9 λόγοι για να υιοθετήσετε ένα ηλικιωμένο ζωάκι

Τα ηλικιωμένα είναι πιο ήρεμα
Ένα μικρό ζωάκι θέλει μεγάλη φροντίδα όλη μέρα. Αν ο δικός σας χρόνος είναι περιορισμένος, η καλύτερη λύση θα ήταν να αφήσετε κατά μέρους την ηλικία. Και να επιλέξετε ένα μεγαλύτερο που θα έχει λιγότερες απαιτήσεις. Και που δεν θα γυρνάτε πίσω στο σπίτι και θα βρίσκετε ένα βομβαρδισμένο τοπίο.

Τα μεγάλα σκυλιά είναι πιο ήρεμα και πιο καλόβολα. Συνήθως δεν κάνουν ζημιές και δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις. Είναι, με άλλα λόγια, η ιδανική παρέα για όλους.

2. Όμως μπορεί να γίνουν εξίσου δραστήρια

Το ότι είναι πιο ήρεμα δεν σημαίνει ότι δεν τους αρέσει να κάνουν πράγματα. Υπάρχουν πολλά ηλικιωμένα που τρελαίνονται να μαθαίνουν πράγματα, να πηγαίνουν τις βόλτες τους και να παίζουν. Αν ένα μεγάλο ζωάκι δεν έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, θα δείτε ότι χαίρεται τη ζωή το ίδιο με ένα μικρό. Για να μη σας πούμε και καλύτερα.

3. Μπορείτε να διδάξετε σε ένα μεγάλο σκύλο νέα πράγματα

Τα σκυλιά δεν είναι ποτέ μεγάλα για να μάθουν καινούργια πράγματα. Μπορούμε λοιπόν να τους διδάξουμε ό,τι θέλουμε και να δείξουν τον ίδιο ενθουσιασμό που θα έδειχνε ένα μικρό. Και επειδή είναι λιγότερο ανυπόμονα και με περισσότερη υπομονή, θα το μάθουν και πιο εύκολα.

4. Τα νεαρά σκυλιά μπορούν να μάθουν από τα μεγάλα

Όπως γίνεται με τα μικρά παιδιά, έτσι και με τα ζώα, το ένα μαθαίνει από το άλλο. Ένα ηλικιωμένο σκυλί μπορεί να διδάξει τα πάντα σε ένα μικρότερο. Και το μικρότερο να τα μάθει καλύτερα από εκείνο παρά από εσάς. Τι μπορεί να μάθει το μικρό; Πώς θα συμπεριφερθεί με τους ανθρώπους αλλά και με τα άλλα σκυλιά. Πώς θα είναι πιο ήρεμο. Επίσης ένα μεγάλο σκυλί μπορεί να γίνει πιο παιχνιδιάρικο όταν είναι μαζί με ένα μικρό.

5. Ένα ηλικιωμένο σκυλί τα βρίσκει πιο εύκολα με τα άλλα

Τα μεγάλα σκυλιά τα βρίσκουν πιο εύκολα με τα άλλα ζώα του σπιτιού από ό,τι ένα μικρό. Συνήθως το μικρό έχει εγωιστική συμπεριφορά και θέλει να του γίνονται όλα τα χατίρια. Αυτό φέρνει κόντρες με τα άλλα και προβλήματα σε εσάς. Αντίθετα ένα μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο ανεκτικό και συνηθίζει ευκολότερα την ύπαρξη άλλων.

6. Δείχνει περισσότερη ευγνωμοσύνη

Συνήθως τα μικρά σκυλάκια είναι και αυτά που παίρνουν τα περισσότερα χάδια και τις περισσότερες αγκαλιές. Δυστυχώς και στα ζώα υπάρχει ρατσισμός. Ένα μεγάλο ζώο που έζησε είτε στο δρόμο είτε σε κυνοκομείο, όταν θα βρεθεί σε ένα σπίτι, θα είναι τόση μεγάλη η χαρά του που θα δείχνει την ευγνωμοσύνη του νύχτα μέρα. Και αυτό είναι κάτι μοναδικό.

7. Έχει περισσότερη υπομονή

Αν, όπως αναφέραμε πιο πριν, έχετε μια απαιτητική δουλειά, έχετε οικογένεια και γενικώς διαθέτετε λίγο χρόνο, ένα μεγάλο ζωάκι είναι ό,τι πρέπει για την περίπτωσή σας. Αν υιοθετήσετε ένα πολύ μικρό, θα το μετανιώσετε. Οι εθελοντές των φιλοζωικών αντιμετωπίζουν συνέχεια περιστατικά όπου τους γυρίζουν πίσω μικρά ζώα επειδή δεν μπορούν να τα φροντίσουν. Για αυτό και είναι ιδιαίτερα αγχωμένοι όταν τα δίνουν για υιοθεσία. Γιατί οι περισσότεροι νομίζουν ότι είναι εύκολο να έχεις ένα μικρό. Και όμως δεν είναι καθόλου εύκολο.

8. Είναι ό,τι δείχνει

Όταν υιοθετείς ένα μεγάλο ζώο, υιοθετείς αυτό που βλέπεις. Με ένα μικρό τα πράγματα είναι λίγο ρίσκο. Γιατί μπορεί να μεγαλώσει περισσότερο από ό,τι νομίζεις, να διαμορφώσει άλλο χαρακτήρα και γενικά να γίνει ένα σκυλί που θα χρειάζεται περισσότερα ή και διαφορετικά πράγματα από ό,τι είχατε στο μυαλό. Κάποιοι δεν έχουν πρόβλημα. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που εσείς έχετε; Αν λοιπόν θέλετε να είστε ήσυχοι, δεν έχετε παρά να υιοθετήσετε ένα μεγαλύτερο.

9. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον

Συχνά κάνουμε πράγματα στη ζωή μας σαν να ξέρουμε το μέλλον. Το ίδιο συμβαίνει και όταν υιοθετούμε κάποιο ζώο. Ένας από τους λόγους που δεν επιλέγουμε ένα ηλικιωμένο είναι γιατί θεωρούμε ότι δεν θα το έχουμε πολύ καιρό μαζί μας. Όμως όλα είναι σχετικά και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Ένα ηλικιωμένο ζώο μπορεί να ζήσει περισσότερο από ένα μικρό. Το ίδιο δεν μπορεί να συμβεί και με τους ανθρώπους; Ακόμα όμως και αν δεχτούμε ότι ένα μεγάλο ζώο θα ζήσει λιγότερο, δεν αξίζει το χρόνο που του έχει απομείνει να τον περάσει μέσα σε ένα ζεστό σπίτι με αγάπη παρά σε ένα μικρό άσχημο και καταθλιπτικό κλουβί ενός κυνοκομείου;

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com