Εντάσσονται στον Ελληνικό Στρατό τα πρώτα αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα Μ1117

070930-A-2013C-254 An M-1117 Armored Security Vehicle from 3rd Platoon, 546th Company, 385th MP Battalion, 3rd Infantry Division, travels through a dry river bed near the town of Yaqubi in Sabari District, Khost Province, Afghanistan, September 30, 2007. (U.S. Army photo by Spc. Micah E. Clare)

Του Κώστα Αλατζά

Στον δρόμο για την Ελλάδα βρίσκονται τα πρώτα Τεθωρακισμένα Τροχοφόρα Οχήματα Ασφάλειας Μ1117 ASV που παραχωρούν στον ελληνικό Στρατό οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, μέσω διακρατικής συμφωνίας. Όπως πληροφορείται το OnAlert, αύριο Παρασκευή θα φτάσει επί ελληνικού εδάφους η πρώτη παρτίδα από τα 46 οχήματα που επέλεξε το Γενικό Επιτελείο Στρατού από το αποθέματα το αμερικανικού στρατού στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η μεταφορά των 46 Μ1117 από το Καϊζερσλάουτερν της Γερμανίας αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ τον ερχόμενο Ιανουάριο θα ξεκινήσει η μεταφορά με πλοία των 450 τεθωρακισμένων οχημάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες που επίσης έχει επιλέξει το ΓΕΣ.


Η επιλογή των οχημάτων γίνεται από ομάδες Ελλήνων αξιωματικών του Πεζικού και του Τεχνικού Σώματος οι οποίοι τους προηγούμενους μήνες βρέθηκαν στη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ελληνικός στρατός ενδιαφέρεται για την απόκτηση συνολικά 1200 μεταχειρισμένων τεθωρακισμένων οχημάτων από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εγκρίνει το ελληνικό αίτημα, έχουν ήδη επιλεγεί τα 500 πρώτα οχήματα και εντός των πρώτων μηνών του 2022 αναμένεται κλιμάκιο του Τεχνικού και του Πεζικού να μεταβεί ξανά στην Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να επιλέξει τα υπόλοιπα 700 Μ1117.

Τα αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα μαζί με το οπλικό τους σύστημα παραχωρούνται δωρεάν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα Μ1117 διαθέτουν πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών (0,50’’) και πολυβόλο βομβιδίων διαμετρήματος 40 χιλιοστών. Η ελληνική πλευρά ουσιαστικά αναλαμβάνει το κόστος της μεταφοράς τους και ένα μέρος της τεχνικής υποστήριξής τους και των ανταλλακτικών. Όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές, το κόστος για τη μεταφορά και την τεχνική υποστήριξη του κάθε οχήματος που απαιτείται για την ένταξή του στις μονάδες του Στρατού, ανέρχεται στις 10.000 ευρώ.

Τα Μ1117 έχουν επιχειρήσει στο Ιράκ και το Αφγανιστάν εκτελώντας αποστολές συνοδείας σε κομβόι των αμερικανικών δυνάμεων καθώς διαθέτουν ισχυρό επίπεδο θωράκισης. Ο ελληνικός στρατός θέλει να τα χρησιμοποιήσει σε αποστολές αναγνώρισης και για αυτό θα μεταφερθούν σε μονάδες αναγνώρισης στον Έβρο και τα νησιά. Ήδη έχουν εκπαιδευτεί στον χειρισμό και τη συντήρησή τους ομάδες του Τεχνικού και του Πεζικού σώματος, ενώ το ΓΕΣ έχει σχεδιάσει και οργανώσει τη μεταφορά τους στις μονάδες.

ON ALERT.GR