Δεκάδες ελικόπτερα AH-1Z και UH-1Y οδεύουν προς απόσυρση – Μήπως θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει;

Το Αμερικανικό Σώμα Πεζοναυτών σχεδιάζει να αποσύρει 27 επιθετικά ελικόπτερα AH-1Z και 26 ελικόπτερα γενικής χρήσης UH-1Y στα πλαίσια του σχεδίου Force Design 2030, σύμφωνα με δήλωση που εξασφάλισε το The War Zone από το αρχηγείο των Πεζοναυτών. Τουλάχιστον δύο AH-1Z κατευθύνονται ήδη σε χώρο απόθεσης στην αεροπορική βάση Davis-Monthan στην Αριζόνα.

«Ως αποτέλεσμα του Force Design 2030 και εν αναμονή της τελικής διάθεσης, το Σώμα Πεζοναυτών αναμένει να θέσει 27 AH-1Z και 26 UH-1Y σε μακροχρόνια συντήρηση και αποθήκευση», δήλωσε ο πλοίαρχος Andrew Wood, εκπρόσωπος τύπου των Πεζοναυτών.

Πρώιμο τέλος για ένα υπερσύγχρονο ελικόπτερο;

Μόλις το 2005 το Σώμα Πεζοναυτών παρέλαβε το πρώτο ελικόπτερο από αυτά, γεγονός που το κάνει ένα από τα νεώτερα μέσα του, ενώ η υπηρεσία ανέφερε πως τα ελικόπτερα έφτασαν σε αρχική επιχειρησιακή ετοιμότητα το 2011.

Το Bell AH-1Z είναι κατασκευασμένο για να ανταποκρίνεται στις εκστρατευτικές απαιτήσεις του Αμερικάνων Πεζοναυτών. Με σχεδόν όμοιο εμπρόσθιο και οπίσθιο κόκπιτ, πλήρως ενσωματωμένα όπλα, ηλεκτρονικά συστήματα και συστήματα επικοινωνιών, το “Πεζοναυτικό” Bell AH-1Z είναι από τα πιο εξελιγμένα ελικόπτερα του τύπου. Το Zulu είναι το μόνο επιθετικό ελικόπτερο με πλήρως ενσωματωμένη ικανότητα πυραύλων αέρα-αέρα, με δεδομένο ότι πλέον ο προσδιορισμός στόχων είναι κρίσιμος στο σύγχρονο πεδίο μάχης.
Σύμφωνα με το Bell Helicopter, το σύστημα στόχευσης Target Sight System του Bell AH-1Z παρέχει το μεγαλύτερο εύρος και την υψηλότερη ακρίβεια έναντι οποιουδήποτε σκοπευτικού ελικοπτέρου στον κόσμο.

Ένα AH-1Z έχει σημαντική ισχύ πυρός με ένα τρίκαννο πυροβόλο Gatling των 20mm σε περιστρεφόμενο πύργο στο ρύγχος και μπορεί να μεταφέρει από πυραύλους αέρος-εδάφους AGM-114 Hellfire, αέρος-αέρος AIM-9 Sidewinder εως καλάθους με κατευθυνομένες από λέιζερ ρουκέτες Advanced Precision Kill Weapon System II (APKWS II) των 70mm.

Φυσικά το οπλοσύστημα ΑΗ-64Ε είναι κατά πολύ ανώτερο από το ΑΗ-1Ζ. Το θέμα όπως είναι πως δεν είναι αυτό, αλλά ο μικρός αριθμός επιθετικών ελικοπτέρων που αγοράστηκαν και δεν μπορούν να καλύψουν όλα τα μέτωπα της χώρας μας. Σήμερα, όταν η τεχνολογία έχει φτάσει στο ΑΗ-64Ε, η Ελλάδα δεν μπορεί να ακολουθήσει, παραμένοντας υποχρεωτικά στο ΑΗ-64Α+, ενώ αρκείται και σε “πατέντες” του στυλ OH-58D Kiowa Warrior.

Μήπως θα ήταν καλή ιδέα η Ελλάδα να δείξει ενδιαφέρον για τα υπό απόσυρση ελικόπτερα;

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΤΗΣΗ

By
Ισίδωρος Νομικός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 15 Μαΐου 1941: Το πειραματικό Gloster E.28/39 πετά για πρώτη φορά, το πρώτο βρετανικό αεριωθούμενο