Από το κεφάλι στην καρδιά, στην ύπαρξη, στο είναι … (OSHO)

Η κοινωνία δεν θέλει να είστε ένα πρόσωπο της καρδιάς. Η κοινωνία χρειάζεται κεφάλια, όχι καρδιές.

Κάποτε, κατά την επίσκεψή μου σε ένα πανεπιστήμιο στο Βαρανάσι, συζητούσα με έναν από τους πιο διάσημους λόγιους της Ινδίας εκείνη την εποχή, τον Δρ Χαζάρι Πρασάντ Ντβιβέντι. Προλόγιζε τη συνάντηση στην οποία θα μιλούσα, και ήταν επικεφαλής του Τμήματος Τεχνών. Τον ρώτησα: «Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί σας αποκαλούν “ο επικεφαλής”, και όχι “ο επικαρδίας;”»

Μου απάντησε, “Κάνεις παράξενες ερωτήσεις” – ήταν ένας πολύ ηλικιωμένος άντρας, τώρα έχει πλέον πεθάνει. Είπε, «Σε όλη τη ζωή μου κανείς ποτέ δεν με ρώτησε, “Γιατί σε αποκαλούν ‘επικεφαλής’, και όχι ‘επικαρδίας’;” Αλλά το σκέφτηκε· και είπε, “Υπάρχει κάτι σημαντικό στην ερώτησή σου. Επίσης με κάνεις να αναλογιστώ γιατί οι άνθρωποι δεν αποκαλούνται η καρδιά του φιλοσοφικού τμήματος, για παράδειγμα. Θα ήταν πιο αυθεντικό, πιο ουσιαστικό· αλλά αποκαλούνται επικεφαλής”.».

Η κοινωνία είναι χωρισμένη σε κεφάλια και σε χέρια. Έχετε προσέξει ότι οι εργάτες ονομάζονται χέρια; Οι φτωχοί άνθρωποι που εργάζονται με τα χέρια τους, οι χειρώνακτες εργάτες, ονομάζονται “χέρια”, και υπάρχουν άνθρωποι από πάνω τους, που ονομάζονται “κεφαλές”. Αλλά η καρδιά λείπει παντελώς· κανείς δεν ονομάζεται η “καρδιά”.

Έχει τεράστια σημασία όταν αρχίζετε να αισθάνεστε ένα σάλεμα στην καρδιά σας. επειδή η καρδιά σας είναι πολύ πιο πολύτιμη από το κεφάλι σας. Το κεφάλι σας είναι όλο δανεικό, δεν έχει τίποτε δικό του. Αλλά η καρδιά σας εξακολουθεί να είναι δική σας. Η καρδιά σας δεν είναι χριστιανική ή ινδουιστική, η καρδιά σας εξακολουθεί να είναι ενυπόστατη. Δεν έχει διαβρωθεί, ούτε έχει μολυνθεί. Η καρδιά σας εξακολουθεί να είναι αυθεντική.

Είναι ένα τεράστιο κβαντικό άλμα από το κεφάλι μέχρι την καρδιά. Ένα ακόμη βήμα, από την καρδιά στην ύπαρξη, και έχεις φτάσει οίκαδε, στο σπίτι, στην “πατρίδα”· το ταξίδι του προσκυνήματος έχει πλέον ολοκληρωθεί.

Κανείς δεν μπορεί να μετακινηθεί απευθείας από το κεφάλι στην ύπαρξη. Είναι δύο ξένοι· δεν συνδέονται μεταξύ τους. Δεν έχουν καν συστηθεί μεταξύ τους! Ούτε η ύπαρξή σας γνωρίζει τίποτε για το κεφάλι, ούτε και το κεφάλι σας γνωρίζει κάτι σχετικά με την ύπαρξη. Ζουν στο ίδιο σπίτι, αλλά είναι απολύτως ξένοι. Επειδή η λειτουργία τους είναι εντελώς διαφορετική, δεν συναντούνται ποτέ, δεν βρίσκονται ποτέ το ένα ενώπιον του άλλου.

Η καρδιά είναι η γέφυρα. Μέρος της καρδιάς γνωρίζει το κεφάλι, και μέρος της καρδιάς γνωρίζει την ύπαρξη. Η καρδιά είναι ένας ενδιάμεσος σταθμός. Στην κίνησή σας προς την ύπαρξη, η καρδιά θα είναι ο σταθμός διανυκτέρευσης.

Από την καρδιά θα μπορέσετε να δείτε κάτι από την ύπαρξη από το είναι αλλά όχι από το κεφάλι· γι’ αυτό οι φιλόσοφοι δεν γίνονται ποτέ μυστικιστές. Οι ποιητές γίνονται μυστικιστές, μεταμορφώνονται… οι ζωγράφοι, οι γλύπτες, οι χορευτές, οι μουσικοί, οι τραγουδιστές βρίσκονται πιο κοντά στην ύπαρξη.

Αλλά ολόκληρη η κοινωνία μας κυριαρχείται από το κεφάλι, επειδή το κεφάλι μπορεί να κερδίσει χρήματα. Είναι πολύ αποτελεσματικό· οι μηχανές είναι πάντοτε πιο αποτελεσματικές. Μπορεί να εκπληρώσει όλες τις φιλοδοξίες σας. Το κεφάλι ανατρέφεται από τα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά σας συστήματα, και ολόκληρη η ενέργειά σας αρχίζει να κινείται μέσα στα πλαίσια που βάζει αυτή, και προσπερνά την καρδιά.

Η καρδιά είναι το πιο σημαντικό πράγμα, επειδή είναι η πύλη προς την εσώτερη ύπαρξή σας, το είναι προς την αιώνια πηγή της ζωής σας. Θα ήθελα όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου να κάνουν τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν την καρδιά, να τους κάνουν πιο αισθητικούς, πιο ευαίσθητους: ευαίσθητους προς όλα όσα μας περιβάλλουν, την τεράστια ομορφιά, την τεράστια χαρά.

Αλλά η καρδιά δεν μπορεί να εκπληρώσει τις εγωιστικές επιθυμίες σας- αυτό είναι το πρόβλημα. Μπορεί να σας δώσει μια τεράστια εμπειρία αγάπης, μια αλχημική αλλαγή. Μπορεί να βγάλει το καλύτερο από μέσα σας στη διαυγέστερη και καθαρότερη μορφή του. Αλλά δεν μπορεί να βγάλει χρήματα, δύναμη, κύρος – και αυτά έχουν γίνει οι μόνοι στόχοι.

Συνεχίστε να κινείστε από το κεφάλι στην καρδιά σας, και μετά διακινδυνέψτε λίγο ακόμη, και κινηθείτε από την καρδιά στην ύπαρξη. Αυτή είναι το ουσιαστικό θεμέλιο της ζωής σας.

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ
OSHO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΛΙΟΣ