Αποσπασματα του Osho για την αγαπη –

Η αγάπη είναι δευτερεύουσα, ο διαλογισμός είναι πρωτεύων

΄΄Θα ήθελα πράγματι να αγαπάς τον εαυτό σου, διότι αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου δεν μπορείς να αγαπάς και κανέναν άλλο. Δεν ξέρεις τι είναι η αγάπη, αν δεν έχεις αγαπήσει τον εαυτό σου. Πριν όμως αγαπήσεις τον εαυτό σου, πρέπει να τον γνωρίσεις΄ επομένως η αγάπη είναι δευτερεύουσα, ο διαλογισμός είναι πρωτεύων.

΄΄Και το θαύμα είναι, αν διαλογίζεσαι και βγαίνεις σιγά-σιγά έξω από το εγώ και έξω από την προσωπικότητά σου και πραγματώνεις τον αληθινό σου εαυτό, τότε η αγάπη θα έρθει από μόνη της. Δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα, πρόκειται για ένα αυθόρμητο άνθισμα. Ανθίζει όμως μόνο μέσα σε ένα ορισμένο κλίμα και το κλίμα εκείνο το ονομάζω διαλογισμό. Μέσα στο κλίμα τής σιωπής – με τον μη-νου, χωρίς καμιά αναστάτωση μέσα σου, με απόλυτη διαύγεια, ειρήνη και σιωπή – ξαφνικά θα δεις ότι έχουν ανοίξει μέσα σου χιλιάδες λουλούδια και το άρωμα τους είναι η αγάπη.΄΄

Osho, The Invitation, Ομιλία #30

Η αγάπη είναι ένα τριαντάφυλλο

΄΄Αν θέλεις πραγματικά να γνωρίσεις την αγάπη, ξέχνα την αγάπη, θυμήσου το διαλογισμό. Αν θέλεις να φέρεις τριαντάφυλλα στον κήπο σου, ξέχνα τα τριαντάφυλλα και φρόντισε την τριανταφυλλιά. Δώσε της τροφή, πότισέ την, φρόντισε να παίρνει τη σωστή ποσότητα από ήλιο, από νερό. Αν φροντίσεις τα πάντα, είναι επόμενο να βγουν τα τριαντάφυλλα την κατάλληλη στιγμή. Δεν μπορείς να τα φέρεις πιο νωρίς, δεν μπορείς να τα πιέσεις να ανοίξουν νωρίτερα και δεν μπορείς να ζητάς από το τριαντάφυλλο να είναι πιο τέλειο.

΄΄Έχεις δει ποτέ τριαντάφυλλο που δεν είναι τέλειο; Τι περισσότερο θέλεις; Κάθε τριαντάφυλλο είναι τέλειο μέσα στη μοναδικότητά του. Χορεύοντας στον άνεμο, στη βροχή, στον ήλιο – άραγε δεν βλέπεις την τεράστια ομορφιά, την απόλυτη χαρά; Ένα μικρό συνηθισμένο τριαντάφυλλο ακτινοβολεί την κρυφή αίγλη τής ύπαρξης.

΄΄Η αγάπη είναι ένα τριαντάφυλλο μέσα στο είναι σου, προετοίμασε όμως το είναι σου. Διάλυσε το σκοτάδι και την ασυνειδησία. Έχε όλο και πιο πολλή εγρήγορση κι επίγνωση και η αγάπη θα έρθει από μόνη της, στην ώρα της. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Κι όποτε έρχεται, είναι πάντοτε τέλεια.

΄΄Η αγάπη είναι μια πνευματική εμπειρία – δεν έχει καμιά σχέση με το φύλο και καμιά σχέση με το σώμα, έχει όμως σχέση με το εσώτατο είναι.

΄΄Δεν έχεις όμως καν μπει στον δικό σου ναό. Δεν ξέρεις καθόλου ποιος είσαι και ρωτάς για την αγάπη. Πρώτα να είσαι ο εαυτός σου΄ πρώτα γνώρισε τον εαυτό σου – και η αγάπη θα έρθει ως ανταμοιβή. Είναι μια ανταμοιβή από το πέραν. Πέφτει πάνω σου βροχή σαν τα λουλούδια, γεμίζει το είναι σου. Και συνεχίζει να πέφτει πάνω σου και φέρνει μαζί της μια τεράστια δίψα να θέλεις να τη μοιραστείς. Το μοίρασμα εκείνο μπορούμε στην ανθρώπινη γλώσσα να το υποδηλώνουμε μόνο ως ΄αγάπη.΄ Δεν λέει πολλά αυτό, αλλά υποδηλώνει την σωστή κατεύθυνση. Η αγάπη είναι ο ίσκιος τής εγρήγορσης, της συνειδητότητας..

΄΄Σε διδάσκω να είσαι πιο συνειδητός. Και η αγάπη θα έρθει, καθώς γίνεσαι πιο συνειδητός: είναι μια επισκέπτρια που έρχεται, που έρχεται αναπόφευκτα σε όσους είναι έτοιμοι και προετοιμασμένοι να την δεχτούν.΄΄

Osho, Satyam Shivam Sundaram – Truth Godliness Beauty, Ομιλία #4

Ανακάλυψε τη συνειδητότητά σου και θα δεις τι είναι η αγάπη

΄΄Η αγάπη χρειάζεται τεράστια συνειδητότητα. Η αγάπη αποτελεί τη συνάντηση δυο ψυχών και ο πόθος αποτελεί τη συνάντηση δυο σωμάτων. Ο πόθος είναι από τα ζώα΄ η αγάπη είναι θεϊκή. Αν όμως δεν ξέρεις ότι είσαι μια ψυχή, δεν μπορείς να καταλάβεις τι είναι η αγάπη.

΄΄Δεν μπορώ να σου πω τι είναι η αγάπη, αλλά μπορώ να σου πώ πώς να βρεις την ψυχή σου. Αυτή είναι όλη κι όλη η δουλειά μου: να σε βοηθήσω να διαλογιστείς, να σε βοηθήσω να αποκτήσεις περισσότερη επίγνωση, εγρήγορση, έτσι ώστε σιγά-σιγά να αρχίσεις να βλέπεις ότι δεν είσαι απλώς το σώμα σου, ότι δεν είσαι απλώς ούτε καν ο νους σου, ότι υπάρχει και κάτι άλλο που κρύβεται πίσω από όλα αυτά, το οποίο είναι η πραγματική σου ζωή. Και μόλις αποκτήσεις επίγνωση τής πραγματικής σου ζωής, τού είναι σου, θα ξέρεις ότι η χαρά τού είναι ξεχειλίζει τόσο πολύ που θέλει κανείς να την μοιραστεί και με κάποιον που να είναι δεκτικός, κάποιον που να είναι διαθέσιμος, με κάποιον που είναι πρόθυμος να ανοίξει την καρδιά του. Η συνάντηση δύο συνειδητοτήτων είναι η αγάπη.

΄΄Ανακάλυψε τη συνειδητότητά σου και θα δεις τι είναι η αγάπη. Πρόκειται για μια εμπειρία και δεν υπάρχει τρόπος να πούμε κάτι γι΄αυτήν, πέρα από όσα έχω πει. Η συνάντηση δυο συνειδητοτήτων που συγχωνεύονται η μια με την άλλη φέρνει τον πιο μεγάλο οργασμό που επιτρέπει το σύμπαν.

΄΄Προηγουμένως όμως χρειάζεται να απομακρυνθείς από το σώμα και τον νου και την καρδιά και να φτάσεις στο ίδιο το κέντρο τού είναι σου.

΄΄Μόλις φτάσεις στο κέντρο τού είναι σου, θα δεις ότι ακτινοβολεί από εσένα η αγάπη. Δεν είναι κάτι που πρέπει να το κάνεις. Θα είναι ακριβώς σαν να έχει ανατείλει ο ήλιος και άνοιξαν τα λουλούδια και ο αέρας έχει γεμίσει με το άρωμά τους.

΄΄Η αγάπη είναι ένα παράγωγο τού διαλογισμού.

΄΄Μόνον οι διαλογιστές ξέρουν τι είναι η αγάπη.΄΄

Osho, The Razor’s Edge, Ομιλία #15