ΧΟΡΧΕ ΜΠΟΥΚΑΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΛΑΛΑ!!!

photographer : Βασίλης Κουρούπης / Studio K info@vasiliskouroupis.com

Θ.Λ.

Τελικά, ο άνθρωπος πώς βρίσκει το δρόμο του; Ο καθένας έχει ένα δρόμο; Τον ανοιγουμε μόνοι μας τον δρόμο μας;

Χ.Μ.

Ναι. Πιστεύω πως ο κάθε άνθρωπος χαράσσει το δρόμο του. Δεν πιστεύω πως ο δρόμος είναι κάτι που το βρίσκει κανείς ετοιμο, ότι υπάρχει κι αρκει να τον βρούμε. Δεν προχωράει κανείς και ξαφνικά βρίσκει μπροστά του μια πόρτα την οποία διασχίζει και πάει όπως τον πάει ο δρόμος. Ίσως να ισχύει και αυτό λίγο, αλλά τελικά εσύ διαλέγεις το δρόμο σου. Εσύ αποφασίζεις. Δεν πιστεύω πως υπάρχει ένα πεπρωμένο συγκεκριμένο για τον κάθε άνθρωπο. Ούτε όμως πιστεύω πως υπάρχει ένας συγκεκριμένος δρόμος από τον οποίο πρέπει όλοι να περάσουν.

Θ.Λ.

Γεννιόμαστε με κάτι; Τι φέρουμε από αυτό που είμαστε με την γεννησή μας;

Χ.Μ.

Πιστεύω πως γεννιόμαστε με πολλά πράγματα. Είμαι γιατρός και δεν μπορώ να αγνοήσω την γενετική κληρονομιά. Και ως ψυχίατρος, πιστεύω πως υπάρχουν χαρακτηριστικά της ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας που είναι κληρονομικά και όχι επίκτητα. Έτσι, ένα μέρος αυτού που είσαι το έχεις κληρονομήσει.

Το έχεις εκ γενετής. Ένα άλλο μέρος έχει προστεθεί βάσει του τι έχεις κάνει εσύ με όσα έχεις κληρονομήσει. Κι ένα άλλο μέρος έχει διαμορφωθεί από τις συνθήκες. Αν πρέπει να το πω πολύ πειστικά, θα σας έλεγα πως ο καθένας μας, σε κάθε στιγμή της ζωής του, συναντιέται με αυτό που θα μπορούσα να ονομάσω «πεπρωμένο».

Μιλάω γι’ αυτό το κάτι που λογικά θα συνέβαινε αν κανείς δεν το απέφευγε. Συναντιέται όμως ο καθένας μας και με την ίδια του την ικανότητα. Αυτήν με την οποία έχει γεννηθεί. Με τις ίδιες του τις δυνατότητες και τις αδυναμίες. Εγώ αυτό το ονομάζω «το προσωπικό σου κεφάλαιο». Το Κεφάλαιο με το οποίο έχεις γεννηθεί. Το δικό σου Κεφάλαιο. Επίσης _επιπλέον αυτού του στοιχείου, που δεν εξαρτάται από εσένα, γιατί είναι κάτι που έτσι σου έτυχε στη μοιρασιά_ υπάρχουν και πράγματα που εμπίπτουν σε άλλον τομέα. Υπάρχουν όντως πράγματα που εσύ δεν μπορείς να τα αλλάξεις. Ούτε αυτά που όρισε το πεπρωμένο για εσένα.

Ούτε αυτά που σου έτυχαν στη μοιρασιά. Υπάρχουν όμως και πράγματα που όντως αλλάζουν συνεχώς. Ακόμα κι αν δεν εξαρτώνται από εσένα. Γιατί υπάρχει ένας παράγοντας που ονομάζεται «ταλέντο».

Θ.Λ

Τυχή υπάρχει;

Χ.Μ

Είναι ενας τέταρτος παράγοντας που παρεμβαίνει στη ζωή μας η τύχη. Αυτό που έρχεται και σε βρίσκει και δεν εξαρτάται από εσένα κι ούτε μπορείς να το προβλέψεις. Η τύχη είναι κάτι που δεν προβλέπεται. Πάντως στη ζωή, σε κάθε κατάσταση, παρεμβαίνουν και μας καθορίζουν αυτοί οι τέσσερις παράγοντες: α) το προαποφασισμένο, β) αυτό που σου έτυχε στη μοιρασιά, γ) αυτό που εσύ έκανες με αυτό που σου μοιράστηκε, δ) και η τύχη. Και σε κάθε κατάσταση, αυτά τα τέσσερα πράγματα μπλέκονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν μια πραγματικότητα. Αυτή η πραγματικότητα καθοδηγεί τις πράξεις μας.

Θ.Λ.

Ο κάθε ένας έχει μια δική του πραγματικότητα;

Χ.Μ.

Ο κάθε ένας έχει το δικό του χάρτη της πραγματικότητας. Ο χάρτης όμως δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Η αλήθεια βρίσκεται εκεί. Αν σας ρωτούσα εσάς: «Πως θα μου περιγράφατε αυτό το βιβλίο που βλέπετε εκεί, πάνω στο τραπέζι;» εσείς θα μου λέγατε: «Έχει ένα εξώφυλλο, έχει έναν τίτλο, έχει εικόνες». Εγώ θα έλεγα: «Όχι. Δεν έχει καμία εικόνα μέσα. Είναι μόνο κείμενο». Γιατί εγώ το βλέπω από εδώ που κάθομαι, ενώ εσείς το βλέπετε από εκεί που κάθεστε. Η μεγάλη σοφία των ανθρώπων είναι το να καταλαβαίνουν πως η ματιά σας, η τόσο διαφορετική από τη δική μου, είναι εξίσου πραγματική με τη δική μου.

ΠΗΓΗ DORO.GR