Ελεύθερος χρόνος: O κορονοϊός μάς τον έδωσε απλόχερα

Ελεύθερος χρόνος δεν υπήρχε… Και τρέχαμε και τρέχαμε και δεν ξέραμε που, πότε και αν θα σταματήσουμε. Η αλήθεια είναι πως γκρινιάζαμε, αλλά δε θέλαμε να σταματήσουμε. Μας άρεσε αυτή η εξαντλητική καθημερινότητα που είχαμε δημιουργήσει, αφού έβαζε κάτω από το χαλάκι άλλες ανάγκες και προβλήματα στις σχέσεις μας με τους άλλους αλλά και με τον εαυτό μας.

Τώρα όμως δεν έχουμε λόγο να γκρινιάζουμε. Έφτασε η στιγμή που πήραμε αυτό που ζητούσαμε, τον ελεύθερο χρόνο. Και τώρα, δεν ξέρεις τι να τον κάνεις σωστά; Να δουλέψεις από το σπίτι, να διαβάσεις βιβλία, να δεις ταινίες, να μαγειρέψεις για την οικογένεια, να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο στη σχέση σου με τον σύντροφο ή να ανησυχείς για το αβέβαιο μέλλον εξαιτίας της πανδημίας;

Ο ελεύθερος χρόνος ήρθε τη στιγμή που δεν το περιμέναμε
Γι’ αυτό και δεν ξέρουμε τι να τον κάνουμε. Θέλεις να απασχολήσεις το μυαλό σου, αλλά έλα που αυτό πάει σε όλα αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο… Στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Ελλάδα που δεν ξέρουμε τι την περιμένει. Είναι ωραία να έχεις ελεύθερο χρόνο, αλλά πρέπει να έχεις και τη διάθεση να του δώσεις την πρέπουσα σημασία.

Κοίταξε να δεις όμως τι γίνεται, μπορεί να μην έχεις την κατάλληλη ψυχολογία για να εκμεταλλευτείς τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο που σου δίνεται αλλά αν του δώσεις σημασία εκείνος θα σου το ανταποδώσει με… καλή ψυχολογία!

Ελεύθερος χρόνος στις ημέρες του κορονοϊού
Όσο και αν σου φαίνεται περίεργο, για να χαρείς τον ελεύθερο χρόνο που έχεις τώρα (αν δεν είσαι ένας από εκείνους που δουλεύουν ακόμη κανονικά), πρέπει να δημιουργήσεις μία ρουτίνα καθημερινότητας.

Ξεκίνησε να ξυπνάς σταδιακά νωρίτερα για να χαρείς την ημέρα και να κάνεις όλα αυτά που θέλεις, χωρίς άγχος.

Απόλαυσε το πρωινό σου στο μπαλκόνι ή κοντά στο αγαπημένο σου παράθυρο και σημείωσε σ’ ένα χαρτί τις δουλειές που θέλεις να κάνεις σήμερα.

Φρόντισε ώστε η λίστα σου να είναι ρεαλιστική. Δε χρειάζεται άγχος πλέον, έχεις τον χρόνο που έψαχνες.

Μην ξεχνάς να μιλάς καθημερινά με βιντεοκλήση με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Σκέψου πόσο ωραίο θα ήταν να ξοδέψεις τον ελεύθερο χρόνο σου μαζί τους. Κάντο με τον πιο ασφαλή τρόπο, βιντεοκλήση!

Μην ξεχνάς να ασκείς το σώμα και το πνεύμα. Χωρίς πρέπει, μ’ ένα μόνο 30λεπτο για το σώμα και ένα 30λεπτο για το πνεύμα ως minimum. Το περισσότερο το δίνεις εσύ, ανάλογα με τη διάθεση της ημέρας.

Οργάνωσε τη διατροφή σου, ώστε να είναι πλήρης και ισορροπημένη, καθημερινά. Ο κορονοϊός δεν αστειεύεται και μας ζητάει να είμαστε δυνατοί. Σωματικά και ψυχολογικά.

Κάνε κάθε μέρα κάτι που σε ηρεμεί. Για κάποιους είναι ο διαλογισμός, για άλλους είναι ο χορός, η μουσική, το διάβασμα… ό,τι ευχαριστεί τον καθένα.

Καθάριζε το σπίτι σου καθημερινά, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην απολύμανση των επιφανειών που αγγίζεις περισσότερο.
Φρόντισε τον εαυτό σου όσο ποτέ!
Στο τέλος της ημέρας αφιέρωσε δέκα λεπτά για να σκεφτείς τι ήταν αυτό που σ’ έκανε ευτυχισμένο σήμερα… Σίγουρα κάτι θα βρεις, γιατί ξύπνησες και ήσουν καλά. Κι εσύ και τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

Τέλος ο ελεύθερος χρόνος έχει συνδυαστεί στο μυαλό μας με ωραία συναισθήματα, ρούχα που μας αρέσει να φοράμε, χρώματα, ομορφιά… Μην το ξεχνάς και γιατί όχι, ετοιμάσου σαν να είχες κάπου να πας τον υπέροχο εαυτό σου!