Ένας πύραυλος αρκεί! Το μήνυμα στην Τουρκία (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Σαββατοκύριακο συνέβη κάτι που λίγοι έμαθαν…
H αντιπαράθεση και οι επιδείξεις ισχύος μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου στο πολύπλοκο θέατρο επιχειρήσεων της Λιβύης αναμένεται να συνεχιστούν κατά τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες.

Η Άγκυρα συνεχίζει τη στρατιωτική της επέμβαση στην Λιβύη, υποστηρίζοντας την ισλαμιστική κυβέρνηση της Τρίπολης (Δυτική Λιβύη). Από την πλευρά της η Αίγυπτος προειδοποιεί πως μπορεί να επέμβει υπέρ της άλλης πλευράς.

Όλα δείχνουν πως η προοπτική μιας πιθανής σύγκρουσης μεταξύ δυνάμεων των δύο χωρών- η οποία πριν από λίγα χρόνια θα φάνταζε «επιστημονική φαντασία»- δεν αποτελεί πλέον απίθανο ενδεχόμενο, με την Αίγυπτο να στέλνει το Σαββατοκύριακο ΗΧΗΡΟΤΑΤΟ μήνυμα, όπως θα δούμε παρακάτω.

ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ

Πριν το δούμε, θυμίζουμε πως ο Ερντογάν στηρίζει την κυβέρνηση Σάρατζ – με την οποία έχει υπογράψει παράνομο μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, αμφισβητώντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα- με οπλισμένα drones, στρατιωτικούς συμβούλους και μισθοφόρους από την Συρία. Η στήριξη αυτή επέτρεψε στην κυβέρνηση Σάρατζ (GNA) να σπάσει την πολιορκία της Τρίπολης από τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, και να περάσει στην αντεπίθεση, προκαλώντας την αντίδραση των υποστηρικτών του Χαφτάρ, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μάλιστα, οι Τούρκοι παρουσιάζονται αποφασισμένοι να διατηρήσουν την στρατιωτική τους παρουσία στη δυτική Λιβύη, βοηθώντας την GNA να προχωρήσει ανατολικά, αποσπώντας περιοχές από τις δυνάμεις του Χαφτάρ, τον οποίο στηρίζει (και) το Κάιρο.

Στις 5 Ιουνίου το γραφείο επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου Ερντογάν υποστήριξε πως η αεροπορική βάση αλ Τζούφρα, η μεγαλύτερη στην χώρα, και η Σύρτη, είναι οι επόμενοι στόχοι. Ενώ, τον Μάιο είχε καταληφθεί η αεροπορική βάση αλ Ουατίγια.

Μεταξύ των άλλων, η Αίγυπτος έχει υπογραμμίσει πως μπορεί να προβεί σε ευθεία επέμβαση, με τον πρόεδρο Σίσι να χαρακτηρίζει «κόκκινη γραμμή» την Σύρτη και την αλ Τζούφρα και να λέει σε Αιγύπτιους στρατιωτικούς, σε επίσκεψή του στα σύνορα Αιγύπτου- Λιβύης να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο και για επιχειρήσεις.

Πέραν τούτου, στις 4 Ιουλίου άγνωστα αεροσκάφη βομβάρδισαν την αλ Ουατίγια, όπου η Τουρκία είχε αρχίσει να εγκαθιστά συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων MIM-23 Hawk.

Όπως αναφέρει το The Arab Weekly, τα αεροσκάφη που χτύπησαν τις τουρκικές δυνάμεις στην αλ Ουατίγια ήταν γαλλικής κατασκευής, πιθανότατα Rafale. Στην περιοχή οι αεροπορίες που χρησιμοποιούν τον τύπο είναι η γαλλική και η αιγυπτιακή, και ως εκ τούτου φαντάζει πιθανότερο την επίθεση να πραγματοποίησαν οι Αιγύπτιοι (ίσως σε συνεννόηση με την Γαλλία που και αυτή έχει προβλήματα με την Άγκυρα).

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Όμως η Αίγυπτος δεν μένει μόνο εκεί. Οι ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της Αιγύπτου, μαζί με τις ειδικές δυνάμεις της, πραγματοποίησαν, το Σάββατο, ελιγμούς στα δυτικά σύνορα με την Λιβύη. Κατά την διάρκεια των ελιγμών, οι Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν μια αμφίβια επιχείρηση, με την υποστήριξη της αεροπορίας. Ο Αιγυπτιακός Στόλος βρέθηκε μάλιστα πολύ κοντά στις τουρκικές δυνάμεις, οι οποίες είχαν προαναγγείλει, εξίσου, ασκήσεις ανοιχτά της Λιβύης.

Στιγμιότυπα που δημοσιεύτηκαν από τις Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις αποτυπώνουν την στιγμή που το Ναυτικό τους βύθισε «εχθρικό» πλοίο στην Μεσόγειο, κοντά στη Λιβύη, με ένα μόλις χτύπημα.

Η άσκηση εντάχθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου εκπαίδευσης μάχης για τους σχηματισμούς και τις μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου σε ένα από τα στάδια της άσκησης «Decisive 2020». Το μήνυμα όμως ήταν σαφές: Μια φρεγάτα εκτόξευσε πύραυλο Harpoon, ο οποίος έχει εμβέλεια από 124 έως 140 χιλιόμετρα, καταστρέφοντας το πλοίο με μία μόνη επιτυχημένη βολή.

Μάλιστα, ο Αιγυπτιακός Στρατός ανακοίνωσε ότι η μεγάλη στρατιωτική άσκηση “Decisive 2020” στα δυτικά σύνορα με τη Λιβύη πραγματοποιήθηκε υπό το πρίσμα των ραγδαίων αλλαγών στην περιοχή, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην τουρκική ανάμειξη δυτικά των αιγυπτιακών συνόρων και του αιγυπτιακού ζωτικού χώρου (ΑΟΖ), καυώς το τουρκολιβυκό μνημόνιο «κόβει» ΑΟΖ και από την Αίγυπτο.