ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ!!!

Πέθανε ο Έλληνας καλλιτέχνης που άφησε από νωρίς το στίγμα του, Μίκης Θεοδωράκης. Η μουσική και πολιτική του πορεία.
Σε ηλικία 96 ετών έφυγε σήμερα από τη ζωή ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης.

Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν συνθέτης, στιχουργός, διευθυντής ορχήστρας και πολιτικός. Μάλιστα, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες.

Όσον αφορά στην πολιτική του πορεία, υπήρξε υπουργός και τέσσερις φορές εκλεγμένος βουλευτής με το ΚΚΕ και τη Νέα Δημοκρατία. Επίσης, ήταν τιμημένος με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν.

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

Αρκετά κοιμηθήκαμε έως τώρα. Καιρός να ξυπνήσουμε, να εγερθούμε, να εξεγερθούμε και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε, όπως αρμόζει, τους μεγάλους κινδύνους που απειλούν την ιστορία, τον πολιτισμό, το ήθος, τις παραδόσεις και τελικά την ακεραιότητά μας.

Τα πράγματα για μένα ήσαν σαφή. Δεν μπορεί να λέγεται Αριστερά η παράταξη που δεν σέβεται τη Δημοκρατία, ούτε μέσα στο Κόμμα ούτε μέσα στην Κοινωνία. Όμως… πώς να βιώσεις μια τέτοια αλήθεια, όταν έχεις θυσιάσει τα νιάτα σου σ’ αυτήν την ιδεολογία;

Κομμουνισμός

Αν δεν έχεις εχθρούς, τότε να φροντίσεις να αποκτήσεις.

Εχθροί

Δεν είμαι ήρωας. Οι ήρωες πεθαίνουν νέοι. Είμαι ένας πολίτης που κάνει το καθήκον του.

Αν δεν είχα βιώσει αυτά που βίωσα, δεν θα είχα γράψει αυτήν την μουσική. Η μουσική για εμένα ποτέ δεν υπήρξε αυτοσκοπός, είναι κάτι το βιωματικό.

Ο ιμπεριαλισμός και η τρομοκρατία είναι δύο δεινόσαυροι που στο άμεσο μέλλον θα αναμετρηθούν, με τραγικές συνέπειες για την ανθρωπότητα.
(δήλωσή του μετά την 11η Σεπτεμβρίου)

Με τον κοινό νου που διαθέτω, δεν μπορώ να εξηγήσω και ακόμα περισσότερο να δικαιολογήσω την ταχύτητα με την οποία κατρακύλησε η χώρα μας από τα επίπεδα του 2009 σε τέτοιο σημείο, ώστε με το ΔΝΤ να απωλέσουμε ένα μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας και να τεθούμε σε καθεστώς κηδεμονίας.


Ο άνθρωπος είναι ένα χρέος.


Εάν υπήρχε επιτύμβιο επίγραμμα —κατά το αισχύλειο— που θα επιθυμούσα να χαραχτεί στον τάφο μου, θα ήταν: «Πολέμησε τον Δεκέμβρη».

Η πολιτική του δραστηριότητα

Ο Μίκης Θεοδωράκης κατέβηκε υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της «Ενωμένης Αριστεράς» στην Βʹ Πειραιά το 1974, αλλά δεν εκλέχθηκε. Είχε συγκεντρώσει 6.345 σταυρούς προτίμησης και κατέλαβε την τρίτη θέση ανάμεσα σε οκτώ υποψηφίους.
Τέσσερα χρόνια μετά, έλαβε και δέχθηκε πρόταση να κατέβει υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με το ΚΚΕ. Ο συνδυασμός του έλαβε 59.428 ψήφους, καταλαμβάνοντας έτσι την τρίτη θέση.

Το 1981 εκλέχθηκε βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια της Βʹ Πειραιά με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, λαμβάνοντας 13.785 σταυρούς. Το 1985 επανεξελέγη, τοποθετημένος στην πρώτη θέση του ΚΚΕ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης

Ελλάδα
Μίκης Θεοδωράκης: Πέθανε ο εμβληματικός Έλληνας μουσικοσυνθέτης
09:53
Με τη διάσπαση του ΚΚΕ το 1990 και εξαιτίας διαφωνίας που είχε με την κατάσταση αυτή, αποφάσισε να κατέβει ως ανεξάρτητος συνεργαζόμενος με τη Νέα Δημοκρατία και εξελέγη τοποθετημένος στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος. Διετέλεσε υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και Επικρατείας για περίπου 2,5 χρόνια.

Το 2010 και συγκεκριμένα την 1η Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε την ίδρυση Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών με το όνομα «Σπίθα». Τον Σεπτέμβριο του 2013, ωστόσο, αποφάσισε να αποστρατευτεί.

Το 2015, όταν εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, αρχικά φάνηκε να διάκειται ευνοϊκά προς αυτή, αλλά έπειτα άσκηση έντονη κριτική και στο δημοψήφισμα του 2015 τάχθηκε υπέρ του «Όχι».