ΑΛΛΑΓΗ***Σπύρος Μπάνος Executive & Life Coach Mindfulness

ΑΛΛΑΓΗ!

Κάθε πρωί ξυπνάς και ακολουθείς μια αυτοματοποιημένη και υποσυνείδητη ρουτίνα που ονομάζεται συνήθειες, πλένεις τα δόντια σου, βλέπεις τα social media, ντύνεσαι, φτιάχνεις πρωινό, πηγαίνεις τουαλέτα, σκέφτεσαι τα προβλήματα σου, ξεκινάς τις δραστηριότητες σου, επικοινωνείς με ανθρώπους που σου δημιουργούν συναισθήματα και ούτω κάθε εξής

Αυτή η ρουτίνα επαναλαμβάνεται για μέρες, μήνες, χρόνια και μέσα από την επανάληψη γίνεται η προσωπικότητα σου που περιέχει, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές σου.

Υπάρχουν στιγμές στην ζωή σου που αντιλαμβάνεσαι ότι ετοιμάζεσαι να κάνεις κάποιο λάθος για τον εαυτό σου και τους άλλους, επειδή όμως η δύναμη της συνήθειας είναι τόσο δυνατή, λειτουργείς με τον αυτόματο πιλότο και συμπεριφέρεσαι λανθασμένα!

Η προσωπικότητα σου λοιπόν έχει δημιουργηθεί στο παρελθόν και το γνώριμο παρελθόν έχει γίνει το προβλέψιμο μέλλον.

Για αυτό τον λόγο είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνεις αλλαγές στην ζωή σου, γιατί το αύριο σου είναι η επανάληψη του χθες σου!

Εάν πιστεύεις ότι “έτσι γεννήθηκα εγώ και δεν αλλάζω γιατί αυτή είναι η προσωπικότητα μου και είναι γραμμένη στο dna μου”, η απλά εάν δεν γνωρίζεις με ποιο τρόπο να αλλάξεις τις συνήθειες σου, τότε θέλω να σου παρουσιάσω κάποιες πολύ χρήσιμες πληροφορίες.

Η επιστήμη της Γενετικής ορίζει κάποια χαρακτηριστικά σαν έμφυτα, γεγονός που σημαίνει ότι αυτά τα χαρακτηριστικά είναι αποτέλεσμα γενετικών παραγόντων που επηρεάζονται 100% από το dna και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να αλλάξουν κατά διάρκεια της ζωής, για παράδειγμα, το χρώμα των ματιών η σπάνιες γενετικές ασθένειες όπως είναι το σύνδρομο down.

Επίσης η Γενετική ορίζει κάποια άλλα χαρακτηριστικά σαν επίκτητα, αυτά τα χαρακτηριστικά είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αλλάξουν κατά την διάρκεια της ζωής, για παράδειγμα, η παχυσαρκία και η προσωπικότητα.
Η επιστήμη της Επιγενετικής έχει αποδείξει με μελέτες που έχουν γίνει σε μονοζυγωτικούς διδύμους που έχουν πανομοιότυπο dna, ότι η προσωπικότητα επηρεάζεται, διαμορφώνεται και αλλάζει από τον τρόπο ζωής.

Επίσης η επιστήμη της νευροπλαστικότητας έχει αποδείξει ότι σε οποιαδήποτε ηλικία και εάν βρίσκεται ο άνθρωπος έχει την δυνατότητα, αλλάζοντας τον τρόπο της σκέψης του να δημιουργήσει στον εγκέφαλο του νέες νευρωνικές συνάψεις και αυτό σημαίνει ότι ο κάθε άνθρωπος έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει μια νέα νοοτροπία με νέες συνήθειες.

Για να κάνω τα πράγματα πιο απλά και πιο ξεκάθαρα θα σου αναφέρω αυτό: αν κάτσεις σε ένα δωμάτιο μόνος σου, χωρίς κινητό, laptop και τηλεόραση και κλείσεις τα μάτια σου…, μετά από μερικές στιγμές, θα συμφωνήσεις μαζί μου, ότι αυτό που θα σε χαρακτηρίζει εκείνη την στιγμή είναι οι σκέψεις σου και αυτές οι σκέψεις δημιουργούν τις πράξεις σου, εάν λοιπόν επιχειρήσεις να αλλάξεις αυτές τις σκέψεις, τότε ίσως πραγματικά να μπορέσεις να αλλάξεις τις συνήθειες σου.

Παρατήρησε τις σκέψεις σου
Κάθε μέρα πριν ξεκινήσεις την μέρα σου κάτσε για μερικά λεπτά μόνος σε ένα δωμάτιο, κλείσε τα μάτια, πάρε μερικές χαλαρές αναπνοές και απομάκρυνε τις σκέψεις κριτικής που έρχονται στο μυαλό σου και σου λένε δεν μπορείς, δεν πρέπει, δεν θα τα καταφέρεις, δεν είσαι αρκετά καλός κτλ και στην συνέχεια σκέψου τις αλλαγές που επιθυμείς να κάνεις στην ζωή σου.

Άλλαξε την Ιστορία

Άλλαξε την ιστορία που λες στον εαυτό σου που προέρχεται από το παρελθόν χωρίς να σου δίνει καμία δυνατότητα επιλογής και έχει πάντα τα ίδια αποτελέσματα.Ξεκίνησε να περιγράφεις την ιστορία της ζωής σου με μια νέα οπτική που θα έχει την δυνατότητα πολλαπλών επιλογών για το μέλλον.
Βίωσε το Συναίσθημα

Βίωσε το συναίσθημα που θα έχεις εάν πραγματοποιήσεις αυτές τις αλλαγές, μέσα από το συναίσθημα εκπαιδεύεις το σώμα σου να αρχίζει να βιώνει αυτές τις αλλαγές σαν να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.
Εισαι οι πράξεις σου

Η σκέψη σου γίνεται πράξη και είναι η καθημερινή πρακτική αυτή που θα σε οδηγήσει στην επίτευξη του στόχου, προγραμμάτισε την ρουτίνα που χρειάζεται να ακολουθήσεις καθημερινά για να πραγματοποιήσεις την αλλαγή που θέλεις στην ζωή σου.

Σπύρος Μπάνος
Executive & Life Coach
Mindfulness