«Από τον επόμενο χρόνο θα ισχύσει η ψηφιακή κάρτα εργασίας»

Η εφαρμογή της θα ξεκινήσει από μεγάλες επιχειρήσεις που ήδη χρησιμοποιούν συστήματα ωρομέτρησης για τους εργαζόμενους, συνήθως ηλεκτρονικά, και θα επεκταθεί σταδιακά σε όλη την αγορά.

Τα στάδια μετάβασης στη ψηφιακή κάρτα εργασίας:

Α. Eντός του 2021 οι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν ηλεκτρονικά πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που καταχωρίζονται στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» σχετικά με τον εργασιακό τους βίο.
Β. Ως τις αρχές του 2022 θα είναι έτοιμη η «μήτρα» της κάρτας εργασίας, δηλαδή το ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο θα υποδέχεται τις πληροφορίες που θα καταχωρούν ψηφιακά εργαζόμενοι και εργοδότες. Παράλληλα, καταργείται μια σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών με στόχο τη διευκόλυνση εργαζομένων και επιχειρήσεων.
Γ. Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 θα ξεκινήσει η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας με παρακολούθηση της πραγματικής απασχόλησης σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.

Υπουργείο Εργασίας και Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώνουν τις δυνάμεις τους ούτως ώστε ήδη πριν την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου να ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την καθολική υιοθέτηση της ψηφιακής κάρτας που θα «βλέπει» τα πάντα σε πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που εξέδωσαν τα δυο συναρμόδια υπουργεία, η κάρτα αυτή μπορεί να είναι μια εφαρμογή στο κινητό και ένα πρόγραμμα στους υπολογιστές της επιχείρησης, διασυνδεδεμένα αμφότερα με το ΕΡΓΑΝΗ, όπου:

ο μισθός θα απεικονίζεται σε ωριαίο επίπεδο
επίσης θα απεικονίζονται σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ οι ώρες ανάπαυσης / διαλείμματα
αλλά και οι ώρες εισόδου και εξόδου του εργαζομένου από τον χώρο εργασίας του
πρόσβαση θα έχουν ανά πάσα στιγμή το κράτος, ο εργοδότης και ο εργαζόμενος
Μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα ο Υπ. Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, με τον Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη δήλωσε τα εξής:

«Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι μία επανάσταση στην αγορά εργασίας. Ένα αίτημα της ΓΣΕΕ το οποίο υλοποιεί η κυβέρνηση. Είναι μία εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου του εργαζομένου. Για την τήρηση του 8ώρου. Για τις υπερωρίες. Για τη διευθέτηση. Είναι ένας σύγχρονος ηλεκτρονικός μηχανισμός, πρωτοποριακός και για τα ευρωπαϊκά ακόμα δεδομένα.

Θα προχωρήσουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το ταχύτερο δυνατόν από τη θεωρία στην πράξη σε τρία διαφορετικά βήματα. Έτσι ώστε από του χρόνου να είναι η ψηφιακή κάρτα μια πραγματικότητα τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζομένους. Με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης βεβαίως έχουμε εγκαινιάσει μια συνεργασία που καλύπτει και άλλα θέματα του Υπουργείου όπως για παράδειγμα ο ΕΦΚΑ και η γρήγορη απονομή των συντάξεων».