Γερμανός φυσικός, τιμημένος με βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1921. Υπήρξε μία από τις πιο δημιουργικές διάνοιες στην ιστορία της ανθρωπότητας και άνοιξε νέους δρόμους στην επιστήμη.
Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν (Albert Einstein) γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1879 στο Ουλμ της Γερμανικής Αυτοκρατορίας από εβραίους γονείς: τον επιχειρηματία Χέρμαν Αϊνστάιν (1847-1902) και την Παουλίνε Κοχ (1858-1920), μία αξιόλογη πιανίστρια, που έστρεψε από νωρίς τον γιο της στην κλασική μουσική. Σε ηλικία 5 ετών, ο μικρός Αλβέρτος ξεκίνησε μαθήματα βιολιού και μέχρι το τέλος της ζωής του δεν αποχωριζόταν το αγαπημένο του όργανο.
Το 1948 διαγνώστηκε με ανεύρυσμα αορτής και η εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε δεν έλυσε το πρόβλημα. Η υγεία του έβαινε διαρκώς επιδεινούμενη. Όταν το ανεύρυσμα παρουσιάστηκε και πάλι αρνήθηκε νέα χειρουργική επέμβαση, δηλώντας ότι προτιμούσε να φύγει από τη ζωή όταν έλθει η ώρα του. Αυτό συνέβη στις 18 Απριλίου 1955, στο νοσοκομείο του Πρίνστον.
Ένα από τα σημαντικότερα μυαλά στην ανθρώπινη ιστορία, αλλά και εκκεντρική ιδιοφυΐα ήταν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν. Μήπως αν ακολουθούσαμε τις συνήθειές του, επωφελούμασταν κι εμείς από αυτές;
10 ώρες ύπνου και μια σιέστα ενός δευτερολέπτου
Είναι αλήθεια ότι ο ύπνος είναι ευεργετικός για τον εγκέφαλο και ο Αϊνστάιν το ήξερε καλά, γι’ αυτό και κοιμόταν 10 ολόκληρες ώρες. Συνήθιζε ακόμη να παίρνει έναν υπνάκο διάρκειας 1 μόλις δευτερολέπτου! Για να το πετύχει αυτό, σύμφωνα με κάποιες διαδόσεις, ξάπλωνε στην πολυθρόνα του, κρατώντας ένα μεταλλικό πιάτο κι ένα κουτάλι στα χέρια του. Μόλις του έπεφτε το κουτάλι απ’ το χέρι ο ήχος που έκανε πάνω στο μέταλλο τον ξυπνούσε. Οι μεγαλύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις στην ανθρώπινη ιστορία, όπως ο περιοδικός πίνακας, η αποκωδικοποίηση του DNA , λέγεται ότι ήρθαν στο μυαλό των δημιουργών τους ενώ κοιμόταν. Πηγή έμπνευσης για τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν μάλιστα, φημολογείται ότι ήταν ένα όνειρο, όπου είχε δει αγελάδες που πάθαιναν ηλεκτροπληξία! Έχουν βάση όμως όλα αυτά;
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λούμπεκ στη Γερμανία διεξήγαν ένα πείραμα, όπου διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν κοιμηθεί περισσότερο από τους άλλους είχαν καλύτερες επιδόσεις και βελτιωμένη μνήμη.
Μόλις κοιμηθούμε ο εγκέφαλός μας διέρχεται από κύκλους ύπνου διάρκειας 90-120 λεπτών, καθώς επίσης από τη φάση REM που μέχρι πρότινος οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι παίζει πρωταρχικό ρόλο στη μάθηση και τη μνήμη. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί πλήρως, δηλώνει ο Στιούαρτ Φόγκελ, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οττάβα.
Ο μη-REM ύπνος χαρακτηρίζεται από χιλιάδες εξάρσεις της δραστηριότητας του εγκεφάλου, διάρκειας λίγων μόλις δευτερολέπτων, που ονομάζονται υπνικές άτρακτοι. Όσο περισσότερο κοιμάται κανείς τόσο περισσότερες υπνικές ατράκτους θα έχει, λέει ο Φόγκελ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο περισσότερος ύπνος είναι πάντα ωφέλιμος.
Οι άνθρωποι με περισσότερες υπνικές ατράκτους, όπως ο Αϊνστάιν, τείνουν να έχουν ρέουσα νοημοσύνη, δηλαδή την ικανότητα να λύνουν προβλήματα, να χρησιμοποιούν περισσότερο τη λογική, και ν’ αναγνωρίζουν σχήματα. «Δεν είναι καλοί όμως στην απομνημόνευση γεγονότων και στοιχείων, πράγμα το οποίο κολλάει με την απέχθεια που είχε ο Αϊνστάιν για το συνήθη τρόπο εκπαίδευσης», προσθέτει ο Φόγκελ.
Καθημερινός περίπατος
Ο καθημερινός περίπατος ήταν μια συνήθεια που ο Einstein ακολουθούσε με θρησκευτική ευλάβεια, όπως και ο πατέρας της θεωρίας της εξέλιξη των ειδών, Δαρβίνος.
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το περπάτημα ειδικά σε εξωτερικούς χώρους ενισχύει τη μνήμη, τη δημιουργικότητα και βελτιώνει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.
Το να τρώμε μακαρόνια
Φυσικά δεν είναι ξεκάθαρο ότι τα μακαρόνια ήταν αυτό που έκανε το μυαλό του Αϊνστάιν τόσο ξεχωριστό αλλά υπάρχει μια σχετική διαδικτυακή φήμη.
Τα σάκχαρα μπορούν να αποτελέσουν πηγή τόνωσης του εγκεφάλου επομένως 25 γραμμάρια υδατανθράκων που αντιστοιχούν σε μισή μερίδα μακαρόνια μπορεί να αποδειχθούν ωφέλιμα. Αν όμως το παρακάνει κανείς τρώγοντας το διπλάσιο αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την σκέψη του, λέει ο ψυχολόγος Λέι Γκίμπσον.
Το κάπνισμα πίπας
Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος είναι γνωστές σήμερα αλλά ο Αϊνστάιν ήταν μανιώδης καπνιστής και πίστευε, ότι τον βοηθούσε στο να ακολουθεί μια πιο αντικειμενική κρίση στις διαπροσωπικές του σχέσεις. Μάζευε ακόμη και τις γόπες από το δρόμο κι άδειαζε το λιγοστό καπνό μέσα στην πίπα του.
Σήμερα είναι αποδεδειγμένο ότι το κάπνισμα συνδέεται με μια σειρά ασθενειών όπως ο καρκίνος των πνευμόνων. Επομένως, μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς ότι ο Αϊνστάιν ήταν απλά έξυπνος και το κάπνισμα είχε καμία σχέση με την ευφυΐα του.
Υπάρχει όμως ένα μυστήριο γύρω από το κάπνισμα καθώς 15ετής έρευνα που διεξήχθη σε δείγμα 20.000 εφήβων στις ΗΠΑ και παρακολουθούσε την εξέλιξή τους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά με υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης, ξεκίνησαν το κάπνισμα με εντονότερους ρυθμούς στην ενήλικη ζωή τους σε σχέση με τους υπολοίπους. Οι επιστήμονες δεν μπορούν δώσουν καμία εξήγηση σε αυτό αλλά δε φαίνεται να ισχύει παντού. Στο Ηνωμένο Βασίλειο π.χ οι καπνιστές συνήθως έχουν χαμηλότερο IQ.
Το να μην φοράμε κάλτσες
Από τη λίστα με τις παραξενιές του Αϊνστάιν δε θα μπορούσε να λείπει η απέχθειά του προς τις κάλτσες. Σε γράμμα προς τη σύζυγό του Έλσα ανέφερε χαρακτηριστικά : «Όταν ήμουν νέος, κατάλαβα ότι το δημιουργείται πάντα τρύπα στις κάλτσες στο σημείο του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού κι έτσι σταμάτησα να φοράω κάλτσες».
Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/1248
© SanSimera.gr