλα, η γυμναστική μεταξύ άλλων δίνει ώθηση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, βοηθάει την καρδιά και μας ενδυναμώνει.

4. Τους βοηθάμε να διατηρηθούν νοητικά ενεργοί

Τα σταυρόλεξα, τα Sudoku, καθώς και άλλα νοητικά παιχνίδια, το διάβασμα και το γράψιμο είναι σπουδαίες δραστηριότητες για να διατηρείται ο εγκέφαλος των ηλικιωμένων σε εγρήγορση. Ένα «καλό» μυαλό βοηθάει με τη σειρά του στη γενικότερη ευεξία του οργανισμού.

5. Διατηρούμε τους κοινωνικούς δεσμούς

Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που είναι απομονωμένοι (π.χ. λόγω κάποιας αναπηρίας) ή ζουν μόνοι τους χωρίς παρέα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν άνοια, ενώ έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής. Είναι σημαντικό, λοιπόν, εμείς –οι συγγενείς ή οι φροντιστές τους- να αναλάβουμε δράση, βοηθώντας τους να παραμένουν σε επικοινωνία με άλλους ανθρώπους.

Ας δούμε μερικές ιδέες: Μπορούμε να συναντιόμαστε ως οικογένεια για να φάμε όλοι μαζί, να τους βοηθάμε να βρουν ένα χόμπι, να τους παρακινούμε να γίνουν εθελοντές π.χ. σε κάποια οργάνωση.