Αντέχει η Αττική σε ένα μεγάλο σεισμό;

Είναι θωρακισμένα τα κτήρια της Αττικής από έναν μεγάλο σεισμό; Αυτό το ερώτημα μας απασχολεί και θα συνεχίσει να μας απασχολεί, από τη στιγμή που υπάρχουν μεγάλα κενά στην πληροφόρηση για την κατασκευή των κτηρίων, αλλά και επειδή παρά τις αιτήσεις για ελέγχους μετά από μεγάλες δονήσεις, πολλά κτίσματα παραμένουν ανέλεγκτα.

Το ερώτημα θα επανέρχεται πάντα, κάθε φορά μετά από έναν μεγάλο σεισμό που θα ταρακουνά την Αττική όπως ο πρόσφατος της Μαγούλας, ο οποίος προέρχεται από το ρήγμα της Πάρνηθας, όπως μας λέει ο σεισμολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της ΕΕ και της UNESCO, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Σε πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με τον κ. Παπαδόπουλο αναφορικά με το ρήγμα της Πάρνηθας, μάς είπε ότι η μελέτη του ρήγματος διαχρονικά κάνει τους σεισμολόγους να εκτιμούν κατά πάσα πιθανότητα ότι το μέγεθος πλησίον των 6 Ρίχτερ, είναι και το ανώτερο που μπορεί να δώσει το ρήγμα.

Πάντα, όμως, με κάθε επιφύλαξη γιατί η φύση είναι απρόβλεπτη, όπως λέει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, και τα 6 Ρίχτερ στα όρια της Αθήνας είναι ένα μεγάλο μέγεθος που μπορεί να προκαλέσει ζημίες στα επιβαρυμένα κτήρια. Αυτό το είδαμε, άλλωστε, και πρόσφατα στη Μαγούλα- και μάλιστα με μικρότερο μέγεθος.

Και φυσικά δεν μπορεί κανείς να είναι βέβαιος ότι δεν θα υπάρξουν σεισμοί με άλλο επίκεντρο.

Ο πρόσφατος σεισμός στην Αλβανία και η σεισμική δραστηριότητα στον δυτικό Αιγαίο που έγινε αισθητή και στην Αττική, αναζωπύρωσε, όπως γίνεται συνήθως, τις συζητήσεις για την σεισμική θωράκιση της χώρας.

Ο κ. Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών και ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, μιλώντας στο CNN Greece είπε ότι δεν θα πρέπει να παίρνουμε παράδειγμα από τις ζημιές στην Αλβανία και να μην κάνουμε σύγκριση με την Ελλάδα για το λόγο ότι στην Αλβανία οι κατασκευές γίνονταν με προδιαγραφές που εφαρμόζονται σε μη σεισμικές ζώνες. Γι αυτό και τόσες πολλές ζημιές. Ο τρόπος κατασκευής των κτηρίων στην Ελλάδα είναι βάση αυστηρού αντισεισμικού κανονισμού.

Στην Αλβανία ένα ακόμη πρόβλημα όπως μας είπε ο κ. Καρύδης είναι ότι λόγω της ταχείας ανάπτυξης του τουρισμού έχει γίνει δόμηση σε ακατάλληλα εδάφη που είτε είναι αμμώδη, είτε μπαζωμένα είτε σε έλη. Επισημαίνει ωστόσο ότι και στην Ελλάδα και στην Αττική εν προκειμένω, έχουμε και εμείς παρόμοιο πρόβλημα δόμησης σε ακατάλληλα εδάφη και γι αυτό ο κόσμος θα πρέπει να μην χτίζει και να μην αγοράζει σπίτια σε περιοχές που το έδαφος είναι μπαζωμένο και αυτό το διαπιστώνει συχνά όταν στις συγκεκριμένες περιοχές γίνονται πλημμύρες. «Η σεισμική καταστροφή με την πλημμύρα είναι αδέρφια» τονίζει ο κ. Καρύδης.

Η ευαλωτότητα των κτηρίων εξαρτάται κυρίως από το έτος κατασκευής κάτι το οποίο συνδέεται άμεσα με τον αντισεισμικό κανονισμό της κάθε περιόδου.

Το 70% των κτηρίων σήμερα είναι κατασκευασμένα με τους κατά περιόδους αντισεισμικούς κανονισμούς με πρώτο το 1959 και τελευταίο το 2012.

Όπως μας έλεγε ο κ. Λέκκας σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNN Greece, από τον σεισμό του 1999 κληρονομήσαμε προβλήματα αλλά αποκτήσαμε τεχνογνωσία την οποία εντάξαμε στους επομένους αντισεισμικούς κανονισμούς και σήμερα, ο αντισεισμικός κανονισμός στη χώρα μας είναι από τους καλύτερους. Ο κ. Λέκκας μας έλεγε ότι στην Αττική υπάρχουν περίπου 10.000 κατασκευές, οι οποίες δεν είναι μεν επικίνδυνες γιατί όλα τα κόκκινα είτε επιδιορθώθηκαν είτε κατεδαφίστηκαν, αλλά οι οποίες έχουν προβλήματα γιατί είτε δεν επιδιορθώθηκαν είτε επιδιορθώθηκαν με πλημμελή τρόπο.

Αναφέραμε παραπάνω ότι στην Αττική έχουν γίνει έλεγχοι σε 16.000 από τα 80.000 κτήρια δημοσίου συμφέροντος που θα έπρεπε να ελεγχθούν μετά το μεγάλο σεισμό της Πάρνηθας. Τι γίνεται όμως με τα κτήρια των ιδιωτών, τα χιλιάδες σπίτια; Ουδείς γνωρίζει και όπως μας λέει ο κ. Καρύδης για να μπορούμε να έχουμε μια καθαρή εικόνα.

«Aυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξει επιτέλους ένα μητρώο, μια ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίων στην οποία θα αναφέρεται όλο το ιστορικό οι τροποποιήσεις, ο τρόπος που χτίστηκε το κάθε κτήριο κτλ». Ο κ. Καρύδης μας είπε ότι αυτή είναι η πρότασή του από το 1981, η οποία συζητιέται όλα αυτά τα χρόνια.

Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίων αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2020 και εκτιμάται μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια θα ολοκληρωθεί ώστε να έχουμε ακριβή εικόνα όλων των κτηρίων της χώρας.
CNN.GR

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here