«Αιχμές» ΥΕΘΑ για την δημοκρατική οπισθοδρόμηση μεταξύ μελών του NATO

Ο ΥΕΘΑ κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε σήμερα, Τρίτη 11 Μαΐου 2021, σε διαδικτυακή εκδήλωση του “Center for Strategic and International Studies” (CSIS), το οποίο θεωρείται ως μία από τις πλέον σημαντικές «δεξαμενές σκέψεως» των ΗΠΑ.

Κατά την συζήτηση ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στους λόγους που τροφοδοτούν αυτή την αυξανόμενη αστάθεια και στις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει η χώρα μας, σε συνεργασία με περιφερειακούς εταίρους και Συμμάχους, για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της και συνθηκών που θα διασφαλίσουν την ανάπτυξη και την ευημερία των χωρών της.

Όπως τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή αποτελεί η επίλυση των διαφορών με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών, ειδικότερα της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Αιχμές» κατά της Άγκυρας
Η διεύρυνση και εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος – ΗΠΑ αποτέλεσε, επίσης, θέμα συζήτησης, όπου υπογραμμίστηκαν ο στρατηγικός χαρακτήρας της αμυντικής συνεργασίας προς όφελος των δύο χωρών, της Συμμαχίας και της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στον τομέα ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού των δυνατοτήτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο στο πλαίσιο της προάσπισης της εθνικής κυριαρχίας όσο και στη συνεισφορά τους στην αμυντική και αποτρεπτική θωράκιση του ΝΑΤΟ.

Υπογράμμισε πώς η Συμμαχία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση μεταξύ των μελών της και να στηρίξει πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την πολιτική συνοχή του ΝΑΤΟ και θα διακηρύξουν εκ νέου την προσήλωσή της στις αρχές της ειρήνης, δημοκρατίας, αλληλεγγύης και ενότητας.

onalert.gr