Είμαι απλά κάποιος που αποφάσισε να μοιραστεί τις γνώσεις του με άλλους (JORGE BUCAY)

Τα περισσότερα πράγματα είναι «μέσα για κάτι άλλο». Το χρήμα είναι μέσο για… Η φυσική ομορφιά είναι μέσο για… Μερικές φορές ως κι η αγάπη είναι μέσο για κάτι άλλο… Εκτός από τη γνώση.

Ο σκοπός της γνώσης θα έπρεπε να είναι μόνο η γνώση.

Εγώ θα κατέτασσα στους πιο σοφούς μόνο εκείνους που απολαμβάνουν την εσωτερική γαλήνη που δίνει η βεβαιότητα μιας σωστής πορείας σ’ έναν σωστό δρόμο. Μόνο αυτούς που είναι αληθινά πεπεισμένοι ότι το διαπροσωπικό υπερτερεί τον ατομικού. Και μόνο όσους έχουν αναπτύξει ένα υψηλότατο επίπεδο συνείδησης της αξίας του προφανούς.

Μόνο αυτοί μπορούν να αξιωθούν μια ζωή μέσα στη γνώση -όπου η γνώση δεν θα είναι φορτίο αλλά καταφανής χαρά.

Ορισμένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα (τα ναρκωτικά, η εγκληματικότητα, η κατάχρηση εξουσίας, η βία, η χειραγώγηση και, προπαντός, ο κάθε είδους αυταρχισμός) όλα χωρούν μες στη λίστα της αποσύνθεσης. Αλλά πριν απ’ αυτή τη λίστα, χώρεσαν στο ανυπόφορο κενό που η γνώση δεν κατάφερε να γεμίσει.

Δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι το κενό αυτό δεν θα καταληφθεί από πράγματα χειροπιαστά και υλικά.
Εγώ δεν είμαι σοφός και μάλλον ποτέ δεν θα γίνω, αφιερώνω, όμως, το χρόνο και την ενέργειά μου για να βοηθήσω άλλους να νιώσουν την επιθυμία και να βρουν τη δύναμη που απαιτεί η αναζήτηση της σοφίας.

Είμαι, όπως έχω ξαναπεί, ένας επαγγελματίας βοηθός· κάποιος που αποφάσισε πριν από καιρό να μοιραστεί τις γνώσεις του με άλλους, με στόχο να διευκολύνει το έργο όσων θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Το κάνω όσο καλύτερα μπορώ -και μάλλον δεν είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει-, ζητώ, όμως, κάποιον σεβασμό απ’ όποιον επιχειρεί να με κρίνει, διότι είναι προφανές ότι εργάζομαι με τους προσωπικούς μου περιορισμούς- που δεν είναι λίγοι.

Από την άγνοια στη σοφία
ΧΟΡΧΕ ΜΠΟΥΚΑΪ