Εξάρτηση και εθισμός στο διαδίκτυο.

Ποιες κοινωνικές ομάδες είναι επιρρεπείς στον εθισμό του διαδικτύου?

Έχουν γίνει αμέτρητες έρευνες από σοβαρά πανεπιστήμια ανά την υφήλιο αναφορικά για το συγκεκριμένο ζήτημα, που όλες λίγο – πολύ λένε το ίδιο πράγμα, αλλά με διαφορετικά λόγια, δηλαδή ό,τι ο εθισμός στο διαδίκτυο δεν γνωρίζει κοινωνική τάξη, αντιλήψεις, πεποιθήσεις και ούτω καθεξής.

Ωστόσο οι κοινωνικές ομάδες που έχουν την τάση να είναι επιρρεπείς σε αυτό το περίεργο φαινόμενο είναι συνήθως τα πολύ φτωχά άτομα, οι άνεργοι, τα παιδιά, οι έφηβοι, οι άνθρωποι με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και γενικότερα όσοι δεν έχουν ενδιαφέροντα στη ζωή τους και κάθονται όλη μέρα κλεισμένοι μέσα στο σπίτι, με αρνητική συνέπεια να βρίσκουν διέξοδο μονάχα στο διαδίκτυο και να μην ασχολούνται με τίποτα άλλο.

Βέβαια, για να μην υπάρξουν παρανοήσεις, δεν σημαίνει πως οι υπόλοιποι εξαιρούνται από ετούτη την ιδιομορφία, και μάλιστα υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί ο καθένας από εμάς σε αυτή την δύσκολη θέση, ανά πάσα στιγμή.

Οπότε, καλό είναι να είσαστε σε επιφυλακή, αφού ομολογουμένως είθισται να είναι προτιμότερη η πρόληψη από τη θεραπεία. Θα σας παραθέσω μία παροιμία του ελληνικού θυμόσοφου λαού που ταιριάζει απόλυτα σε αυτή την περίπτωση: «Κάλλιο γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε».

Είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε πως οι διαδικτυακές συμπεριφορές εξάρτησης περιλαμβάνουν πέντε τύπους:

Ο πρώτος τύπος περιλαμβάνει την υπερβολική χρήση ιστότοπων που απευθύνονται σε ενηλίκους για διαδικτυακό σεξ (αγγλικά: cyber sεx) και την παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού.

Ο δεύτερος τύπος αφορά τις διαδικτυακές σχέσεις, δηλαδή η υπερβολική ενασχόληση σε διαδικτυακές διαπροσωπικές σχέσεις στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως Facebook, Twitter, Instagram κ.λπ.

Ο τρίτος τύπος αφορά την εντατική χρήση του διαδικτυακού τζόγου και των ηλεκτρονικών αγορών.

Είναι γεγονός πως η αλματώδης ανάπτυξη και η αύξηση του αριθμού των ιστοχώρων που προσφέρουν τυχερά παιχνίδια, και η άμεση και η συνεχής διαθεσιμότητα τους, δηλαδή 24 ώρες το 24ωρο, που έχει την ιδιότητα να παρακάμπτει τους περιορισμούς του φυσικού χώρου και χρόνου που είθισται να έχουν τα αντίστοιχα παραδοσιακά τυχερά παιχνίδια με αποτέλεσμα να εντείνουν το πρόβλημα.

Στον τέταρτο τύπο συγκαταλέγεται η υπερβολική περιήγηση, δηλαδή το διαρκές και συνεχόμενο σερφάρισμα στο διαδίκτυο και οι αναζητήσεις σε βάσεις δεδομένων.

Τέλος, ο πέμπτος τύπος αφορά την υπερβολική ενασχόληση με τους επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές, τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, όπου κατά γενική ομολογία βοηθούν στην εμμονή να παίζει κάποιος βιντεοπαιχνίδια, που όπως φαίνεται στη χώρα μας, μαζί με τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν τους πρωταρχικούς παράγοντες που οδηγούν στο βαρύ εθισμό και την εξάρτηση από το διαδίκτυο.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

ΡΟΜΠΕΝ ΨΥΧΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΑΣ

idimokratia.gr-Όλες οι ειδήσεις. Οι κορυφαίες και οι σημαντικότερες ειδήσεις