Ένωση αστυνομικών Αθήνας: «Τεράστια έλλειψη προσωπικού στα αστυνομικά τμήματα»

Τι καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας

Για διαχρονική « έλλειψη υπηρεσιακής βούλησης και υπηρεσιακού «θάρρους» που απαιτούνται για την απαγκίστρωση από δυσλειτουργίες και αγκυλώσεις» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας που καταγγέλλει «έλλειψη τεράστιου αριθμού προβλεπόμενης δύναμης στα Αστυνομικά Τμήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών με την ταυτόχρονη αύξηση των απαιτήσεων του αστυνομικού έργου, σε συνδυασμό με εγγενείς δυσκαμψίες που υπονομεύουν μια σύγχρονη οργάνωση».

Οι αστυνομικοί δηλώνουν «Απογοητευμένοι και κουρασμένοι» και επισημαίνουν πως « οι εναπομείναντες αστυνομικοί των Α.Τ. είναι αδύνατο να ανταποκριθούν επί της ουσίας στις απαιτήσεις (μικρές ή μεγάλες) της καθημερινής αστυνομικής λειτουργίας, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό προσπαθεί να «γλιτώσει» με μια μετάθεση σε μια «ελίτ» Υπηρεσία». Θέτουν μάλιστα ένα καίριο ερώτημα για το αν «Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς γιατί αυτός ο αστυνομικός αισθάνεται έτσι;

Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς γιατί το «σύστημα» τον οδηγεί προς την κατεύθυνση της «απόδρασης» από το Αστυνομικό Τμήμα; Απάντηση: Κυρίως γιατί η ενίοτε Ηγεσία είτε είχε εμμονές, είτε ιδεοληψίες, αδυνατώντας να καταστεί πρότυπο και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και πίστη». Στην σκληρή ανακοίνωση της η Ένωση τονίζει παράλληλα πως, «το πρόβλημα της έλλειψης δύναμης σχετίζεται επίσης και με το “πως” και το “που” απασχολούνται οι αστυνομικές δυνάμεις.

Η βιομηχανία έκδοσης διαταγών την τελευταία στιγμή (ακόμα και αργά το απόγευμα) καλά κρατεί, με τους υπογράφοντες αυτών να αδιαφορούν για την δυνατότητα ή μη εφαρμογής τους, αφήνοντας τους γραμματείς να βγάλουν το φίδι από την τρύπα ! Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται καθημερινά τεράστιο πρόβλημα με τη χορήγηση των Ημερησίων Αναπαύσεων, με συνέπεια η μόνη διέξοδος για τους «άτυχους» αστυνομικούς των Α.Τ. να αποτελεί η αυτοδίκαιη χρήση της Ημερήσιας Ανάπαυσης».

Τέλος τονίζουν πως βρίσκονται «αμέριστα στο πλευρό» στο πλευρό του αρχηγού του σώματος «για όποιες ενέργειες εκδηλώσετε προς την κατεύθυνση της επίλυσης του όλου ζητήματος, ώστε οι αστυνομικοί να αισθάνονται ότι ο Αρχηγός τους αγωνίζεται για την διασφάλιση της εργασιακής τους αρμονίας και την τήρηση της νομιμότητας», θέτει προ των ευθυνών τους, ιθύνοντες καθώς όπως υποστηρίζουν, «θεωρούν ότι τα Αστυνομικά Τμήματα λειτουργούν χωρίς αντικείμενο, ας πάρουν τη γενναία απόφαση να τα κλείσουν. Δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτό από την πλευρά μας, ότι ένας επαγγελματίας εργαζόμενος κινδυνεύει να βρεθεί κατηγορούμενος, αφού οι καθημερινές υποχρεώσεις του Τμήματος που πρέπει να διεκπεραιωθούν, ολοένα και πολλαπλασιάζονται, την ίδια ώρα που το προσωπικό συνεχώς μειώνεται.

Ακόμα και η δυνατότητα διάθεσης σκοπού καταστήματος και σκοπού κρατητηρίων φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός. Επίσης πολλά κρατητήρια των Α.Τ. παραμένουν μη λειτουργικά, με αποτέλεσμα το γραφείο του Αξιωματικού Υπηρεσίας να μετατρέπεται σε χώρο που παραμένουν κρατούμενοι για πολλές ώρες με ορατό τον κίνδυνο απόδρασης, κατά παράβαση κάθε προβλεπόμενης διάταξης».