ΕΡΕΥΝΑ: Πολλαπλή Σκλήρυνση και τα εμβόλια COVID-19

Ποιο εμβόλιο COVID-19 είναι καλύτερο για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας;

Είναι πολύ νωρίς για να συγκρίνουμε τα 2 διαθέσιμα εμβόλια COVID-19 και να πούμε αν το ένα μπορεί να είναι καλύτερο από το άλλο για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Όμως, οι ερευνητικές πληροφορίες που έχουμε ήδη επιβεβαιώσει ότι ο καλύτερος τρόπος για να μείνετε έξω από το νοσοκομείο με το COVID-19 είναι να κανετε οποιοδήποτε από τα εμβόλια που προσφέρονται τώρα (που υποβλήθηκαν από την Pfizer-BioNTech και την Oxford-AstraZeneca).

Έχουν δοκιμαστεί τα εμβόλια COVID-19 σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας;

Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας θα μπορούσαν να έχουν λάβει τα εμβόλια COVID-19 κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών. Αυτή η λεπτομέρεια για το ποιος συμμετείχε στις δοκιμές δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα.

Αλλά γνωρίζουμε ότι εξέτασαν εάν τα εμβόλια λειτουργούσαν σε άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις και σε ηλικιωμένους. Το έκαναν αυτό επειδή οι ανοσολογικές αντιδράσεις για αυτούς τους ανθρώπους μπορούν να λειτουργήσουν λιγότερο αποτελεσματικά και ως εκ τούτου τους παρέχουν λιγότερη προστασία μέσω εμβολίων.

Τα 3 εμβόλια που έχουν μοιραστεί τα αρχικά τους αποτελέσματα δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι μεταξύ 70-95% αποτελεσματικό σε άτομα που συμμετέχουν στη δοκιμή στο σύνολό της.

Το Pfizer-BioNTech σχεδιάζει να ελέγξει πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο για άτομα με εξασθενημένο («παραβιασμένο») ανοσοποιητικό σύστημα – για παράδειγμα εάν χρησιμοποιείτε συγκεκριμένα DMT. Θα το κάνουν αυτό μέσω μιας κλινικής δοκιμής και μέσω της συνεχούς παρακολούθησης των ανθρώπων στους μήνες και χρόνια μετά τη λήψη του εμβολίου.

Μια μικρή μελέτη εξέτασε πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι το εμβόλιο Pfizer-BioNTech για τα άτομα που λαμβάνουν κλαδριβίνη, φινγκολιμόδη ή οκρελιζουμάμπη. Διαβάστε για αυτήν την έρευνα εμβολίων Pfizer-BioNTech (Αγγλικα)

Πώς γνωρίζουμε ότι το εμβόλιο COVID-19 θα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας;

Όλα τα νέα φάρμακα πρέπει να υποβληθούν σε αυστηρές δοκιμές ασφάλειας σε κλινικές δοκιμές – συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων. Αυτό περιλαμβάνει 3 στάδια κλινικών δοκιμών όπου άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο παρακολουθούνται στενά. Οι ερευνητές ελέγχουν συνεχώς την ασφάλεια και τις παρενέργειες μέσω αυτών των δοκιμών.

Παρόλο που οι δοκιμές για τα εμβόλια κοροναϊού έχουν επιταχυνθεί, οι διαδικασίες ασφάλειας εξακολουθούν να διεξάγονται κανονικά.

Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και μερικούς μήνες, αλλά μέχρι στιγμής η διαδικασία ήταν πιο γρήγορη για το COVID-19, επειδή οι ειδικοί δίνουν προτεραιότητα και ελέγχουν τα δεδομένα καθώς παράγονται – αντί να περιμένουν μέχρι να ολοκληρωθούν όλα όπως συνήθως. Έτσι μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία, διατηρώντας τη διεξοδική.

Κάθε εμβόλιο COVID-19 εγκρίνεται μόνο όταν πληροί αυτά τα ισχυρά πρότυπα αποτελεσματικότητας, ασφάλειας και ποιότητας.

Μπορώ να κάνω εμβόλιο COVID-19 εάν έχω υποτροπιάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας ή παίρνω στεροειδή;

Οι ιατρικοί μας σύμβουλοι συνιστούν να  μην κάνετε τον εμβολιασμό ενώ έχετε υποτροπή.
Επίσης συμβουλεύουν να περιμένετε 2 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση μιας σειράς στεροειδών για τη θεραπεία μιας υποτροπής, πριν εμβολιαστείτε. 

Το εμβόλιο COVID-19 θα επηρεάσει τα άλλα φάρμακά μου;

Οι γιατροί μας λένε ότι πρέπει να περιμένετε 2 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση μιας σειράς στεροειδών για τη θεραπεία της υποτροπής, προτού εμβολιαστείτε.

Οι γιατροί μας δεν πιστεύουν ότι το εμβόλιο COVID-19 θα σταματήσει τη λειτουργία των DMTs. Το λένε αυτό λόγω των όσων γνωρίζουν για τον τρόπο λειτουργίας αυτών των εμβολίων και από στοιχεία από μελέτες άλλων εμβολίων για τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Προς το παρόν, δεν είμαστε σίγουροι εάν ένα εμβόλιο COVID-19 θα επηρεάσει άλλα φάρμακα που μπορεί να παίρνετε.

Κανείς δεν πρέπει να σταματήσει τη θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας εκτός εάν ζητηθεί συγκεκριμένα.

Διαβάστε (στα Αγγλικά) όλη την ερεύνα, σχετικά για τον COVID-19 και την πολλαπλή σκλήρυνση, στην ιστοσελίδα www.mssociety.org.uk