Εντός χρονοδιαγράμματος προχωρά η αναβάθμιση των F-16

Το πρόγραμμα αναβάθμισης του πρώτου εκ των 84 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στην έκδοση Viper,
προχωρά κανονικά και το ΓΕΑ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των εργασιών καθώς επιθυμεί το πρωτότυπο αεροσκάφος να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Νοέμβριο του παρόντος χρόνου.

Εφόσον το πρωτότυπο ολοκληρωθεί, θα αποσταλεί το Δεκέμβριο στις Η.Π.Α. για την πιστοποίησή του αλλά και για το μοντάρισμα του συστήματος ASPIS II που φέρει και εκτός απροόπτου, το ΓΕΑ θα λάβει τον Ιανουάριο από τις Η.Π.Α. το πράσινο φώς για να εκκινήσει την αναβάθμιση των επόμενων 2 μαχητικών αεροσκαφών.

Η Πολεμική Αεροπορία θεωρεί ότι θα αποκτήσει σαφές ποιοτικό πλεονέκτημα με την αναβάθμιση των 84 -F-16 στην έκδοση Viper, οπότε δεν επιθυμεί να υπάρξουν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα. Η μη παραλαβή από την Τουρκία των F-35, δίνει στην Πολεμική Αεροπορία σαφές πλεονέκτημα έναντι της πιο πολυάριθμης Τουρκικής Αεροπορίας μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η ΕΑΒ ταλανίστηκε το περασμένο διάστημα από μερικές απεργίες αλλά οι εργασίες στο πρωτότυπο F-16 δε σταμάτησαν και το ΓΕΑ επιθυμεί να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στο πρόγραμμα το οποίο κανονικά θα πρέπει να έχει λάβει τέλος το 2027 όταν και θα πρέπει να παραδοθεί το τελευταίο αεροσκάφος. Πα΄για άποψη είναι ότι η διαδικασία αναβάθμισης των αεροσκαφών θα έπρεπε να επιταχυνθεί έτσι ώστε τα αεροσκάφη να είναι όσο το δυνατόν νωρίτερα διαθέσιμα.

Ταυτόχρονα θα έπρεπε να δρομολογούνταν ήδη συμφωνία για αναβάθμιση και των F-16 Block 50 με στόχο μία οροφή περί τα 120+ Viper έχρι το τέλος της δεκαετίας.

ΠΗΓΗ: Με πληροφορίες από το enikos.gr