ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 80

Βασικά Καλησπέρα σας

«Κούλα μ’ ακούς; Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος!» Όχι ο δικός μας ο Στεργιάδης αλλά το αμόρε της Καίτης Φίνου που στεκόταν εμπόδιο στον Στάθη Ψάλτη! Η ατάκα αυτή είναι ομολογουμένως η πιο χαρακτηριστική των 80’s! Βασικά οι ταινίες του Ψάλτη είναι τα ίδια τα 80’s και οι πρώτες που μας έρχονται στον μυαλό όταν θυμόμαστε εκείνη την εποχή. Είναι λίγο άδικο στην πεντάδα να μπαίνει μόνο μια ταινία του, καθώς όλες του συγκεκριμένου είναι μια προς μια, αλλά αν επιλέγαμε τις καλύτερες ταινίες της εποχής θα γέμιζε η πεντάδα μόνο με τις δικές του! Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς, «Καμικάζι Αγάπη μου», «Έλα να αγαπηθούμε Ντάρλινγκ», «Κλεφτρόνι και Τζέντλεμαν» κ.α. Έτσι επιλέξαμε αυτή που μας έρχεται πρώτη στο νου και είναι η πιο χαρακτηριστική του.

Το ραδιόφωνο δεν ήταν όπως το γνωρίζουμε σήμερα, ελεύθερο. Το πρόγραμμα ήταν συντονισμένο και άκρως ελεγχόμενο από τις συνεντεύξεις μέχρι και τη μουσική. Οι πρώτοι πειρατικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί έκαναν την εμφάνισή τους στον πόλεμο του 40 και η δράση τους συνεχίστηκε για αρκετές δεκαετίες μετά, από το «Εδώ Πολυτεχνείο» μέχρι την αποκορύφωσή τους την δεκαετία του 80. Οι σταθμοί αυτοί μετέδιδαν κομμάτια που οι συντηρητικές κυβερνήσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά γενικά στην Ευρώπη έκαναν μποϊκοτάζ φιμώνοντας αρκετούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα της εποχής, που λόγω των στίχων τους θεωρούνταν απαγορευμένα, όπως οι Led Zeppelin και Bob Dylan μέχρι τον Θεοδωράκη και τον Ξυλούρη. Υπήρξε ένα ανελέητο κυνηγητό από την αστυνομία η οποία προχωρούσε σε κατασχέσεις εξοπλισμού στην καλύτερη μέχρι φυλάκιση στη χειρότερη. Οι πειρατικοί σταθμοί δεν είχαν μόνο αυτό να αντιμετωπίσουν αλλά και τους υπόλοιπους πειρατικούς σταθμούς καθώς πολλές φορές το σήμα του ενός κάλυπτε τον άλλον με αποτέλεσμα να φαγώνονται και μεταξύ τους.

Η ταινία καταπιάνεται με αυτό ακριβώς το γεγονός. Ο Ράδιο Καψούρα του Στάθη Ψάλτη που παίζει λαϊκά άσματα μπερδεύεται με τον Studio 69 του Σταμάτη Γαρδέλη που παίζει ντίσκο και τα ευτράπελα ξεκινούν! Ο έρωτας όμως παίζει περίεργα παιχνίδια και ο Πάνος Μιχαλόπουλος, φίλος του Στάθη ερωτεύεται την Μπέττη την αδερφή του Ντένη (Σταμάτης Γαρδέλης) κάνοντας τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα ακολουθούμενα από ένα ξέφρενο μπαράζ κωμικών καταστάσεων. Σκηνές απίστευτου γέλιου τα διαφημιστικά ενσταντανέ «Πίτσα καπριτσιόζα, Πίτσα ρουφιανόζα.

Γιατί φτιάχνουν τόσες πίτσες; Γιατί ο καθένας έχει της πίτσας του χαβά» ή η σκηνή της Ρένας Παγκράτη που προσπαθεί να εκμυστηρευτεί τον έρωτά της στον Πάνο μιλώντας για τον πεταλουδίτσο και τον λιονταρίνο! Βέβαια η κυρίαρχη ατάκα είναι αυτή που είπαμε στην αρχή… Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος!

Ρόδα, Τσάντα και Κοπάνα

Οι σχολικές πλάκες, τα αστεία προς τους καθηγητές και οι κοπάνες είναι ένα κοινό «μυστικό» που έχουμε όλοι. Αν αρχίσουμε να λέμε ιστορίες απ’ το σχολείο δεν θα τελειώσουν ποτέ! Δεν θα μπορούσε λοιπόν να λείπει από τη λίστα αυτή η ταινία. Και πως άλλωστε να λείπει όταν μιλάμε για την απόλυτη Ελληνική τρασοκωμωδία των 80’ς. Ο Μπίλιας (Στηβ Ντούζος), ο Χάλιας (Γιώργος Ρήγας) και ο Κορτέσης (Σταμάτης Γαρδέλης) είναι τα τρία κύρια ταραχοποιά στοιχεία που φοιτούν στο Σχολείου του Χαβαλέ (Μίμης Φωτόπουλος) οι οποίοι σκαρφίζονται τα πάντα για να γλιτώσουν μάθημα και να γελάσουν με τους καθηγητές τους, που προσπαθούν μάταια να τους βάλουν τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι. Ακολούθησαν άλλες τρεις ταινίες, όμως επιτυχία έκαναν οι πρώτες δυο καθώς αργότερα επήλθε κορεσμός και η έξυπνη σάτιρα άρχισε να μη γίνεται τόσο έξυπνη. Παρόλα αυτά το Ρόδα, Τσάντα και Κοπάνα 1 και 2 έχουν μείνει πρώτες στο μυαλό μας και θεωρητικά αξεπέραστες, παρόλο που αρκετές ταινίες ανάλογου ύφους ακολούθησαν όπως το «Γρανίτα από Μελάνι» κ.α. Επική στιγμή: «Εσύ τι είδες;»

Θηλυκό Θηριοτροφείο

Τα παρθεναγωγεία θηλέων ξεκίνησαν ως ιδέα τον 19ο αιώνα και άρχισαν να γίνονται πραγματικότητα λίγο μετά τον ξεριζωμό της Σμύρνης όπου οι Έλληνες που ήρθαν από κει αλλά και από την Κωνσταντινούπολη, πίστευαν ότι η γυναίκα πρέπει να μορφώνεται και να εκπαιδεύεται πριν παντρευτεί. Έτσι τα πρώτα παρθεναγωγεία εσώκλειστων θηλέων άνοιξαν για να υποδεχτούν κορίτσια από εύπορες κυρίως οικογένειες όπου εκτός των κυρίως μαθημάτων τους, μάθαιναν πώς να γίνουν καλές νοικοκυρές. Με το πέρασμα των αιώνων τα παρθεναγωγεία παρέμειναν ως τα ελίτ εκπαιδευτήρια για τις οικονομικά ισχυρές οικογένειες που ήταν must η κόρη τους να σπουδάσει σε ένα τέτοιο. Παράλληλα βέβαια υπήρχαν και των αρένων.

Στα νεότερα χρόνια και πριν την καθιέρωση των κοινών σχολείων, παρέμειναν μέχρι τα μέσα των 80’ς ως εκπαιδευτήρια (κάτι σαν τα σημερινά ιδιωτικά) τα οποία απευθύνονταν κυρίως στις εύπορες οικογένειες, αλλάζοντας όμως τη νοοτροπία τους ως προς την προετοιμασία της καλής συζύγου και νοικοκυράς. Η συγκεκριμένη ταινία έχει να κάνει με τα εσώκλειστα κακομαθημένα κορίτσια ενός παρθεναγωγείου που το μυαλό τους είναι πώς να κάνουν πλάκα στους καθηγητές τους, να το σκάσουν το βράδυ για μπουζούκια και ντίσκο και πώς να ξελογιάσουν τον νεαρό γυμναστή τους με τον οποίο είναι όλες ερωτευμένες. Τα Καυτά σορτσάκια, το νάζι και τα αστεία πειράγματά τους, θα σας δώσουν μια νότα δροσιάς τα καλοκαιρινά μεσημέρια παρέα με καρπούζι! Αξέχαστη στιγμή όταν η Σοφία Αλιμπέρτη ζητά από το Κυλικείο (Κώστα Τσάκωνα) ένα «αθώο» παγωτό!