ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΝΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣ*ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1924!

Ο Νίκος Ρίζος ήταν ο διασημότερος κοντός, υψηλού όμως ταλέντου, ο οποίος πέρασε από το ελληνικό θέατρο. Γεννήθηκε στην Πέτα Άρτας στις 30 Σεπτεμβρίου 1924 και πέθανε στις 20 Απριλίου 1999 ενώ η αίσθηση του χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός του, έγιναν η αιτία για να βρίσκει όλο και περισσότερους ρόλους κομμένους και ραμμένους στα μέτρα του. Παρά το ύψος του, ο ηθοποιός είχε μεγάλη αυτοπεποίθηση με τις γυναίκες και για αυτό είχε πολλές επιτυχίες.

Η μεγαλύτερη του επιτυχία, όμως, ήταν ο έρωτας του για την Έλσα Ρίζου, ο οποίος κράτησε 40 ολόκληρα χρόνια. Μετά τους χώρισε ο θάνατος.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν στη σχολή Ζουρούδη και από την πρώτη στιγμή ο Νίκος Ρίζος ένιωσε μια έντονη έλξη για την ηθοποιό. Σε συνέντευξη του στον Θανάση Λάλα, ο Νίκος Ρίζος χρόνια μετά, θα παραδεχτεί:

Γνώρισα την Έλσα στη Σχολή Ζουρούδη. Σπουδαίο ταλέντο, χορεύτρια και πάρα πολύ όμορφη κοπέλα. Όταν την πρωτοείδα, είπα στη γυναίκα του Φωτόπουλου: «Ρε Μαργαρίτα, τη βλέπεις αυτή την κοπέλα που μοιάζει με την Τζίλντα;». Είχε το μαλλί όπως το είχε η Ρίτα Χέιγουορθ. Λέω: «Αυτή θα είναι η αυριανή μου γυναίκα».
«Αϊντε να χαθείς, ρε σαχλέ» μου λέει η Μαργαρίτα. «Δεν ντρέπεστε κι εσύ κι ο Γκιωνάκης…».

Μέσα στην ίδια σεζόν πήγα και τη ζήτησα. Ερχότανε η μάνα της, την έφερνε και την έπαιρνε. Πιάνω λοιπόν τη μάνα της αποβραδίς και της λέω: «Πάμε να φάμε;». Πήγαμε, φάγαμε και εκεί της το ξεφούρνισα: «Θα παντρευτώ την κόρη σου!». Δεν είχαν αντίρρηση οι άνθρωποι. Άλλωστε ήμουν πολύ αποφασισμένος, δεν έπαιζα. Ετσι ήμουν σε όλα… Ορμητικός, αν ήθελα κάτι. Δεν σταματούσα. Και όταν έφυγα από τους θιασάρχες όπου δούλευα, πάλι ορμητικός ήμουνα».

Οι γονείς της Έλσας έδωσαν τη συγκατάθεσή τους και σύντομα το ζευγάρι παντρεύτηκε.
Η Έλσα πήρε το επίθετο του συζύγου της και με αυτό έγινε γνωστή στον κινηματογράφο, καθώς έπαιξε σε περίπου 30 ταινίες, πολλές από αυτές στο πλευρό του, ερμηνεύοντας σχεδόν πάντα δεύτερους ρόλους. Οι δυο τους θα αποκτήσουν ένα γιο, τον Κωνσταντίνο.

Έντεκα χρόνια μετά το χαμό του Νίκου Ρίζου, η Έλσα Ρίζου θα πει σε συνέντευξη της σε τηλεοπτική εκπομπή

Εγώ δεν τον ερωτεύτηκα, αγάπησα αμέσως όλα τα χαρίσματά του. Ποτέ δεν τον είδα κοντό. Ήταν τόσο ψηλός σε αισθήματα που το κάλυπτε. Εμπιστευόμουν τυφλά τον Νίκο. Δεν το έχω ξεπεράσει ακόμα, είναι πολύ νωπό για μένα να ξεπεράσω αυτόν τον άνθρωπο που αναπνέαμε μαζί 40 χρόνια. Μετά τον θάνατό του δεν μπορούσα να δω τις ταινίες που παίζαμε.