Αποσπασματα απο τον Osho

Ελευθερία δεν σημαίνει ασυδοσία

“Ελευθερία δεν σημαίνει ασυδοσία και δεν σημαίνει απουσία δομής. Σημαίνει απλώς ευελιξία, να μπορεί να κινείται κανείς εύκολα από τη μια δομή στην άλλη – από τη μη-δομή σε δομή, από τη δομή στη μη-δομή. Αν η ελευθερία σου φοβάται να μπει σε δομή, τότε δεν πρόκειται καθόλου για ελευθερία.

“Προσπάθησε να το καταλάβεις και θα εξαφανιστεί τότε ο διχασμός. Δεν υπάρχει μέσα στην ύπαρξή σου, αλλά μόνο μέσα στο νου σου, είναι απλώς μια ιδέα. Άφησε την ιδέα κι απόλαυσε την ελευθερία και μερικές φορές την πειθαρχία.

“Η πειθαρχία έχει τη δική της ομορφιά, δεν είναι συνεχώς σκλαβιά. Και η ελευθερία έχει τους δικούς της κινδύνους και δεν είναι συνέχεια όμορφη. Ο πραγματικός άνθρωπος είναι πάντα ικανός για ατέλειωτη πειθαρχία και ατέλειωτη ελευθερία – δεν είναι σκλάβος ούτε εθισμένος σε τίποτε.”

Osho, Hammer on the Rock, Ομιλία #26

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αποσπάσματα τού Osho για την ελευθερία

Κανείς φιλόσοφος δεν μπόρεσε ποτέ να γνωρίσει την αλήθεια

“Κανείς φιλόσοφος δεν μπόρεσε ποτέ να γνωρίσει την αλήθεια. Όλοι οι φιλόσοφοι σκεφτόντουσαν σχετικά με την αλήθεια. Είναι όμως αδύνατο πράγμα να σκέφτεσαι σχετικά με την αλήθεια. Είτε την γνωρίζεις είτε δεν την γνωρίζεις.

“Βλέπεις όλη την ιστορία τής φιλοσοφίας: κάθε απάντηση έφερε χιλιάδες περιττά ερωτήματα. Δεν ήταν απάντηση αυτό, πρόβλημα ήταν.”

Osho, Guida Spirituale, Ομιλία #16

Η φιλοσοφία είναι η προσπάθεια τού τυφλού ανθρώπου

“Η φιλοσοφία είναι η προσπάθεια τού τυφλού ανθρώπου. Όπως λένε: Η φιλοσοφία είναι ένας τυφλός άνθρωπος μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο μια νύχτα σκοτεινή που ψάχνει να βρει μια μαύρη γάτα η οποία δεν βρίσκεται εκεί….”