18 ΙΟΥΝΙΟΥ1815: Η Μάχη του Βατερλό.

Η Μάχη του Βατερλό Ο Ναπολέων έφτασε στο Σεν Ζαν το πρωί της 18ης Ιουνίου και παρέταξε τις δυνάμεις του σε απόσταση μόλις 1.200 μέτρων από την εχθρική αμυντική γραμμή. Ο στρατός του αποτελούνταν από 70.000, εκ των οποίων 15.000 ήταν ιππείς και διέθετε 246 κανόνια.

Οι συμμαχικές δυνάμεις υπό τον Ουέλινγκτον ήταν 65.000 στρατιώτες, 12.000 ιππείς και 156 κανόνια, σε παράταξη μάχης περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων. Οι δύο αντίπαλοι έστειλαν μήνυμα στους υπόλοιπους στρατούς να ενωθούν με τις κύριες δυνάμεις τους. Η μεγάλη βροχή που μούσκεψε το πεδίο της μάχης ανάγκασε τον Ναπολέοντα να αναβάλει την επίθεσή του όσο το δυνατόν περισσότερο εκείνη την ημέρα, ώστε να στεγνώσει το βαλτώδες έδαφος και να μη δυσκολέψει το ιππικό και το πυροβολικό του.

Μετά από παρατεταμένο κανονιοβολισμό, διέταξε μια επίθεση αντιπερισπασμού κατά της δεξιάς πτέρυγας των αντιπάλων του με την ελπίδα να αναγκάσει τον Ουέλινγκτον να χρησιμοποιήσει τις εφεδρείες του. Οι Βρετανοί στη δυτική πτέρυγα έμειναν στη θέση τους, πίσω από τον λόφο κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού και στη συνέχεια βάδισαν κατά του γαλλικού πεζικού που πλησίαζε.

Η επίθεση κατά της δεξιάς πτέρυγας των Συμμάχων δεν κατάφερε να αναγκάσει τον Ουέλινγκτον να χρησιμοποιήσει τις εφεδρείες του, αλλά ο Ναπολέων συνέχισε να ωθεί τον κύριο όγκο του στρατού του εναντίον του εχθρικού κέντρου.

Καθώς συνεχιζόταν η επίθεση, ο Ναπολέων διέκρινε τη σκόνη που σήκωνε ο στρατός των Πρώσων, καθώς πλησίαζε, έχοντας διαφύγει της προσοχής του Γκρουσί στα άκρα του πεδίου της μάχης. Υποτιμώντας όμως τη βρετανική μαχητική ικανότητα και υπερβολικά βέβαιος για τη στρατηγική του και για τις δυνατότητες των ανδρών του, συνέχισε την επίθεση με την πεποίθηση ότι θα νικούσε τον Ουέλινγκτον πριν μπουν στη μάχη οι Πρώσοι ή ότι ο Γκρουσί θα έφθανε εγκαίρως για να ενισχύσει τις προσπάθειές του. Μάταια.

WATERLOO, BELGIUM – JUNE 18: Historical re-enactors on horseback take part in a practice drill in the Allied Bivouac camp on June 18, 2015 in Waterloo, Belgium. Around 5000 historical re-enactors from around the world will take part in three days of events from June 18, 2015 to mark the 200th anniversary of the Battle of Waterloo. The 1815 battle saw the overthrow of Napoleon Bonaparte and the restoration of Louis XVIII to the French throne. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)

Τελικά οι Γάλλοι εξασφάλισαν μια πλεονεκτική θέση στο κέντρο του Λα Χέι Σεντ, αλλά οι Σύμμαχοι διατήρησαν τις γραμμές τους.

Αργά το απόγευμα έφθασαν οι Πρώσοι και κατέλαβαν το χωριό Πλανσνουά στα νώτα του Ναπολέοντα, κάτι που έκανε τους Γάλλους να υποχωρήσουν. Μετά όμως από μια σκληρή μάχη που κρίθηκε από τις λόγχες, οι Γάλλοι απώθησαν τους Πρώσους. Ύστερα στράφηκαν εναντίον του Ουέλινγκτον.

Ο Ναπολέων διέταξε τα πιο έμπειρα τάγματα του να προωθηθούν από τις εφεδρικές τοποθεσίες για μία ακόμη επίθεση εναντίον του συμμαχικού κέντρου.

Η έφοδος διέσπασε την άμυνα της Συμμαχίας, αλλά τότε ο Ουέλινγκτον έριξε στη μάχη τις δικές του εφεδρείες. Όταν οι επιζώντες επίλεκτοι του γαλλικού στρατού άρχισαν να υποχωρούν, τους ακολούθησαν και άλλες μονάδες. Οι Πρώσοι, που είχαν ανασυνταχθεί, επιτέθηκαν στις γαλλικές πτέρυγες και ανάγκασαν τους Γάλλους να τραπούν σε άτακτη φυγή προς τον νότο.

Τα τελευταία γαλλικά εφεδρικά τάγματα στράφηκαν στα μετόπισθεν, όπου ο Ναπολέων προσπάθησε να ανασυντάξει το διασκορπισμένο στρατό του, αλλά χωρίς επιτυχία. Αν και ηττημένοι, οι Γάλλοι αρνήθηκαν να παραδώσουν τα όπλα.

Όταν οι Σύμμαχοι ζήτησαν από έναν αξιωματικό της Παλιάς Φρουράς να παραδοθεί, εκείνος απάντησε: “Η Φρουρά πεθαίνει, αλλά δεν παραδίδεται”.

Πάνω από 26.000 Γάλλοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν και περίπου 9.000 πιάστηκαν αιχμάλωτοι στο Βατερλό. Οι συμμαχικές απώλειες ήταν 22.000 άτομα.

Στο τέλος της εικοσιτετράωρης σύγκρουσης πάνω από 45.000 άνδρες βρίσκονταν νεκροί ή πληγωμένοι μέσα στα πέντε τετραγωνικά χιλιόμετρα του πεδίου της μάχης. Στις 22 Ιουνίου ο Ναπολέων συμφώνησε για μία ακόμη φορά να παραιτηθεί και δύο εβδομάδες αργότερα, οι Σύμμαχοι επανέφεραν τον Λουδοβίκο στην εξουσία. Ο Ναπολέων και οι 100 ημέρες του είχαν τελειώσει.

Αυτή τη φορά οι Βρετανοί δεν άφησαν τίποτε στην τύχη. Έστειλαν τον Ναπολέοντα στο απομονωμένο νησί Αγία Ελένη στον νότιο Ατλαντικό, όπου πέθανε το 1821….

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/vaterlo-i-oloklirotiki-itta-tou-napoleonta-apo-ton-vretano-douka-tou-ouelingkton-giati-i-maxi-pou-egine-synonymo-tis-katastrofis-kai-tis-apotyxias/