ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ*1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

«Ένας γέρος είναι ένα παιδί με παρελθόν», έγραψε κάποτε ο Σλοβένος θεατρικός συγγραφέας Zarko Petal.

Γι’ αυτό δεν είναι ποτέ αργά να πάρεις το χέρι του πατέρα σου, της μητέρας, του παππού σου, της γιαγιάς, της γλυκύτατης γιαγιάς-γειτόνισσάς σου και οποιουδήποτε άλλου ηλικιωμένου το έχει ανάγκη. Κι αν με ρωτάς ποιος το έχει ανάγκη θα σου ψιθυρίσω την λέξη «όλοι!».

Γιατί το αξίζουν, είναι υπέροχοι, είναι τα «μεγάλα παιδιά». Είναι οι αγωνιστές της ζωής. Σήμερα είναι η μέρα τους. Να θυμηθούν, όπως έγραψε ο Zarko Petal, ότι είναι τα παιδιά με παρελθόν.

1. Χάρισε τους την πιο μεγάλη, σφικτή αγκαλιά.

2. Θύμισε τους πώς είναι να κάνεις κούνια. Αγοράστε μαζί τσίχλες, γλειφιτζούρια.

3. Δείτε μαζί κινούμενα σχέδια.

4. Χάρισε τους πορτοκαλιά λουλούδια, τα οποία πολλές φορές συμβολίζουν την εμπιστοσύνη και τον ενθουσιασμό. Υπενθύμισέ τους πως μπορούν να σε εμπιστευτούν και να στηριχθούν στην «πλάτη» σου. Κάτι ήξερε και η Madame de Choiseul, Γαλλίδα δούκισσα η οποία είπε ότι «γερνάμε μόλις σταματήσουμε να αγαπάμε και να εμπιστευόμαστε». Μη τους αφήσεις να πιστεύουν πως γεράσανε και πως ξεχάστηκαν όλα. Θύμισε τους τις λέξεις αγάπη και εμπιστοσύνη.

5. Μαγείρεψε γι’ αυτούς. Κάνε τους ξεχωριστούς.

Η συμβολή των ηλικιωμένων σε πολλούς τομείς της ζωής, κυρίως στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη είναι τεράστια. Οι γνώσεις που έχουν και μεταδίδουν στα παιδιά, στα εγγόνια και στον υπόλοιπο κόσμο και οι συμβουλές που δίνουν για τον αγώνα της ζωής σχηματίζουν ένα μπαλόνι γεμάτο σωστές επιλογές, αισιοδοξία, θάρρος, όνειρα και ελπίδες. Τους ευχαριστούμε.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τους ηλικιωμένους, το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια.

Στην χώρα μας, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών ξεπερνούσε το 2004 τα 2.547.000 άτομα, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες. Το 17,1% του πληθυσμού της χώρας μας ανήκει στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών, ενώ η πρόβλεψη για το άμεσο μέλλον είναι το 2020 να πλησιάζει το 24%. Με τα δημογραφικά δεδομένα, λοιπόν, που έχουμε, σε λίγα χρόνια, το ¼ των κατοίκων αυτής της χώρας θα ανήκει στην ευαίσθητη αυτή ομάδα!

Εκ των πραγμάτων, οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας, αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής Κοινωνίας. Παρά το ότι συνηθίζουμε να αναφερόμαστε σε αυτούς με τον όρο: «οι απόμαχοι της ζωής», οι ηλικιωμένοι σήμερα συμβάλλουν αποφασιστικά στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, αφού στην εποχή μας παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.

Η Ελληνική Κοινωνία και η Ελληνική Πολιτεία, έχουν βαθύτατη υποχρέωση απέναντι στους ανθρώπους αυτούς, όχι μόνο για τη συνεχιζόμενη προσφορά τους, αλλά και για λόγους ευαισθησίας απέναντι σε μια ομάδα πολιτών που καθίστανται εκ των πραγμάτων όλο και πιο αδύναμοι. Έχουμε, λοιπόν, όλοι την υποχρέωση να φροντίζουμε για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωσή τους.

Σήμερα, τα άτομα της τρίτης ηλικίας, τα «Τιμημένα Γηρατειά», βιώνουν τη χειρότερη εποχή τους. Η σύνταξή τους δεν τους καλύπτει το μήνα. Δεν υπάρχουν δομές φιλοξενίας για μοναχικούς ηλικιωμένους ή είναι ελάχιστες. Το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» είναι σημαντικό, αλλά χρειάζεται ενίσχυση. Η κοινωνική ασφάλιση είναι ανύπαρκτη. Δεν έχουν σωστή Ιατρική, Φαρμακευτική και Νοσοκομειακή Περίθαλψη.

Οι ηλικιωμένοι, οι συνταξιούχοι και γενικά τα άτομα της τρίτης ηλικίας χρειάζονται σεβασμό. Σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά τους. Δικαιούνται αξιοπρεπείς συντάξεις και σωστή ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Δικαιούνται να νοιώθουν ασφάλεια που μόνο το Κράτος μπορεί να τους την παρέχει. Δικαιούνται τα αυτονόητα για κάθε άνθρωπο.

Για να μπορούν χωρίς άγχος να γιορτάζουν αυτήν την μέρα που τους είναι αφιερωμένη. Για να μπορούν με ελπίδα να βλέπουν την επόμενη μέρα. Για να μην νοιώθουν ότι είναι βάρος στα παιδιά τους.

Για να μπορούν να ζουν!