Άγγελοι Ελέους ή Θανάτου… τουτέστιν γιατροί serial killers

Άγγελοι Ελέους ή Θανάτου… τουτέστιν γιατροί serial killers
Eπιμέλεια κειμένου:
Μαρία-Φιλομήλα Κερεμέζη
Εκπαιδευτικός, MSc Forensic Psychology, Mέλος του ΚΕ.ΜΕ

Αν εξετάσουμε την λίστα των κατά συρροή δολοφόνων παγκοσμίως, θα διαπιστώσουμε έκπληκτοι, ότι την πρώτη θέση κατέχουν οι γιατροί, με δεύτερους –και με μικρή διαφορά- τους νοσηλευτές.
Οι δολοφόνοι του ιατρικού τομέα ονομάζονται άγγελοι του ελέους ή του θανάτου και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με τα κίνητρά τους, χωρίς να αποκλείεται η ύπαρξη περισσότερων από ένα.
• Αρχικά, υπάρχουν οι σαδιστές που σκοτώνουν, γιατί ευχαριστιούνται τη δύναμη που έχουν πάνω στον αβοήθητο ασθενή και την εξουσία που τους δίνει το γεγονός ότι μπορούν να αποφασίσουν για τη ζωή ή το θάνατό του.
• Στη συνέχεια, έχουμε τους πιο «ευαίσθητους», που σκοτώνουν τους ασθενείς για να τους γλιτώσουν από τη μιζέρια τους. Έχουν την ιατρική γνώση να καταλάβουν την κατάσταση του ασθενούς και τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν αν ο τελευταίος έχει ελπίδες ανάρρωσης ή αν απλά βασανίζεται μέχρι να πεθάνει φυσικά.
• Τέλος, έχουμε και τους «ήρωες», που με διάφορους τρόπους θα διακινδυνεύσουν τη ζωή του ασθενούς, προκειμένου να τον «σώσουν» και να εισπράξουν τις επευφημίες και τον έπαινο συναδέλφων και συγγενών. Αυτή η κατηγορία είναι μάλλον μια κατηγορία «κατά λάθος» δολοφόνων, αφού το κίνητρό τους είναι πρώτα το «Μπράβο που τον/την έσωσες» και μετά το «Μπράβο για την προσπάθεια». Ευτυχώς έχουν πολλά υποψήφια θύματα στο νοσοκομείο, οπότε, αν η απόπειρα ανάνηψης δεν πετύχει, απλά προχωράνε στον επόμενο.

UNITED KINGDOM – CIRCA 2003: Police monitoring a suspect at the time of Jack the Ripper, London, 1888, engraving. England, 19th century. (Photo by DeAgostini/Getty Images)

Ο Jack the Ripper, ο περιβόητος Αντεροβγάλτης του 1888 στο Λονδίνο, δράστης πέντε δολοφονιών που δεν έχουν ακόμη διαλευκανθεί, εικάζεται ότι ήταν μέλος της ιατρικής κοινότητας, αν και δεν έχουν υπάρξει αδιάσειστες αποδείξεις.
Παρόμοιες με τις δολοφονίες του Αντεροβγάλτη, ήταν και εκείνες που έγιναν στο Cleveland του Ohio, στη δεκαετία του 1930. Εκεί ο βασικός ύποπτος ήταν ένας ψυχωτικός, ο Gaylord Sundheim, ο οποίος είχε σπουδάσει ιατρική.
Η Beverley Allitt είναι επίσης μια από τις γνωστές υποθέσεις κατά συρροή δολοφόνου σε ιατρικό επάγγελμα. Καταδικάστηκε σε 13 φορές ισόβια για τη δολοφονία και απόπειρα δολοφονίας δεκάδων παιδιών στη Βρετανία το 1991 και επί του παρόντος κρατείται σε Νοσοκομείο Υψίστης Ασφάλειας του Νότινγχαμ σε ειδική ψυχιατρική πτέρυγα. Η μέθοδός της ήταν η εξής: έκανε ένεση ινσουλίνης στα παιδιά προκαλώντας τους καρδιακή ανακοπή και, στη συνέχεια, έκανε απόπειρες ανάνηψης.

Ο «Dr Death», όπως ονομάστηκε αφού αποκαλύφθηκαν τα εγκλήματά του, επίσης δρούσε στη Βρετανία από το 1975 έως και το 1998. Χορηγούσε διάφορα ενέσιμα φάρμακα στους ασθενείς του και, στη συνέχεια, παραποιούσε τα ιατρικά έγγραφα, ώστε να μην κινήσει υποψίες. Παρ’ όλα αυτά, οι συνάδελφοί του παρατήρησαν, πως οι θάνατοι των ασθενών του είχαν σημειώσει ραγδαία αύξηση και ξεκίνησε έρευνα, η οποία αποκάλυψε τα ψευδή έγγραφα και την πραγματική αιτία θανάτου των ασθενών του. Ο Shipman εμπίπτει στην κατηγορία του σαδιστή, αφού κανένα από τα θύματά του δε βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση -η δολοφονία τους ήταν το χόμπι του.
Ο Donald Harvey έδρασε στην Αμερική από το 1970 μέχρι και το 1987, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 37 θύματα.

Ξεκίνησε να δολοφονεί ασθενείς του σε διάφορους οίκους ευγηρίας, στους οποίους εργάστηκε από την ηλικία των 18 με τη δικαιολογία, ότι ήθελε να απαλύνει τον πόνο τους. Ο Harvey χρησιμοποίησε διάφορες μεθόδους για να σκοτώσει τους ασθενείς του: δηλητηρίαση, ασφυξία με μαξιλάρι ή πλαστικό περιτύλιγμα, ασφυξία που προκλήθηκε μέσω του μηχανήματος οξυγόνου.

Για το τέλος, άφησα ακόμα μία γυναίκα, η οποία αντλούσε σεξουαλική ικανοποίηση από τις δολοφονίες της.

Η Toppan έδρασε από το 1887 έως και το 1991 στην Αμερική, δολοφονώντας τους ασθενείς της με ενέσεις μορφίνης και ατροπίνης. Ξεκίνησε τη δολοφονική της καριέρα στα 26 της χρόνια, και, όπως δήλωσε η ίδια, ήθελε να σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από οποιονδήποτε άλλον. Όσον αφορά τους ασθενείς της, η ίδια παραδέχτηκε πως, αφού τους χορηγούσε τις θανάσιμες ενέσεις, ξάπλωνε μαζί τους στο κρεβάτι, καθώς αυτό της προσέφερε σεξουαλική ικανοποίηση.

Βιβλιογραφία :
Wikipedia – Angel of mercy (criminology) https://en.wikipedia.org/wiki/Angel_of_mercy_(criminology)
people.com – Doctors and Nurses Who Kill: Genene Jones, Charles Cullen and More Who Preyed on Their Patients and Others https://people.com/crime/doctors-and-nurses-who-kill-gallery-2/