ΑΠΟ ΚΟΥΝΙΑ ΗΓΕΤΗΣ ΑΠΟ ΚΑΛΠΗ ΤΖΑΝΑΜΠΕΤΗΣ?

Έχετε σκεφτεί ποτέ αν κάποιος είναι γεννημένος ηγέτης, ή στην πορεία της ζωής του κατέληξε να είναι ηγέτης;
Αν ας πούμε ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Ναπολέοντας, ο Τσώρτσιλ, ο Μάο, ο Βενιζέλος, ο Κάστρο, ο Ντε Γκωλ, έγιναν ηγέτες στην πορεία της ζωής τους, ή είχαν εκείνο το κάτι από γεννησιμιού τους που τους έκανε να ξεχωρίσουν;
Τελικά το να είναι ηγέτης κάποιος (όχι απαραίτητα πολιτικός ηγέτης, ακόμη και διευθυντής σε εταιρία) πως εξηγείται;
Ή καλύτερα τι θα κάνει κάποιον άνθρωπο ηγέτη;
Διαβάστε και θα δείτε γιατί ο ηγέτης γεννιέται και δεν γίνεται…
Ένα γονίδιο. Υπεύθυνο για τους ανθρώπους που γεννιούνται ηγέτες είναι ένα γονίδιο.
Τουλάχιστον σε αυτό κατέληξαν Βρετανοί και Αμερικάνοι επιστήμονες, ανάμεσα τους και ο Ελληνο- αμερικάνος καθηγητής του Χάρβαρντ Νικόλας Χρηστάκης.
Το γονίδιο rs 4950, ή αλλιώς το ¨γονίδιο του ηγέτη¨ το οποίο όσοι άνθρωποι το έχουν, και ενεργοποιηθεί, τους
δίνει την τάση να ξεχωρίζουν από τους άλλους, να αναλαμβάνουν ευθύνες, να λαμβάνουν αποφάσεις και γενικά να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους.
Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον δρα Ζαν-Εμανουέλ Ντε Νεβ έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ηγεσίας «Leadership Quarterly»,
αφού ανέλυσαν δείγματα DNA από περίπου 4.000 δίδυμους ανθρώπους και συσχέτισαν το γενετικό προφίλ τους με βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, των διαπροσωπικών σχέσεων τους και της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους .
Από την έρευνα προέκυψε ότι το 25% των ηγετικών χαρακτηριστικών κάποιου θα μπορούσε να αποδοθεί σε γενετικά αίτια.
Και μπορεί οι επιστήμονες να τόνισαν ότι το να γίνει ηγέτης κάποιος είναι θέμα εμπειριών και μάθησης, όταν ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο γονίδιο σε όσους το έχουν, τότε πραγματικά κάποιος “εκτινάσσεται” και γίνεται ηγέτης.