Αποσπάσματα του Osho για το διαλογισμό!

Ο διαλογισμός είναι μια ιδιότητα της ύπαρξής σου την οποία την κάνεις πράξη. Δεν αποτελεί μια συγκεκριμένη πράξη, δεν είναι πως κάνεις κάτι και τότε υπάρχει ο διαλογισμός – πως κάθεσαι σε μια ορισμένη στάση, σιντασάνα, και κρατάς όρθια τη σπονδυλική σου στήλη και κρατάς τα μάτια σου κλειστά ή κοιτάς την άκρη της μύτης σου ή παρατηρείς την αναπνοή σου, και αυτό είναι τότε ο διαλογισμός – όχι, αυτά είναι τεχνάσματα για τους αρχάριους…

΄΄Το ξέρεις ότι οι λέξεις meditation (διαλογισμός) και medicine (φάρμακο) προέρχονται από την ίδια ρίζα; Ο διαλογισμός είναι ένα είδος φαρμάκου΄ η χρήση του είναι μόνο προσωρινή. Όταν έχεις γνωρίσει την ποιότητα αυτή, δεν χρειάζεται πια να κάνεις κάποιο συγκεκριμένο διαλογισμό, θα έχει τότε απλωθεί ο διαλογισμός σε όλη σου τη ζωή. Μόνον όταν είσαι διαλογιστικός όλο το εικοσιτετράωρο θα μπορείς να επιτύχεις, θα έχεις τότε επιτύχει. Ακόμη και ο ύπνος θα αποτελεί διαλογισμό.΄΄

Osho, The Sun Rises in the Evening, Ομιλία #7

Για να συνεχίσεις την ανάγνωση στα αγγλικά, κάνε κλικ εδώ
Στο κατάστημα μπορείς να βρεις στα αγγλικά: το ηχητικό βιβλίο

Ο διαλογισμός είναι ένας θάνατος

΄΄Ο διαλογισμός είναι ένας θάνατος – θάνατος όλων των πραγμάτων που είσαι τώρα. Βέβαια θα υπάρξει μια ανάσταση, αλλά θα πρόκειται για ένα εντελώς καινούργιο, φρέσκο, αυθεντικό ον που δεν έχεις καν επίγνωση ότι βρίσκεται κρυμμένο μέσα σου.

΄΄Συμβαίνει με την ποίηση, με τη μουσική, με το χορό, για μια μικρή μόνο στιγμή να ξεγλιστράς από την προσωπικότητά σου και να αγγίζεις την ατομικότητά σου. Επειδή όμως συμβαίνει για μια μικρή μόνον στιγμή, δεν φοβάσαι΄ επιστρέφεις πάντα.

΄΄Με το διαλογισμό, όταν θα έχεις φύγει προς τα μέσα σου, θα έχεις φύγει προς τα μέσα σου. Τότε, ακόμη κι όταν ανασταίνεσαι, είσαι ένας εντελώς διαφορετικός άνθρωπος. Δεν βρίσκεται πουθενά η παλιά προσωπικότητα. Χρειάζεται να αρχίσεις ξανά τη ζωή σου από το άλφα. Χρειάζεται να μάθεις τα πάντα με φρέσκα μάτια, με μια τελείως καινούργια καρδιά. Γι΄αυτό και προκαλεί φόβο ο διαλογισμός.΄΄

Osho, Rinzai: Master of the Irrational, Ομιλία #1

Αρκεί ο διαλογισμός?

΄΄Ζεις μέσα σε ένα παράλογο, σχεδόν παράφρονα κόσμο. Αν καταφέρεις να διαλογίζεσαι απλώς, θα έχεις κάνει κάτι παραπάνω από αυτό που μπορεί να περιμένει κανείς από το σύγχρονο άνθρωπο. Κι ο διαλογισμός σου πηγαίνει καλά. Συνέχισε εσύ να λες, ΄Θεέ μου!΄ Στο διαλογισμό δεν φτάνεις ποτέ σε ένα γκρεμό. Δεν χρειάζεται να θυμάσαι το ΄Αμήν΄- δεν υπάρχει κανένας λόγος.

΄΄Ο διαλογισμός μετατρέπεται σιγά-σιγά στη φώτισή σου. Ξαφνικά συνειδητοποιείς κάποια μέρα: πού βρίσκεται εκείνο το σκοτάδι; Πού βρίσκεται εκείνος ο συνεχής χείμαρρος των σκέψεων; Πού πήγε ο νους; Είσαι ξαφνικά τελείως άδειος, σαν ένα καλάμι΄ αλλά εκείνος ο άδειος χώρος σου δεν είναι κενός – είναι γεμάτος από χαρά και γεμάτος από γιορτασμό. Θα χορεύεις χωρίς κανένα λόγο, θα τραγουδάς χωρίς κανένα λόγο, τραγούδια που δεν τα έχεις συνθέσει, χορούς που δεν τους έχεις μάθει. Απλώς εμφανίζονται αυθόρμητα μέσα στη συνειδητότητά σου.

΄΄Αυτή είναι η φώτιση, αλλά μην την βάλεις ως στόχο.

΄΄Ο διαλογισμός αρκεί. Κάθε τι άλλο θα ακολουθήσει από μόνο του.΄΄

Osho, The Great Pilgrimage: From Here to Here, Ομιλία #9

Για να συνεχίσεις την ανάγνωση στα αγγλικά, κάνε κλικ εδώ
Στο κατάστημα μπορείς να βρεις στα αγγλικά: το ηχητικό βιβλίο

Ο νους δεν μπορεί να κάνει τίποτε ως προς το διαλογισμό

΄΄Ο νους δεν μπορεί να κάνει τίποτε ως προς το διαλογισμό. Απλούστατα δεν γνωρίζει το διαλογισμό και δεν υπάρχει καμιά εγγενής δυνατότητα στο νου για να έρθει ποτέ σε επαφή με το διαλογισμό. Όπως ακριβώς είπα πιο πριν, το σκοτάδι δεν μπορεί να έρθει σε επαφή με το φως, διότι το σκοτάδι αποτελεί απλώς μια απουσία – το ίδιο και ο νους.

΄΄Ο νους είναι η απουσία του διαλογισμού. Τη στιγμή που θα αναδυθεί ο διαλογισμός μέσα σου, ο νους δεν θα υπάρχει πουθενά.΄΄

Osho, The Great Zen Master Ta Hui, Ομιλία #11

Για να συνεχίσεις την ανάγνωση στα αγγλικά, κάνε κλικ εδώ
Στο κατάστημα μπορείς να βρεις στα αγγλικά: το ηχητικό βιβλίο

Ο διαλογισμός και η αγάπη είναι η ίδια εμπειρία.

Όσσο,
Η αγάπη και ο διαλογισμός δείχνουν να είναι δυο άκρα αντίθετα. Μπορείς σε παρακαλούμε να μας μιλήσεις για το πώς να μεγαλώσουμε ως προς το διαλογισμό και την οικειότητα με τον αγαπημένο;

΄΄Δεν ξέρεις ούτε τι είναι η αγάπη ούτε τι είναι ο διαλογισμός. Κι όμως σε αναστατώνει το ερώτημα. Για σένα, αγάπη και διαλογισμός μοιάζουν σαν δυο άκρα αντίθετα – αναρωτιέμαι, από πού σου ήρθε αυτή η ιδέα; Αν η αγάπη και ο διαλογισμός είναι δυο άκρα αντίθετα, τότε τίποτε στον κόσμο τούτο δεν μπορεί να βρίσκεται κοντά σε κάτι άλλο. Ξέρω όμως ότι όλες οι παλιές θρησκείες βρίσκονταν κάτω από την ίδια πλάνη.

΄΄Οι διαλογιστές δραπέτευαν στα βουνά για να αποφύγουν την αγάπη κι οι εραστές δεν έμπαιναν ποτέ στον κόπο να διαλογιστούν, διότι ήξεραν ότι αν έκαναν διαλογισμό, η ερωτική τους ζωή θα τέλειωνε. Πρόκειται για την πιο μακροχρόνια πλάνη μέσα στην οποία έζησε η ανθρωπότητα. Η αγάπη είναι σιωπή, χαρά, ειρήνη, ευδαιμονία ανάμεσα σε δυο ανθρώπους. Επειδή όμως είναι δύο οι άνθρωποι, μερικές φορές δεν ταιριάζουν.

΄΄Ο διαλογισμός είναι η ίδια εμπειρία σιωπής και ειρήνης και μακαριότητας – αλλά μόνος σου. Αν όμως αγαπιούνται δυο διαλογιστές, τότε τα πράγματα φτάνουν στην πιο ψηλή κορυφή. Αν μπορεί ένας διαλογιστής να φτάσει μια ορισμένη κορυφή στην ευδαιμονία του, στη σιωπή του, δυο διαλογιστές που αγαπιούνται μπορούν να αποτελέσουν τεράστιο στήριγμα ο ένας για την πτήση τού άλλου προς το άγνωστο. Η αγάπη τους μπορεί να αποτελέσει τροφή για το διαλογισμό τους όπως και το αντίστροφο, ο διαλογισμός τους μπορεί να αποτελέσει τροφή για την αγάπη τους.

΄΄Αυτό είναι το σημείο όπου διαφέρω από όλες τις θρησκείες του παρελθόντος. Έχουν κάνει την αγάπη και το διαλογισμό να είναι άκρα αντίθετα, παράλληλες γραμμές που δεν συναντιούνται πουθενά.

΄΄Κατ΄εμένα, ο άνθρωπος του διαλογισμού είναι επόμενο να είναι εξαιρετικά γεμάτος από αγάπη.΄΄

Osho, The Golden Future, Ομιλία #31