Άρτεμις Ζαβαλίγλου.Πως ένιωσε όταν διαγνώστηκε με Σκλήρυσνη κατά πλάκας?

Μερικά χρόνια μετά διαγνώστηκες με Σκλήρυσνη κατά πλάκας. Πως ένιωσες όταν άκουσες την διάγνωση;

Όταν έμαθα ότι έχω Σκλήρυνση Κατά Πλάκα ξαφνιάστηκα, δεν το πίστευα, δεν μπορούσα να καταλάβω το πώς. Ήταν ακριβώς 1 χρόνο μετά το χειρουργείο της σποδυλοδεσίας. Προσπαθούσα να μπω ξανά στους ρυθμούς της φοιτητικής ζωής, στους στόχους μου Δεν αρνούμαι ότι δεν την αποδέχτηκα στη αρχή, είχα απαγορέψει στους γονείς και τα αδέρφια μου να το συζητούν στο σπίτι ή να το μοιραστούν σε φίλους τους. πέρασα τα 5 στάδια και την αποδέχτηκα.

Τώρα πια πως το αντιμετωπίζεις;

Όπως έκανα με το χίκμαν που έγινε το «φιλαράκι» μου, έτσι έφτιαξα ένα νέο κόσμο, μια νέα ιστορία. Σκέφτηκα πως αν καταλάβω τη νόσο καλύτερα, αν η ζωή μου είναι ποιοτικά καλύτερη(όχι στεναχώριες και θετική σκέψη) τότε και εκείνη θα μου το ανταποδώσει. Ουσιαστικά έφτιαξα μια σχέση επικοινωνίας με το σώμα μου και τις νέες αλλαγές. Θεωρώ την Σκλήρυνση Κατά Πλάκα φίλη μου, μπήκε στη ζωή μου ακάλεστη αλλά εγώ την προσέχω για να μην θυμώνει και χτυπά το σώμα μου. Αν δεν βάλλεις χιούμορ στη ζωή είναι μονότονη

Έχεις σκεφτεί ποτέ: «Γιατί όλα σ εμένα;»

Μια φορά μόνο φορά το είπα και το πήρα πίσω αμέσως. Λύγισα στιγμιαία όταν άκουσα από την γιατρό μου να μου ανακοινώνει τη διάγνωση για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκα.

Τι είναι αυτό που σου δίνει δύναμη σε όλες σου τις μάχες;

Η πίστη μου προς το θεό με προσευχή, υπομονή και ταπείνωση. Να μην έχουμε εγωισμό, να μαθαίνουμε και να διορθωνόμαστε προς το καλό. Το χαμόγελο στη κάθε στιγμή είναι το φως της ψυχής μου.

Έχεις νιώσει ποτέ να σε αντιμετωπίζουν διαφορετικά; Να βλέπεις περίεργα βλέμματα ή ακόμα χειρότερα να σε σχολιάζουν αρνητικά και πως το αντιμετωπίζεις;

Από την πρώτη στιγμή που νόσησα από καρκίνο έως και τώρα με τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκα. Ο κόσμος όταν βλέπει κάτι πέρα από τη δική του λογική το μεταφράζει στο μυαλό του ως κάτι διαφορετικό. Επικεντρώνει σε αυτό που βλέπει, σχολιάζει, απομακρύνεται. Πίστευα πως αυτή η αντίληψη θα άλλαζε με το πέρασμα των χρόνων αλλά τελικά κάνω λάθος. Ο κόσμος έχει βυθιστεί σε αυτή τη πλάνη κατά βούληση όχι από έλλειψη πληροφόρησης. Όμως θα συνεχίζω δεν με εμποδίζουν εκείνοι αλλά εκείνοι εμποδίζουν τις σκέψεις τους. ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΣΟΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ.