“Αφεντικό, ένα πράγμα είναι λάθος σ’ εσένα. Σκέφτεσαι πολύ. Έλα μαζί μου.” (OSHO)

Μια μέρα, ο Ζορμπάς λέει στο αφεντικό του, που ήταν ο ίδιος ο Καζαντζάκης: “Αφεντικό, ένα πράγμα είναι λάθος σ’ εσένα. Σκέφτεσαι πολύ. Έλα μαζί μου.”

Ήταν μια νύχτα με πανσέληνο και ο Καζαντζάκης έκανε πως δεν ήθελε, αλλά ο Ζορμπάς επέμενε και τον τράβηξε μέχρι την παραλία κι εκεί άρχισε να χορεύει και να τραγουδάει. Και είπε στον Καζαντζάκη: “Προσπάθησε! Πήδα! Αν δεν μπορείς να χορέψεις, κάνε κάτι!” Και με την ενέργεια του Ζορμπά και τη δόνησή του, ο Καζαντζάκης άρχισε να χορεύει. Για πρώτη φορά στη ζωή του, ένιωσε πως ήταν ζωντανός.

..

Ο Ζορμπάς είναι τρομακτικά όμορφος. Ο Καζαντζάκης τον στέλνει να αγοράσει μερικά πράγματα από την πόλη κι εκείνος τα ξεχνάει όλα. Πίνει, πηγαίνει στις πόρνες και απολαμβάνει τη ζωή και μια στο τόσο θυμάται πως έχουν περάσει κάμποσες μέρες κι ακόμα έχει χρήματα. Αν δεν τελειώσουν τα χρήματα, πώς μπορεί να γυρίσει; Το αφεντικό θα έχει θυμώσει πολύ, μα εκείνος δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Είναι δικό του πρόβλημα.
Και μετά από τρεις βδομάδες επιστρέφει -και είχε φύγει μόνο για τρεις μέρες- και δεν έχει φέρει τίποτα απ’ αυτά που πήγε ν’ αγοράσει.

Και έρχεται με ένα σωρό ιστορίες. “Τι ωραίο που ήταν το ταξίδι! Έπρεπε να έχεις έρθει μαζί μου! Και τί ωραίο κρασί!”

Και το αφεντικό είπε: “Και με τα πράγματα τι έγινε; Κάθομαι εδώ και βράζω, εδώ και τρεις βδομάδες!”

Και λέει ο Ζορμπάς: “Όταν υπάρχει γύρω σου τόση ομορφιά, ποιος νοιάζεται για τα μικροπράγματα; Κόψε απ’το βδομαδιάτικό μου και θα πάρεις πίσω τα χρήματα. Και να είσαι ευχαριστημένος που ξαναγύρισα. Την επόμενη φορά, όταν θα ξαναπάω, θα φέρω ό,τι χρειαζόμαστε.”

Ολόκληρη η ζωή του Ζορμπά είναι η ζωή της απλής σωματικής απόλαυσης, χωρίς καμιά αγωνία, χωρίς καμιά ενοχή, χωρίς ανησυχία για την αμαρτία και την αρετή.

Θα ήθελα αυτόν τον άνθρωπο, το Ζορμπά να είναι ζωντανός μέσα σε κάθε άνθρωπο, γιατί είναι η φυσική σου κληρονομιά.

Φτάνει να μη σταματήσεις στο Ζορμπά.
Ο Ζορμπάς είναι μόνο η αρχή.

Αργά ή γρήγορα, αν επιτρέψεις στο Ζορμπά να αναπτυχθεί εντελώς, θ’ αρχίσεις να σκέφτεσαι για κάτι καλύτερο, κάτι υψηλότερο, κάτι σπουδαιότερο.

Στην πραγματικότητα, δεν θα το σκέφτεσαι απλώς, αλλά θα προκύψει από τις εμπειρίες σου, γιατί αυτές οι μικρές εμπειρίες θα γίνουν βαρετές.

Ο ίδιος ο Βούδας έγινε Βούδας επειδή έζησε τη ζωή του Ζορμπά. Όταν χόρτασε το Ζορμπά, άρχισε να αναζητά το Βούδα.

Δεν μπορούν όλοι να γίνουν Βούδες και ο βασικός λόγος είναι ότι δεν έχουν ζήσει το Ζορμπά.

Ζήσε το Ζορμπά εντελώς και θα μπεις με φυσικότητα στη ζωή του Βούδα.

Απόλαυσε το σώμα σου, απόλαυσε τη φυσική σου παρουσία. Δεν υπάρχει καμιά αμαρτία σ’ αυτό. Πίσω του, κρύβεται η πνευματικότητά σου, το πνευματικό σου άνθισμα.

Όταν κουραστείς από τις σωματικές απολαύσεις, μόνο τότε θα ρωτήσεις: “Υπάρχει τίποτα περισσότερο;”

Αυτή η ερώτηση δεν μπορεί να είναι διανοητική, πρέπει να είναι υπαρξιακή. “Υπάρχει τίποτα περισσότερο;” Και, όταν η ερώτηση είναι υπαρξιακή, θα βρεις μέσα σου πολλά περισσότερα.

Υπάρχει κάτι πολύ περισσότερο. Ο Ζορμπάς είναι μόνο η αρχή.

Όταν σε κυριεύσει ο βούδας, η αφυπνισμένη ψυχή, τότε θα ξέρεις ότι η απόλαυση δεν είναι ούτε καν η σκιά. Υπάρχει τόση ευδαιμονία! Αυτή η ευδαιμονία δεν είναι εναντίον της απόλαυσης. Στην πραγματικότητα, η απόλαυση σε έφερε στην ευδαιμονία.

Δεν υπάρχει διαμάχη ανάμεσα στο Ζορμπά και το Βούδα. Ο Ζορμπάς είναι το βέλος. Αν το ακολουθήσεις σωστά, θα φτάσεις στο Βούδα.