Αλέξης Ζορμπάς

Αλέξης Ζορμπάς

Ο ήρωας του μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη Αλέξης Ζορμπάς ήταν υπαρκτό πρόσωπο, και κομμάτι της ζωής του Καζαντζάκη, μόνο που το πραγματικό όνομά του ήταν Γεώργιος Ζορμπάς. Είχε γεννηθεί το 1865 στον Κολινδρό της Πιερίας από πλούσιο τσέλιγκα.

Μα ο ατίθασος χαρακτήρας του τον έφερε στο στόχαστρο των Τούρκων και άρχισε η περιπλάνησή του.

Πολυτάραχη η ζωή του, συγκίνησε τον σπουδαίο Καζαντζάκη ο οποίος γνωρίστηκε μαζί του στο Άγιο Όρος, όταν ο Ζορμπάς, μετά τον θάνατο της γυναίκας του –και ήδη πατέρας εφτά παιδιών (είχε αποκτήσει δώδεκα, αλλά τα υπόλοιπα πέθαναν νωρίς)– αποφάσισε να μονάσει, το 1915.

Αυτή η γνωριμία με τον σπουδαίο συγγραφέα τον έκανε για άλλη μια φορά να αλλάξει γνώμη, αφού έφυγαν μαζί για τη Μάνη, όπου επιδόθηκαν σε επιχειρήσεις εξόρυξης κάρβουνου – προσπάθεια που διήρκεσε δύο χρόνια για να περάσει τελικά στην αποτυχία.

Δύο χρόνια μετά, ο Ζορμπάς δέχθηκε την πρόταση του Καζαντζάκη να έρθει στην Αθήνα, προκειμένου να τον βοηθήσει στην αποστολή που ανέλαβε να μεταβούν στον Καύκασο για τον επαναπατρισμό 100.000 Ελλήνων (150.000 αναφέρει ο Καζαντζάκης ότι επέστρεψαν στην Ελλάδα) που κινδύνευαν μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση. Μετά την επιτυχία της αποστολής, οι δυο τους δεν ξανασυναντήθηκαν ποτέ.

Ο Ζορμπάς έφυγε για τη Σερβία το 1926, όπου επανέλαβε την προσπάθειά του με τα ορυχεία, ενώ παντρεύτηκε δεύτερη φορά και απέκτησε κι άλλα παιδιά. Το 1941, με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο να πνίγει τα Βαλκάνια, δεν άντεξε τη ναζιστική σκλαβιά και τη φτώχεια –αφού οι Γερμανοί κατέσχεσαν το ορυχείο του– κι έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών. Ο τάφος του βρίσκεται στο νεκροταφείο των Σκοπίων «Μπούτελ».

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος ήταν δισέγγονος του «Αλέξη»-Γιώργου Ζορμπά και ανιψιός της Γαλάτειας Καζαντζάκη και της Έλλης Αλεξίου.
FAIRY