4 βήματα για να απελευθερωθείς από τους φόβους σου και να ξεκινήσεις τη συναισθηματική σου θεραπεία

Susan Strasberg in Seth Holt's SCREAM OF FEAR (1961). Courtesy Photofest. Playing 10/30 - 11/5.

Σκέψου πως αν είσαι μια σταγόνα στον ωκεανό, ταυτόχρονα είσαι και ο ίδιος ο ωκεανός μαζί. Και αν είσαι ένα κύμα που ταξιδεύεις στον ωκεανό και φτάσεις στο τέρμα του, εκεί που ξεκινάει η άκρη του γιαλού, αυτό δεν σημαίνει τον θάνατο σου, παρόλο που αποτελεί το τέλος σου ως κύμα .Όχι δεν είναι ο θάνατος σου, αλλά ένας σταθμός, μια αλλαγή στην αρχική μορφή σου και μια ταυτόχρονη επιστροφή στην αρχική πηγή του ωκεανού ο οποίος αποτελεί και την αιώνια ύπαρξή σου.

Τον φόβο έχουμε να τον ακούσουμε, γιατί μας προειδοποιεί για πραγματικούς κινδύνους. Ο ψυχολογικός φόβος όμως θρέφει μια ψευδαίσθηση του νου και καταλήγει να γίνει ο άνθρωπος φοβικός. Έχουμε να τον κατανοήσουμε, για να μπορέσουμε μετέπειτα να τον επεξεργαστούμε.

Η επεξεργασία του εσωτερικού φόβου αλλά και της όποιας μορφής φοβίας εσωκλείει μέσα της την ιερή εσωτερική διεργασία του ανθρώπου η οποία μπορεί να τον λυτρώσει.

Η ίδια η εσωτερική διεργασία μπορεί:

να βοηθήσει να βγουν στην επιφάνεια οι πραγματικές αβίωτες επιθυμίες,
να σε οδηγήσει στο να ακούς τους φόβους σου χωρίς όμως να πρέπει και να τους υπακούς
να φανερώσει το πώς θέλεις πραγματικά να ζήσεις την δική σου ζωή, η οποία ανήκει σε σένα και μόνο σ εσένα,
να σε οδηγήσει στην συνειδητοποίηση του ποιος πραγματικά είσαι,
να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τον τρόπο για να προχωρήσεις ορμώμενος από την χαρά και τις επιθυμίες της ζωής,
να σε κατευθύνει να αναζητήσεις τους τρόπους που σε γαληνεύουν και σε κάνουν πιο αγαπητό στο δικό σου βλέμμα
να σε κάνει να έχεις τρυφερότητα στην προσωπική ματιά που ρίχνεις κάθε στιγμή σε κάθε προσωπικό σου βήμα,
να ανοίξει τους ορίζοντες σου, για να μπορέσεις να βιώσεις τη λειτουργικότητα στις διαπροσωπικές σου σχέσεις με αυτούς που έχεις επιλέξει να συνοδεύσεις αλλά και να σε συνοδεύσουν στην ζωή, με τους αγαπημένους και εκλεκτούς συνοδοιπόρους σου.
να σου επιτρέψει να είσαι άνθρωπος με ατέλειες, αναγνωρίζοντας τα λάθη σου ως πολύτιμα κομμάτια στην ανέλιξη της ζωής σου,
να σου επιτρέπει να λυγίζεις, να φοβάσαι, να ντρέπεσαι γνωρίζοντας ότι έχεις την επιλογή να σηκωθείς και να βρεθείς σε καλύτερο σημείο από αυτό που ήσουν προηγουμένως
να σε γεμίσει με θάρρος για να πορευτείς με την αλήθεια που έχει μέσα το καλό και το κακό, η σκιά αλλά και το φως, το μαύρο και το άσπρο, η ζωή αλλά και ο θάνατος.

Όσο μεγαλώνει ο ψυχολογικός φόβος του θανάτου μου τόσο έχω να αποκωδικοποιήσω αυτό που μου συμβαίνει, να κατανοήσω την αβίωτη ζωή μου, την απεγνωσμένη κραυγή για τον χρόνο που κυλάει χωρίς να απελευθερώνονται οι επιθυμίες μου.

Η κατεύθυνση δεν είναι να συγκρουστώ με τον φόβο, ούτε να προσπαθήσω να τον ξεριζώσω.

Συνίσταται στο να κοιτάξεις το φόβο σου κατάματα ,για να πάψεις να φοβάσαι. Το σκοτάδι δεν μπορείς να το νικήσεις με περισσότερο σκοτάδι. Χρειάζεται να βρεις ρωγμές, για να επιτρέψεις να εισχωρήσει μέσα το φως, η γενετήσια ορμή της ζωής σου, η ίδια η χαρά της ύπαρξης σου.

Το φως δεν μπορεί να νικηθεί από κανένα σκοτάδι.

Σκέψου ένα αναμμένο μικρό κερί. Όσο σκοτάδι και να υπάρχει γύρω του το φως του δεν χάνεται.

Μόνο το σκοτάδι μπορεί να νικηθεί από το φως! Μόνο αυτό!

PSYCHOLOGYNOW.GR