ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Η Ελλάδα θα αναβαθμίσει τα AH-64 Apache με Ισραηλινά συστήματα (ΒΝΤΕΟ)

Σύμφωνα με δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με το Ισραήλ την αναβάθμιση των επιθετικών ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού AH-64 Apache με Ισραηλινά συστήματα.
Το πρόγραμμα θα αφορά 19 ελικόπτερα του τύπου και το κόστος της αναβάθμισης θα ανέλθει στα 34 εκ. δολάρια και θα περιλαμβάνει τα εξής νέα χαρακτηριστικά για τα ελικόπτερα:

· Νέο σύστημα αισθητήρων (M_TADS/PNVS) δηλαδή σύγχρονο σύστημα στοχοποίησης και νυχτερινής παρακολούθησης για τον πιλότο.

· Αναβάθμιση των δυνατοτήτων της κάσκας μέσω της προσθήκης του ενσωματωμένου Συστήματος Παρατήρησης

· Εφοδιασμός των ελικοπτέρων με τους εξελιγμένους πυραύλους SPIKE NLOS οποίοι είναι fire and forget.

Εκτός των επιθετικών ελικοπτέρων Apache, η ελληνική πλευρά έχει συμφωνήσει να αναβαθμίσει και τα ελικόπτερα Ναυτικής Συνεργασίας S-70 Aegean Hawk με τους πυραύλους SPIKE NLOS.

Η αναβάθμιση των ΑΗ-64 έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, τουλάχιστον η ελληνο-ισραηλινή συμμαχία είναι ανταποδοτική ως προς τον τομέα καθώς οι Ισραηλινοί προσφέρουν πλήρες πακέτο αναβάθμισης των ηλεκτρονικών των ελικοπτέρων. Ο δε πύραυλος SPIKE NLOS της Rafael είναι ένας από τους πιο εξελιγμένους αντιαρματικούς πυραύλους παγκοσμίως.

Η αναβάθμιση των Apache θα αυξήσει κατακόρυφα τις επιθετικές δυνατότητες των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού ως προς των αντιαρματικό και όχι μόνο, αγώνα.