Απαλλάσσεται ο Ι. Αγγελής για την κατηγορία παράβασης καθήκοντος

Απαλλακτικό για τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή είναι, όπως ήταν αναμενόμενο, το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος που του αποδόθηκε έπειτα από καταγγελία ότι δεν είχε παραλάβει στοιχεία των αμερικανικών αρχών σχετιζόμενα με πρόσωπο ερευνώμενο στην υπόθεση Novartis, στη Βιέννη το 2018.

Στο βούλευμά τους, οι εφέτες του αποφαίνονται ότι «ουδέποτε αρνήθηκε να παραλάβει, έστω και ανεπίσημα, έγγραφα στοιχεία ή στικάκι γιατί αυτά ουδέποτε προσφέρθηκαν», καθώς αποδέχθηκαν πλήρως την απαλλακτική εισήγηση του εισαγγελέα Εφετών, Γιώργου Οικονόμου. Ο εισαγγελέας έκρινε πως ο κ. Αγγελής κινήθηκε απολύτως υπηρεσιακά και θεσμικά, χωρίς τον παραμικρό δόλο ή σκοπό.

Ο Ιωάννης Αγγελής είχε διωχθεί για παράβαση καθήκοντος, έπειτα από μήνυση της τότε εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, η οποία υποστήριξε ότι ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία για λογαριασμό συγγενούς πολιτικού που ελέγχονταν από την Εισαγγελία Διαφθοράς για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, σε συνάντηση που είχαν Έλληνες εισαγγελείς Διαφθοράς με Αμερικανούς στη Βιέννη.

Ο Ιωάννης Αγγελής, τότε επόπτης των εισαγγελέων Διαφθοράς, ως επικεφαλής του κλιμακίου που μετέβη στη Βιέννη, καταγγέλθηκε πως δεν παρέλαβε στοιχεία που ανεπίσημα έθεσαν υπόψη του ελληνικού κλιμακίου, οι Αμερικανοί.

Η απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα Εφετών, Γιώργου Οικονόμου ανέφερε ότι στην επίμαχη συνάντηση της Βιέννης ο κ. Αγγελής «ουδέποτε αρνήθηκε να παραλάβει, έστω και ανεπίσημα, έγγραφα στοιχεία ή στικάκι γιατί αυτά ουδέποτε προσφέρθηκαν», κρίνοντας ότι «στικάκι ποτέ δεν υπήρχε» και πως δεν συντρέχει στο πρόσωπο του κ. Αγγελή «δόλος και σκοπός έτσι όπως απαιτεί του άρθρο 259 ΠΚ να παραβεί τα καθήκοντα της υπηρεσίας του και να βλάψει το κράτος, στοιχείο σοβαρότατο για έναν ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό».

Ο εισαγγελέας Εφετών, Γιώργος Οικονόμου στην εισήγησή του προς τους εφέτες που έκριναν την υπόθεση αναφέρει ότι ο Ιωάννης Αγγελής δεν αρνήθηκε τη συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές αλλά ζήτησε να τεθεί η όλη διαδικασία στο πλαίσιο της Εurojust και επιπλέον ότι κατά την επιστροφή από το εν λόγω ταξίδι ο αντεισαγγελέας είχε ενημερώσει σχετικά την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

ΕΠΙΣΗΣ ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Υπόθεση Novartis: Για άλλα δύο χρόνια παρατείνεται η ανωνυμία των προστατευόμενων μαρτύρων

Για άλλα δύο χρόνια θα παραμείνουν ως προστατευόμενοι μάρτυρες η “Αικατερίνη Κελέση” και “Μάξιμος Σαράφης”, με διάταξη που εξέδωσε η Οικονομική Εισαγγελία, λύνοντας τη διαφωνία που είχε προκύψει μεταξύ της ανακρίτριας του Ειδικού Δικαστηρίου που εξετάζει την υπόθεση του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της Εισαγγελέως.

Αρχικά η υπόθεση είχε παραπεμφθεί στο δικαστικό συμβούλιο, τα μέλη του οποίου έκριναν ότι δεν μπορούν να αποφασίσουν επί της ουσίας και διαβίβασαν την υπόθεση της άρσης ή μη της προστασίας μαρτύρων στην Οικονομική Εισαγγελία, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι” θα παραμείνουν στο πρόγραμμα προστασίας κατόπιν ελέγχου της συνδρομής των νομίμων και ουσιαστικών προϋποθέσεων και αιτιολογημένου αιτήματος της ΥΜΕ (Υπηρεσίας Προστασίας Μαρτύρων προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα».

Η “Αικατερίνη Κελέση” και ο “Μάξιμος Σαράφης”, έχουν εξεταστε από την ανακρίτρια, στον Άρειο Πάγο,υπό άκρα μυστικότητα και διατηρώντας την ανωνυμία τους.

Ο «Μάξιμος Σαράφης» ζήτησε και έγινε δεκτό, να μην προσέλθει στον Άρειο Πάγο αλλά να καταθέσει ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού χώρου της ΕΛΑΣ. Η «Αικατερίνη Κελέση» προσήλθε στο γραφείο της ανακρίτριας με ελαφρά αλλοίωση των χαρακτηριστικών της.

Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε την άποψη πως έπρεπε να καταθέσουν με τα πραγματικά τους στοιχεία, τονίζοντας ότι η προστασία των δύο μαρτύρων αφορά μόνο στην υπόθεση Novartis και όχι άλλες υποθέσεις.

Όπως είχε αναφέρει στην πρότασή της 46 σελίδων μεταξύ της έρευνας για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και της έρευνας για τις πρακτικές που εφάρμοζε η Νovartis δεν υπάρχει καμία συνάφεια, ούτε σε νομικό ούτε σε ουσιαστικό επίπεδο.

Ανέφερε μάλιστα η εισαγγελική λειτουργός ότι τα περί ουσιαστικής συνάφειας των δύο αυτών υποθέσεων αποτελούν «εφεύρημα και αυθαίρετη νομική κατασκευή».