Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρουπόλεως η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Δημάρατος Σωκράτης 2020», που πραγματοποιήθηκε στο πεδίο ασκήσεων «Αετού».
Όπως σημειώνεται από το Γενικό Επιτελείο Στρατού «Στην άσκηση εξετάστηκαν διαδικασίες και τεχνικές διεξαγωγής επιθετικών επιχειρήσεων από συγκρότημα ίλης αρμάτων μάχης» και σε αυτή συμμετείχαν προσωπικό και μέσα της ΧΧΙ (21ης) Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (ΧΧΙ ΤΘΤ), που φέρει τιμητικώς την ιστορική ονομασία «Ταξιαρχία Ιππικού – Πίνδος», καθώς και επιθετικά ελικόπτερα AH-64A+ Apache και AH-64DHA Longbow Apache των 1ου και 2ου Ταγμάτων Επιθετικών Ελικοπτέρων (1ο ΤΕΕΠ/2ο ΤΕΕΠ) της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ).
Ο Συνταγματάρχης του Ιππικού Σωκράτης Δημαράτος, το όνομα του οποίου έχει δοθεί από το 2017 τιμητικώς στη συγκεκριμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα, διακρίθηκε όλως ιδιαιτέρως στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ιδίως στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και στην πρώτη κρίσιμη φάση του της συγκρατήσεως δηλαδή της ιταλικής επιθέσεως στην Πίνδο, ως διοικητής της Ανεξάρτητης Ταξιαρχίας Ιππικού, που στάθμευσε στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και υπαγόταν κατευθείαν στον Αρχιστράτηγο Αλέξανδρο Παπάγο.
Όταν η ιταλική 3η Μεραρχία Αλπινιστών «Τζούλια» πέτυχε την εντυπωσιακή διείσδυσή της δια της Πίνδου με σκοπό να καταλάβει το Μέτσοβο, να διασπάσει στα δύο τους Έλληνες (στις δυνάμεις της Ηπείρου και τις Δυτικής Μακεδονίας) και εν συνεχεία δια της Καλαμπάκας να ξεχυθεί στη Θεσσαλία και στα μετόπισθεν των Ελλήνων, ο Συνταγματάρχης Δημάρατος διατάχθηκε με σύντονη πορεία να μεταβεί από τον Λαγκαδά στην περιοχή της Κοζάνης και από εκεί να πλευροκοπήσει και να σταματήσει την ιταλική προέλαση. Όπερ και εγένετο μετά από σκληρό αγώνα, στα υψώματα πέριξ της Αννίτσας Γρεβενών (Σκούρτζα, Γομάρα, Βασιλίτσα ), στις αρχές του Νοεμβρίου του 1940, χάρη στον ηρωισμό των ανδρών της Ταξιαρχίας Ιππικού, αλλά και την εμπνευσμένη διοίκηση του Συνταγματάρχη από την πρώτη γραμμή και δια του παραδείγματος. Στη νικηφόρα για τι ελληνικές δυνάμεις μάχη συμμετείχαν επίσης τρία τάγματα πεζικού: το Ι/51ου Συντάγματος Πεζικού (Δαβάκη) με έναν ουλαμό ιππικού, το Ι/50υ Σ.Π. (Τρικάλων) και το ΙΙΙ/7ου Σ.Π. (Χαλκίδος).
Η νίκη αυτή της Ταξιαρχίας Ιππικού ήταν καθοριστικής σημασίας και συνέβαλε καθοριστικώς στην τελική νίκη, ήταν δε τότε η πρώτη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων κατά των δυνάμεων του Άξονος σε όλα τα μέτωπα των επιχειρήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κατοχή, τον Ιούλιο του 1943, ο Συνταγματάρχης Δημάρατος εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ όπου ανέλαβε τα καθήκοντα του Διοικητή της 9ης Μεραρχίας (Κοζάνης) του ΕΛΑΣ. Γρήγορα όμως όταν είδε ότι ο απελευθερωτικός αγώνας εκτρεπόταν σε εμφύλια σύγκρουση, μετά από 3-4 μήνες, έφυγε από τον ΕΛΑΣ καθώς δεν ήθελε , όπως δήλωσε, να συμμετάσχει σε εμφύλιο σπαραγμό Ελλήνων, που αμφότερους είχε διοικήσει στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, τόσο ως διοικητής της Ταξιαρχίας, όσο και αργότερα ως Μέραρχος Μεραρχίας Πεζικού. Έμεινε στο σπίτι του. Μεταπολεμικώς αποστρατεύτηκε το 1946 από τον Στρατό με τον βαθμό του Αντιστρατήγου και πέθανε το 1966.
Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης
Ο Λ. Μπλαβέρης είναι δημοσιογράφος, με μακρά εμπειρία στο ρεπορτάζ του Υπουργείου Άμυνας