Ερωτική σχέση με άτομο ΑΜΕΑ: Μύθοι και αλήθειες

Το παραπάνω θέμα αποτελεί κάπως θέμα ταμπού, μια κατάσταση που δεν τη συναντάς συχνά είτε γιατί δυστυχώς τα άτομα ΑΜΕΑ στο σύνολό τους περιθωριοποιούνται είτε γιατί εκείνοι που βρίσκονται σε σχέση μαζί τους, φοβούνται να το πουν.

Αν ξεκινήσεις να βγαίνεις με κάποιον που είναι παραπληγικός, κάν’ το σωστά. Προσπάθησε να γνωρίσεις τις συνήθειες και τη καθημερινότητά του, να ανακαλύψεις τα μυστικά πίσω από την αναπηρία του αλλά και να εξηγήσεις την μερικές φορές, ανεξήγητη συμπεριφορά του. Παρακάτω θα βρεις απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις και θα ξεχωρίσεις τον μύθο από την αλήθεια.

Μήπως τον/τη τρομάξω;

Ίσως και να τον/την τρομάξεις, οπότε μην στέκεσαι εκεί περιμένοντας μια σχέση που δεν πρόκειται να συμβεί. Ζήτησε του να βγείτε, μπορεί να νιώθει το ίδιο και για εσένα. Να είσαι δημιουργικός/ή , καθώς οι περισσότεροι που νιώθουν το ίδιο θα κολακευτούν. Τουλάχιστον τότε θα ξέρεις που βρίσκεσαι.

Δεν θέλω να γίνω η νοσοκόμα του/της
Είναι μια πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη και είναι λογικό να νιώθεις έτσι. Αλλά δεν χρειάζεται να γίνεις η νοσοκόμα που θα τον/την φροντίζει. Τα έχει καταφέρει αρκετά καλά πριν από εσένα και θα είναι καλά ακόμα και αν φύγεις. Οι παραπληγικοί έχουν την δυνατότητα να φροντίζουν οι ίδιοι την προσωπική τους υγιεινή. Κάποιοι από αυτούς που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές τους ανάγκες, έχουν φροντίδα και υποστήριξη ούτως ή άλλως. Είχαν και πρίν από εσένα.

Δεν θα μπορούμε να κάνουμε σεξ;
Το σεξ δεν είναι από τα πράγματα που θα συζητήσετε στο πρώτο ραντεβού. Οι περισσότεροι άντρες και γυναίκες που βγαίνουν με παραπληγικά άτομα, αναφέρουν ότι έχουν μια ενεργή σεξουαλική ζωή. Μερικοί μπορεί να το κάνουν αλλά μην περιμένεις όλοι να μιλάμε για το σεξ από το πρώτο ραντεβού.

ADVERTISEMENT

Μήπως το σεξ θα είναι κακό;

Οι παραπληγικοί έχουν πολύ καλή δύναμη στο πάνω μέρος του σώματος τους. Είναι αρκετά ενεργοί σωματικά και χρησιμοποιούν πολύ τα χέρια τους όταν κάνουν σεξ. Αν τα πράγματα έχουν αρχίσει να γίνονται βαρετά, τότε μπορείς να δημιουργήσεις μια ρομαντική ατμόσφαιρα η οποία θα ξυπνήσει όλες τις αισθήσεις σας. Όσοι βρίσκονται σε αναπηρικό καρότσι είναι αρκετά οπτικοί τύποι, όσον αφορά τα ερωτικά παιχνίδια.

Μήπως τα άτομα ΑΜΕΑ δεν μπορούν να κάνουν παιδιά;

Οι παραπληγικές γυναίκες έχουν τις ίδιες πιθανότητες να συλλάβουν ένα παιδί, όπως και κάθε άλλη γυναίκα. Η εγκυμοσύνη και η γέννα είναι εφικτή όπως σε κάθε γυναίκα. Οι παραπληγικές γυναίκες γίνονται εξαιρετικές μαμάδες. Οι παραπληγικοί άντρες από την άλλη, σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν μικρότερη γονιμότητα σε σχέση με άλλους άντρες, με τη κατάλληλη βοήθεια όμως μπορούν να κάνουν παιδιά και γίνονται και εξαιρετικοί γονείς.

Οι άνθρωποι με αναπηρία έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνουν παιδιά με το ίδιο πρόβλημα;
Με εξαίρεση κάποιες κληρονομικές αναπηρίες-που και πάλι έχουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό πιθανοτήτων να κληροδοτηθούν στις επόμενες γενιές- οι αναπηρίες από ατύχημα δεν είναι γενετικές και δεν περνάνε στα παιδιά.

Όσοι βρίσκονται σε αναπηρικό καρότσι, ζουν λιγότερο;

Οι γιατροί ισχυρίζονται ότι ο τραυματισμός του νωτιαίου μυελού μπορεί να ελαττώσει τη ζωή ενός μέσου ατόμου 80 ετών ένα ή δύο χρόνια το πολύ. Παρόλα αυτά ο πιο καθοριστικός παράγοντας είναι ο τρόπος ζωής.

Έβγαινα κάποτε με παραπληγικό άντρα που ήταν θυμωμένος και κάπως…κακός μαζί μου. Μήπως είναι όλοι έτσι λόγω της κατάστασής τους;

Αν βγαίνεις με ένα άτομο το οποίο είναι κακό και θυμωμένο στο 90% του χρόνου, θα καταλάβεις ότι ήταν έτσι και πριν τον τραυματισμό του. Όλοι έχουμε κακές μέρες και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Δεν πρέπει να ανεχτείς μια βίαιη συμπεριφορά. Μην απειλείς ότι θα φύγεις. Μάζεψε τα και φύγε. Τουλάχιστον θα έχεις φύγει από έναν κακοποιητικό άνθρωπο, ο χαρακτήρας του οποίου δεν έχει καμία σχέση με τη κατάσταση της υγείας του.

Πηγή : http://wheelsonwings.co.za/