Αποσπασματα του Osho για το σεξ

Βήματα προς τη θεϊκότητα

Παρακαλούμε να μας περιγράψεις την πνευματική σημασία της σεξουαλικής ενέργειας. Πώς μπορούμε να εξυψώσουμε και να πνευματικοποιήσουμε το σεξ; Είναι δυνατό να κάνουμε σεξ, να κάνουμε έρωτα, ως διαλογισμό, ως βατήρα προς κάποια ανώτερα επίπεδα συνειδητότητας;
“…Χρησιμοποίησες τις λέξεις ΄σεξ΄ και ΄έρωτα΄. Κατά κανόνα χρησιμοποιούμε και τις δυο λέξεις σαν να έχουν κάποιο εσωτερικό συσχετισμό. Δεν έχουν. Η αγάπη έρχεται μόνο όταν έχει φύγει το σεξ. Πριν από τούτο, ο έρωτας είναι ένα απλό θέλγητρο, ένα προκαταρκτικό παιγνίδι και τίποτε άλλο. Προετοιμάζει απλώς το έδαφος για τη σεξουαλική πράξη. Δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια εισαγωγή στο σεξ, ένας πρόλογος. Έτσι, όσο περισσότερο σεξ υπάρχει ανάμεσα σε δυο ανθρώπους, τόσο λιγότερη αγάπη θα υπάρχει, γιατί τότε δε θα χρειάζεται ο πρόλογος. Όταν γίνεται διαλογισμός το σεξ, ανθίζει και γίνεται αγάπη και το άνθισμα αυτό αποτελεί μια μετακίνηση προς τη θεϊκότητα.

“Δεν είμαι εναντίον του σεξ και δεν είμαι υπέρ του έρωτα. Θα πρέπει και αυτόν να τον υπερβείς. Διαλογίσου γύρω από τούτο΄ κάνε την υπέρβασή του. Λέγοντας διαλογίσου, εννοώ ότι πρέπει να περάσεις από μέσα του σε πλήρη εγρήγορση, με πλήρη επίγνωση. Δεν πρέπει να περάσεις από μέσα του τυφλά, ασυνείδητα. Υπάρχει μεγάλη μακαριότητα, μπορεί όμως να περάσεις τυφλά και να σου ξεφύγει. Αυτή την τυφλότητα πρέπει να την μεταμορφώσεις΄ πρέπει να έχεις ανοικτά τα μάτια σου. Αν έχεις ανοικτά τα μάτια, το σεξ μπορεί να σε φέρει στο δρόμο της ενιαίας κατάστασης.”
Από το σεξ να δημιουργήσεις διαλογισμό

“Όσο περισσότερο μπαίνεις σε διαλογισμό μέσω του σεξ, τόσο λιγότερη επιρροή θα έχει το σεξ. Θα προβάλλει από μέσα του ο διαλογισμός και μέσα από τον αναπτυσσόμενο διαλογισμό θα ανοίξει μια νέα πύλη και θα αρχίσει να φθίνει η επιθυμία για σεξ. Δεν θα πρόκειται για εξύψωση του σεξ. Θα είναι απλώς έτσι όπως όταν πέφτουν από τα δέντρα τα ξερά φύλλα. Το δέντρο δεν αντιλαμβάνεται καν ότι πέφτουν τα φύλλα. Κατά τον ίδιο τρόπο, δεν θα αντιληφθείς καν ότι φεύγει η μηχανική παρόρμηση για σεξ.

“Από το σεξ να δημιουργήσεις διαλογισμό΄ κάνε το σεξ αντικείμενο του διαλογισμού. Μεταχειρίσου το σαν ένα ναό και τότε θα το υπερβείς και θα μεταμορφωθείς. Τότε δεν θα υπάρχει το σεξ, αλλά δεν θα υπάρχει και καμιά καταπίεση, καμιά εξύψωση. Το σεξ θα χάσει απλώς το νόημά του, τη σημασία του. Θα έχεις προχωρήσει πέρα από αυτό. Τώρα δεν έχει κανένα νόημα για σένα.
“Είναι όπως όταν μεγαλώνει ένα παιδί. Χάνουν τώρα το νόημά τους τα παιγνίδια. Δεν έχει εξυψώσει τίποτε΄ δεν έχει καταπιέσει τίποτε. Απλώς έχει μεγαλώσει΄ έχει ωριμάσει. Τα παιγνίδια δεν έχουν νόημα τώρα. Είναι παιδιάστικα και τώρα το παιδί δεν είναι πια παιδί.

“Με τον ίδιο τρόπο, όσο πιο πολύ διαλογίζεσαι, τόσο λιγότερο θα σε έλκει το σεξ. Και σιγά-σιγά, αυθόρμητα, χωρίς κάποια συνειδητή προσπάθεια να εξυψώσεις το σεξ, η ενέργεια θα έχει μια νέα πηγή προς την οποία να κυλάει. Η ίδια ενέργεια που κυλούσε μέσω του σεξ τώρα θα κυλάει μέσω του διαλογισμού. Κι όταν κυλάει μέσω του διαλογισμού, αρχίζει να ανοίγει η θεϊκή πύλη.”

Φοβόμαστε το σεξ

“Αν δεν πάψει να καταπιέζει το σεξ η ανθρωπότητα, ο άνθρωπος δεν θα μπορεί να αναπνέει πραγματικά. Αν πηγαίνει βαθιά μέσα στην κοιλιά η αναπνοή, δίνει ενέργεια στο κέντρο του σεξ. Αγγίζει το κέντρο του σεξ΄ κάνει μασάζ στο κέντρο του σεξ από τα μέσα. Το κέντρο του σεξ γίνεται περισσότερο ενεργό, περισσότερο ζωντανό. Ο πολιτισμός φοβάται το σεξ. Δεν επιτρέπουμε στα παιδιά μας να αγγίζουν το κέντρο τους του σεξ, τα σεξουαλικά τους όργανα. Λέμε, ΄Στοπ! Μην αγγίζεις!΄
“Κοίτα το παιδί, όταν αγγίζει για πρώτη φορά το κέντρο τού σεξ κι έπειτα πες ΄Στοπ!΄ και παρατήρησε μετά την αναπνοή του. Όταν πεις ΄Στοπ! Μην αγγίζεις το κέντρο του σεξ!΄ η αναπνοή θα γίνει αμέσως ρηχή – γιατί δεν είναι μόνο το χέρι του που αγγίζει το κέντρο του σεξ, στο βάθος το αγγίζει και η αναπνοή. Κι αν συνεχίσει να το αγγίζει η αναπνοή, είναι δύσκολο να σταματήσει το χέρι. Αν σταματήσει το χέρι, τότε είναι κατά βάση αναγκαίο, απαιτούμενο, να μην αγγίζει κι η αναπνοή, να μην πηγαίνει βαθιά. Πρέπει να παραμείνει ρηχή.
“Φοβόμαστε το σεξ. Το κατώτερο μέρος του σώματος δεν είναι κατώτερο μόνο από σωματική άποψη, έχει γίνει κατώτερο και ως αξία. Το κατακρίνουμε λέγοντάς το ΄κατώτερο.΄ Μη πηγαίνεις λοιπόν βαθιά, μείνε ρηχός. Είναι ατυχές που μπορούμε κι αναπνέουμε μόνον προς τα κάτω. Αν το επιτρέπαμε σε κανένα ιεροκήρυκα, θα άλλαζε τον όλο μηχανισμό. Θα σου επέτρεπε να αναπνέεις μόνο προς τα πάνω, στο κεφάλι. Τότε δεν θα αισθανόσουν καθόλου το σεξ.

“Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία δίχως σεξ, θα χρειαστεί τότε να αλλάξουμε το σύστημα της αναπνοής. Η αναπνοή πρέπει να πηγαίνει μέσα στο κεφάλι, στο σαχασράρ – στο έβδομο κέντρο μέσα στο κεφάλι – και μετά να επιστρέφει στο στόμα. Αυτή θα πρέπει να είναι η διαδρομή: από το στόμα στο σαχασράρ. Δεν πρέπει να πηγαίνει βαθιά προς τα κάτω, γιατί το κάτω είναι επικίνδυνο. Όσο πιο βαθιά πηγαίνεις, τόσο πιο κοντά φτάνεις στα βαθύτερα στρώματα της βιολογίας. Φτάνεις στο κέντρο κι εκείνο το κέντρο βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο του σεξ – πολύ κοντά. Αναγκαστικά είναι έτσι, διότι το σεξ είναι η ζωή.”