Αποσπασματα απο τον Osho –

Ο γιορτασμός είναι άνευ όρων

“Κατ΄εμένα, η ζωή είναι καλή στην ολότητά της. Κι όταν κατανοείς τη ζωή στην ολότητά της, μόνο τότε μπορείς να γιορτάζεις΄ διαφορετικά όχι. Γιορτασμός σημαίνει: δεν έχει σημασία τι συμβαίνει – γιορτάζω. Ο γιορτασμός δεν είναι υπό όρους, ανάλογα με ορισμένα πράγματα: ‘Όταν θα είμαι ευτυχισμένος, τότε θα γιορτάσω,’ ή, ‘Όταν είμαι δυστυχισμένος, δεν θα γιορτάσω.’ Όχι. Ο γιορτασμός είναι άνευ όρων΄ γιορτάζω τη ζωή. Φέρνει δυστυχία – πολύ καλά, το γιορτάζω. Φέρνει ευτυχία – πολύ καλά, το γιορτάζω. Ο γιορτασμός αποτελεί τη στάση μου, ανεξάρτητα από το τι φέρνει η ζωή.”

Osho, The Alchemy of Yoga, Ομιλία #10

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αποσπάσματα τού Osho για το γιορτασμό

Η δημιουργικότητα είναι μια εσωτερική προσέγγιση

“Το κάθε τι μπορεί να είναι δημιουργικό – φέρνεις εσύ αυτή την ποιότητα στην δραστηριότητά σου. Η ίδια η δραστηριότητα δεν είναι ούτε δημιουργική ούτε μη δημιουργική. Μπορείς να ζωγραφίσεις με μη δημιουργικό τρόπο. Μπορείς να τραγουδήσεις με μη δημιουργικό τρόπο. Μπορείς να καθαρίσεις το πάτωμα με δημιουργικό τρόπο. Μπορείς να μαγειρέψεις με δημιουργικό τρόπο. Δημιουργικότητα είναι η ποιότητα που φέρνεις εσύ στη δραστηριότητα που έχεις. Πρόκειται για μια στάση, για μια εσωτερική προσέγγιση – για το πώς κοιτάς τα πράγματα.”

Osho, A Sudden Clash of Thunder, Ομιλία #4

Ο διαλογισμός αποτελεί την μόνη απάντηση

“Ο διαλογισμός αποτελεί την μόνη απάντηση σε όλα τα ερωτήματα τού ανθρώπου. Μπορεί να πρόκειται για απογοήτευση, για κατάθλιψη, μπορεί να πρόκειται για λύπη, για απουσία νοήματος, μπορεί να πρόκειται για αγωνία: τα προβλήματα μπορεί να είναι πολλά, αλλά η απάντηση είναι μία. Η απάντηση είναι ο διαλογισμός.”

Osho, Light on the Path, Ομιλία #1
Για να συνεχίσεις την ανάγνωση στα αγγλικά, κάνε κλικ εδώ

Ο διαλογισμός είναι η κατάσταση τού μη-νου

“Στη Δύση, από την εποχή τού Μάρκου Αυρήλιου, ο διαλογισμός είναι άνω-κάτω. Έγραψε εκείνος το πρώτο βιβλίο στη Δύση σχετικά με το διαλογισμό. Μην γνωρίζοντας όμως τι μπορεί να είναι ο διαλογισμός, τον προσδιορίζει ως μια βαθύτερη αυτοσυγκέντρωση κι έναν βαθύτερο στοχασμό. Και οι δυο αυτοί ορισμοί είναι αστήρικτοι.

“Στην Ανατολή έχουμε μια άλλη λέξη, το ντυάν. Δεν σημαίνει αυτοσυγκέντρωση, δεν σημαίνει στοχασμό, δεν σημαίνει καν διαλογισμό. Σημαίνει την κατάσταση τού μη-νου.”

Osho, Om Mani Padme Hum – The Sound of Silence: The Diamond in the Lotus, Ομιλία #4